poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7421 .



Primul film documentar despre Eminescu
multimedia [ ]
`Eminescu, Veronica, Creangă`

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Manega ]

2009-06-11  |     | 



„Eminescu, Veronica, Creangă” se numește filmul, are 21 de minute și a fost realizat, în 1914, de Octav Minar, un cercetător controversat al vieții lui Mihai Eminescu. Pelicula, considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur, a fost descoperită, în urmă cu câțiva ani, la Arhiva Națională de Filme, de pasionații bibliofili Ion Rogojanu și Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat și recondiționat integral, este creația Casei de Filme “Pathé”, iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon. Filmul e presărat cu scene lirice, interpretate de artiști profesioniști (primele încercări de docudrama!), iar poemele eminesciene sunt ecranizate artistic, cu filmări făcute în Italia și Egipt. Reamintesc că „Eminescu, Veronica, Creangă” a fost realizat în 1914 și prezentat pentru prima oară la 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român din București. Cu acest prilej a vorbit scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Am avut tristul privilegiu de a fi primul jurnalist care a semnalat în presă existența acestui film monumental ca importanță, atât pentru cultura română în ansamblul ei, cât și pentru cinematografia românească (în 2007, în SÃPTÃMÂNA FINANCIARÃ). Din nefericire, filmul a fost și continuă să fie ignorat pe nedrept.

NOTÃ. În urmă cu mai puțin de două luni, am postat pe Youtube trei fragmente din această peliculă. Rezultatul a fost apariția, pe GOOGLE, a peste 6.000 de pagini cu eticheta "Primul film documentar despre Eminescu", majoritatea având inserate cele trei fragmente de film.









.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!