poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3895 .



O teorie a tuturor lucrurilor
eseu [ ]
Note de lectură

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Zolti ]

2009-12-31  |     | 






O teorie a tuturor lucrurilor

Note de lectură

Ceea ce încerc să prezint acum și aici este un eseu, deopotrivă tulburător și incitant, în măsură să ne pună pe gânduri și să clatine tot ce știam până acum despre materie, atomi, particule, galaxii, viață și conștiință.
Se numește ”Știința și câmpul akashic” și are un subtitlu în măsură să ne provoace și să ne atragă: ”O teorie integrală a tuturor lucrurilor”. Versiunea
originală în limba engleză a cărții a apărut în 2007 iar traducerea românească în 2009, la Editura Pro. Autorul, Dr. Ervin László (n. În 1932 la Budapesta) este un distins filozof al științei, teoretician al sistemelor, fiind în acelaș timp un reputat pianist susținând concerte în numeroase țări. El a publicat 74 de cărții și peste 700 de articole științifice. Cartea de față a fost tradusă în 20 de limbi, fiind un best-seller.
E greu de comentat o carte de o asemenea anvergură tematică. Nici nu încerc. Nu fac altceva decât să transcriu câteva pasaje, legându-le între ele , acolo unde simt că este necesar, dând astfel cititorului o idee cât mai clară și mai exactă asupra conținutului acestei extraordinare lucrării.
Întâi de toate, pentru a înțelege titlul cărții, un pasaj lămuritor:
„În culturile sanscrită și indiană, Akasha reprezintă un mediu atotcuprinzător care se află la baza tuturor lucrurilor și devine toate lucrurile. El este real, însă atât de subtil, încât nu poate fi perceput înainte de a lua forma numeroaselor lucruri care populează lumea vizibilă.”
Swami Vivekananda, marele mistic și cărturar indian, citat de Laszlo, descrie Câmpul Akashic în felul următor: „Potrivit filozofilor Indiei, întregul univers este alcătuit din două materiale, dintre care pe unul îl denumesc Akasha. Este existența omniprezentă, atotpătrunzătoare. Tot ceea ce are formă, tot ceea ce este rezultatul combinării evoluează din acest Akasha. Akasha este cel care ia chipul aerului, care ia chipul lichidelor, care ia chipul solidelor; Akasha este cel care ia chipul Soarelui, Pământului, Lunii, stelelor,cometelor; Akasha este cel care ia chipul corpului uman, corpului animal, al plantei, ia chipul tuturor formelor pe care le vedem, tuturor lucrurilor ce se pot percepe cu ajutorul simțurilor, tuturor celor care există.”
Laszlo redescoperind tradiționala învățătură despre Akasha, revelează strania coincidență dintre aceasta și datele științei actuale: „Viziunea akashică a unui univers ciclic – a unui metavers care crează univers după univers – este esențialmente viziunea pe care ne-o oferă acum cosmologia. În noua fizică, vidul unificat, real din punct de vedere fizic, este echivalentul lui Akasha. Este câmpul originar din care au apărut particulele și atomii, stelele și planetele, corpurile umane și animale, precum și toate lucrurile care pot fi văzute și atinse.”
Analog câmpului akashic, este câmpul cuantic din fizica actuală: ”Elementul fundamental al realității este vidul cuantic, plenum-ul încărcat cu energie și in-formație care susține,generează și interacționează cu universul nostru și cu oricare univers care ar putea exista în metavers.”
Între părțile câmpului cuantic, sau ale ”câmpului A” (de la Akashic) sunt legături care ”amintesc de tipul de „întrețesere” ce caracterizează comportamentul cuantelor la nivelul corpuscular : Cuantele nu se află într-un singur loc, la un moment dat; fiecare cuantă se află atât „aici”, cât și „acolo” – și, într-un anume sens, se află peste tot în spațiu-timp. Din momentul în care împărtîșesc aceeași stare, ele rămân în legătură , indiferent cât de departe ajung una față de cealaltă.”
Coerența non-locală și non-temporală, independentă de loc și de timp este o caracteristică stranie, uluitoare și greu de înțeles, a tuturor lucrurilor din univers,: totul se leagă de Tot, comunică instantaneu cu totul, indiferent de mărimile timpului sau ale spațiului. Sau, ca să dăm cuvântul lui Laszlo:
”Tipul de coerență care indică o corelație cvasiinstantanee între părțile sau elementele unui sistem, indiferent dacă acest sistem este un atom, un organism sau o galaxie. Toate părțile unui sistem de o asemenea coerență sunt corelate în așa fel încât ceea ce i se întâmplă uneia dintre părți li se întâmplă și celorlalte.”
Cu deosebire tulburătoare ne apare coerența în domeniul vieții, la nivelul celulelor și al organismelor: ”Prin intermediul câmpului A, viața din fiecare loc in-formează și facilitează existența vieții în alte locuri... Organismul viu este extraordinar de coerent: toate părțile sale componente sunt legate multidimensional, dinamic și aproape instantaneu de toate celelalte părți. Ceea ce i se întâmplă unei celule sau unui organ li se întâmplă, într-un fel sau altul, și celorlalte celule și organe... Organismul este, totodată, coerent cu lumea înconjurătoare: ceea ce se întâmplă în mediul exterior al organismului se reflectă în mediul său interior.”
Este interesant modul în care Dr.Ervin Laszlo, folosind datele de ultimă oră ale fizicii, definește materia: ”Ceea ce considerăm noi materie nu este decât o îngrămădire cuantificată, semistabilă a energiilor care izvorăsc din vid.
În ultimă instanță, materia nu este altceva decât o tulburare a formei undelor din marea cvasiinfinită de energie și in-formație, care este câmpul de legătură, și memoria nepieritoare a universului.”
Dar,spre deosebire de ”materialiști” viziunea științifică actuală asupra lumii la care contribuie și cea a lui Laszlo, consideră demonstrat faptul că ”În univers există nu numai ”materie”, ci și un element mai subtil și, totuși, real: in-formația.” Aceasta „Pune în legătură – „in-formează”- fiecare lucru cu toate celelalte.” In-formația este ” acel element care conectează și care produce formele de coerență cvasiinstantanee. In-formația este prezentă și are un rol decisiv în toate domeniile principale ale naturii. Desigur, informația care este prezentă în natură nu este acea formă cotidiană de informație, ci un tip aparte: este „in-formația” – varietatea activă, efectivă din punct de vedere fizic, care „formează” receptorul, indiferent dacă acesta este o cuantă, o galaxie sau ființa umană.
Astfel devine posibilă uluitoarea ”conexiune subtilă, cvasiinstantanee, non-energetică, între lucruri aflate în locuri diferite în spațiu și evenimente situate în momente diferite în timp...In-formația conectează lucrurile ( particulele, atomii, moleculele, organismele, sistemele ecologice, sistemele solare, galaxiile întregi, precum și mintea și conștiința asociate cu unele dintre aceste lucruri) indiferent cât de departe sunt ele unele de altele și cât de mult timp a trecut de la crearea conexiunii lor.”.
Laszlo ridică și probleme fundamentale, ”ultime”, despre psihic și conștiință:
”Conștiința este unică și pare să aparțină exclusiv firecăruia dintre noi. Cu toate acestea, este posibil ca această conștiință ”a mea” să nu-mi aparțină numai și numai mie. Conexiunile care leagă conștiința „mea” de conștiința celorlalți, bine cunoscute popoarelor tradiționale – așa-zis primitive, dar, de fapt, foarte sofisticate din multe puncte de vedere -, sunt redescoperite astăzi prin experimente controlate ce au în vedere transferul de gânduri și imagini și efectul minții unui individ asupra minții și corpului altuia.
Triburile aborigene par să poată comunica dincolo de registrul ochilor și urechilor. Așa cum o dovedesc obiceiurile, construcțiile și artefactele diverselor popoare care trăiesc în diverse puncte ale globului și ale celor care e posibil să fi trăit în diverse perioade ale istoriei, culturi întregi par să facă schimb de informații, deși nu se află în nici o formă cunoscută de contact.
Mintea unei persoane pare să poată acționa asupra creierului și corpului alteia. Această facultate, cunoscută popoarelor tradiționale, este verificată astăzi în cadrul unor experimente controlate și reprezintă temelia unei noi ramuri a medicinei, cunoscute ca medicină telesomatică sau non-localizată.
Poate creierul uman să capteze informații extraterestre? Așa numiții oameni primitivi au o remarcabilă facultate de a-i simți și percepe pe alți oameni și mediile în care se află aceștia, dincolo de posibilitățile de percepție ale ochilor și urechilor. Însă noi, oamenii presupus civilizați, am abandonat această facultate atunci când ne-am bazat pe simțurile noastre trupești pentru a obține informații legate de lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, așa cum arată capacitatea noastră de a visa, de a avea reverii și de a primi intuiții și impresii în stările de meditație și în alte stări alterate ale conștiinței, capacitatea noastră de a accesa o gamă largă de informații nu s-a pierdut. În acest punct crucial al civilizației umane, ar fi deosebit de important să ne cultivăm îndelung neglijata abilitate de accesare a in-formației conservate în câmpul A. Nu numai că am beneficia de legături mai strânse unul cu altul și cu natura; am putea dobândi totodată, intuiții fundamentale privind căile de rezolvare a problemelor civilizației noastre evoluate tehnologic, însă lipsite, în mare parte, de cârmă.”
Conștiința nu ne ”conectează” numai cu ceilalți oameni, cu omenirea, cu natura. Ea ne pune în conexiune cu cosmosul, cu Universul sau Mega-Universul (metaversul) în totalitatea lui infinită.
Ideea legăturii ”la vârf” între știința modernă și mistica orientală tradițională, revine mereu în cartea lui Ervin Laszlo:
”Universul este mult mai complex și mai coerent decât a îndrăznit cineva, în afara poeților și a misticilor, să-și imagineze: Mulțumită in-formației conservate și transmise de câmpul A (Akashic), tot ceea ce se întâmplă într-un loc se petrece și în alte locuri; tot ceea ce se petrece la un moment dat, se petrece și tot timpul după aceea. Nimic nu este „localizat”, limitat la locul și momentul în care se produce. Toate lucrurile sunt globale, într-adevăr cosmice, pentru că toate lucrurile sunt conectate și memoria tuturor lucrurilor se extinde asupra tuturor locurilor și tuturor momentelor. Acesta este conceptul de univers in-format, o imagine a lumii care va marca știința și societatea pe parcursul deceniilor ce vor urma.”
Va trece un timp până când aceste idei înaintemergătoare ale lui Ervin Laszlo și ale altora vor fi acceptate de întreaga comunitate științifică. Cauza fiind cea pe care o menționează autorul însuși: ”Mintea modernă nu este pregătită să accepte nimic din ceea ce nu se „manifestă” – literalmente ca fiind ”real”.” Și totuși, a devenit deja aproape evident că: ”Ceea ce noua fizică descrie ca vid unificat – sediul tuturor câmpurilor și forțelor lumii fizice – este, de fapt, elementul cel mai real al universului.”
Citind această tulburătoare carte științifico-filozofică, rămâi cu o mare idee la care ți se propune să reflectezi: Mistica, reliigiile, știința și filozofia contopindu-se, devin poezie, cunoaștere integrată, holistică. ”Holo”, însemnând în greaca veche, ”întreg, tot”, știința holistică este viziunea asupra Totului. O teorie a tuturor lucrurilor.




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!