poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4527 .



Agonia Poetica
articol [ Creatie ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2003-11-02  |     | 



Am să încerc în acest articol să pun cap la cap câteva informații despre concursul de interpretare de poezie pe care vom încerca să îl dezvoltăm la serile de literatură și arte desfășurate în prezent în fiecare vineri la ora 18.00 în Club A din București. Așadar:

Ce este Agonia Poetica ?

Pe scurt, Agonia Poetică este arta competițională a recitării de poezie. În alte părți ale lumii, poate fi regăsită sub numele de "Poetry Slam", șlemul fiind un termen comun basketului și jocului de bridge: "Marele Șlem" și "Șlem-Dunk" :)).
Accentul se pune atât pe calitatea textului cât și pe interpretare, poeții fiind astfel încurajați să se concentreze pe ceea ce au de transmis, dar și pe modul în care o fac.
Am ales sintagma "Agonia Poetica" din mai multe motive. Primul motiv este înțelesul pe care îl are în limba latină: "luptă, concurs public", și care este un pic diferit de înțelesul din limba română, care se potrivește și el acestui gen de competiție, acesta fiind de fapt și al doilea motiv al acestei alegeri. Nu în ultimul rând, proiectul internațional de literatură pe care îl va dezvolta fundația se va chema aproape sigur "Agonia" și va avea același motto: agonia (latin) : combat, public contest.

Ce este un concurs de Agonia Poetica ?

Este un eveniment în care poeții își intrepretează lucrările și sunt apreciați de membrii audienței. În mod normal, moderatorul sau organizatorul selectează jurații, care sunt instruiți să acorde note de la 0 la 10, în funcție de calitatea textului și a interpretării.

Cine participă ?

Concursurile Agonia Poetica organizate prin intermediul www.poezie.ro sunt deschise oricui dorește să se înscrie și poate să participe fizic la eveniment. Toți cei care se înscriu au ocazia să participe la prima rundă de recitare, participarea la rundele următoare fiind determinată de scorurile obținute de la juriu în această primă rundă.

Care sunt regulile ?

Deși regulile sunt destul de flexibile și pot fi adaptate în funcție de experiența locală sau de dorința organizatorilor, regulile de bază sunt următoarele:
  • Toate poeziile trebuie să aparțină interpretului.
  • Pentru fiecare interpretare sunt alocate maxim 3 minute. În cazul în care se depășește această perioadă moderatorul va scădea puncte din scorul final acordat de juriu.
  • Interpretul nu poate folosi recuzită, costume sau instrumente muzicale pentru interpretare.
  • Din notele primite de la juriu (minim 5 note), cea mai mare și cea mai mică notă sunt eliminate, iar celelalte sunt adunate și constituie punctajul total.


Cine poate organiza acest gen de eveniment ?

Autorii care doresc să cultive poezia în comunitatea în care trăiesc sunt încurajați să organizeze acest gen de evenimente. De obicei efortul este bazat pe voluntariat iar costul de participare la concurs (dacă există) va fi orientat pentru a susține activitatea și pentru a acoperi eventualele costuri de organizare sau pentru a sponsoriza o călătorie a echipei locale la concursul anual organizat (eventual) de poezie.ro.

Cât de des se întâmplă ?

În funcție de participare și de posibilitățile locale, acest gen de eveniment poate fi organizat săptămânal, bi-lunar sau lunar.

Cu ce diferă de recitarea obișnuită de poezie ?

"Agonia Poetica" este orientată către auditoriu. De altfel, se presupune că auditoriul să reacționeze deschis la toate aspectele evenimentului, incluzând interpretarea poetului, notele juriului sau bâlbâielile moderatorului.

Ce fel de poezie poate fi citită la evenimente ?

În funcție de participarea publicului, în funcție de participarea poeților, în funcție de eveniment în sine. Poeții sunt liberi să interpreteze poeme în orice stil și pe orice subiect: poezie de dragoste, poezie de atitudine socială, poezie cu tentă umoristică, poezie personală și sentimentală, chiar poezia cu tentă sau conținut erotic.

Cum se poate câștiga un concurs de Agonie Poetică ?

Asta rămâne de văzut. Vă așteptăm pe toți la concursurile anunțate pe site și ne vom convinge împreună dacă acest gen de evenimente are un viitor și care e strategia câștigătoare.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!