poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3799 .



Play Ball
eseu [ ]
De la naftalină Colecţia: Texte Filozofice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [takze inny ]

2007-01-30  |     | 



Istoria se scrie cu mingi.

Mingi de păr în cimitire, canalizare și situri. La o analiză atentă poți afla totul despre umanitate. Cât de mult au decăzut genele prin folosirea coloranților din sol și de deasupra lui. Astfel, din pletele unui medieval se puteau țese pături, în timp ce azi oamenii sunt doar niște purtători de becuri arse.

Mingi de carne în cădere liberă, între punctul primului urlet și al ultimei șoapte. Acestea au un statut mai aparte. Migrează în sensul acelor de ceas. Ori de câte ori cineva le întoarce, se defectează prin contaminare cu exteriorul, până când din toată încrengătura de vene rămâne doar un desen pe un perete de wc public.

Mingi de cauciuc, jucându-se de-a circulația pe autostrăzile unde au evadat ideile din peșteri. Nu, nu e o analogie, sunt chiar mingi - de fotbal de pingpong de golf precum și baloane purtate de clowni. Pentru că oamenii își înscriu trecutul ca pe un logo defect în ludicul existenței și uită să învețe din el mai mult decât cum și când să servească.

Mingi luminoase de plasmă în cer și mingi de ciment pe pământ. Primele veghează, celelalte construiesc iluzia unui univers fără temeri, chiar dacă dezgheață totul și apoi îngheață la loc; un univers contra timp reprezentat cu semnul scăderii, într-o politică a mingilor de cifre bine umflate și azvârlite în mințile noastre, pe care le îmbracă vag până la convingere.

Istoria se scrie cu mingi. Tu urmezi. În careul de 11 metri zeul se mișcă hazliu de pe un picior pe celălalt. În poartă. Sublima lui ezitare oferă o ultimă șansă. Oprim meciul?

Și nu ne folosim de mingile noastre în formă de ochi și în formă de inimi. Uităm mereu că respirăm doar prin locație. Din pântecul rotund al devenirii refuzăm să ne naștem.

Viitorul nu se va scrie. El va strivi.

Viitorul e un pumn de plumb ascuns într-o mănușă de box. Rezolvarea prin KO a tuturor mingilor, chiar și a celor de care nu știm, așa cum sunt ele, ascunse una în alta ca o jucărie insignifiantă și subțire. Ca un balon de săpun.

# București, 7 august 2003 #

____
N.B. Interzis a se introduce pe blog-uri personale și alte site-uri
fără acceptul expres al autoarei. Mulțumesc.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!