poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1904 .



Ultimul Iuda
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Stefan Doru Dancus ]

2007-03-16  |     | 



Iuda: Doamne, dacă tot m-ai chemat, porunca Ta e lege pentru mine. Spune-mi pe cine trebuie să mai vând.
Dumnezeu: A venit vremea să cumperi, nu să vinzi.

Iuda:
Onorată instanță,
Știți cu toții că eu am fost trădătorul lui Isus. Știți, desigur, că eu sunt un avocat care face mereu un joc dublu. Astfel, într-o primă fază, am să vă dau toate detaliile despre acest acuzat:
A fumat, a băut, s-a drogat cu cești mari de cafea, s-a culcat cu mai multe femei, și-a urât aproapele, a mințit, a furat, s-a crezut mai mare decât Dumnezeu, a zis că și el poate face pământ, a zis că are tot timpul din Univers, a scăpat mereu de moarte, pardon, de des-ființare.
În al doilea rand, vă aduc la cunoștință faptul că a vrut să fugă de responsabilitatea de-a fi om și a făcut doi copii pe care i-a lăsat de izbeliște atunci când (știți prea bine) l-am găsit prin România aceea părăginită. Dăncuș a făcut multe necazuri autorităților. Nu vedeți? N-a avut nici atâta bun simț să se prezinte la această înfățișare. Este neserios? Este. De fapt, la ce ne putem aștepta de la un vântură lume care a afirmat că nici de Dumnezeu nu se teme?
Cu toții știm că trebuie să-mi fac datoria. Rog să fiu lăsat să-l sărut pe obraz, căci numai eu știu cine este. Așa îl pot aduce în fața voastră; eu și numai eu vi-l pot preda în chiar aceste momente. Doar eu pot să-l aduc la proces, doar eu îl pot identifica, doar eu îl pot înșela, numai eu am datoria de-al săruta pe obraz, eu!

Atunci am intrat. Erau la masă doisprezece oameni. Unul din ei s-a apropiat de mine, a vrut să mă îmbrățișeze. Tensiunea era maximă, aproape că ardea intreaga lume a timpului; și i-am tras individului aceluia o palmă de-a răsunat întreaga sală. M-am așezat pe singurul scaun gol. M-am uitat la avocații apărării - încremeniseră în fața îndrăznelii de a fi OM. În tăcerea de planetă moartă care se lăsase, am spus:
- Onorată instanță, solicit dreptul universal de-al apăra pe Dăncuș. Începând cu prezența mea în fața voastră, l-am absolvit pe Iuda de supliciu. Eu am ucis sinuciderea. Eu și numai eu am dreptul de-a vorbi despre fratele lui Isus astfel:
În ziua în care OMUL a zis că nu se teme nici de Dumnezeu, Dumnezeu a intrat în templul lui. Am fost acolo atunci și depun mărturie: în templul acela nu erau pe pereți decât picturi ce reprezentau diferite momente ale supliciului lui Dăncuș. N-am văzut sfinți, nici chipul lui Isus nu L-am văzut, nici Fecioara Maria nu era desenată, nici măcar Dumnezeu nu era pe acei pereți. Peste tot - doar chipul lui Dăncuș.
- E frumos templul tău, a zis Dumnezeu, dar uite, acolo sus, pe boltă, mai trebuie puțină vopsea. Iar aici, în colțul dinspre poartă, mai trebuie puțin var.
Și cu mâinile la spate, liniștit, S-a îndreptat spre ieșire.
- Tată, a strigat Dăncuș în urma Lui, să pun crucea pe acoperiș ori să n-o pun?
Dumnezeu a plecat fără să răspundă la această incredibilă întrebare.
Iată, onorată instanță: Dăncuș nu are nici acum o cruce la căpătâi. De-atâta vreme trece din secol în secol, cu moartea pre moarte călcând - este bătrân și disperat. A luat el, OMUL, asupra lui, greșeala lui Adam, a Evei și a lui Cain, a cerut să fie pedepsit pentru toate greșelile generațiilor care au urmat. Iată, în fața voastră l-a pălmuit pe Iuda și l-a absolvit de pedeapsă.
Lăsați-l să vină Acasă.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!