poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6581 .



Organizarea poeziei lui Blaga
articol [ Creatie ]
după ediția critică Opere în două volume (antume și postume) publicată la Editura Minerva, București – 1984 și îngrijită de George Gană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2005-09-14  |     | 





Pentru că în biblioteca virtuală există deja toate poeziile lui Blaga o cunoaștere succintă a felului în care ele au fost publicate și grupate de ediția critică din 1984 devine necesară celor interesați. În afara poeziilor împărțite în antume, publicate în timpul vieții (vol. 1) și postume, publicate după moartea autorului (vol. 2), ediția cuprinde și un studiu introductiv și un aparat critic alcătuit din note și variante ale fiecărui text. Există deasemnea un “dosar” al receptării operelor cu referiri și citate – ecouri – din presa vremii.

Volumul 1, antume, cuprinde volumele publicate de poet după cum urmează:

Poemele luminii (1919) – 38 de poezii
Pașii profetului (1921) – 17 poezii (și încă 9 subtitluri la 2 poeme Versuri scrise pe frunze uscate de vie și Moartea lui Pan)
În marea trecere(1924) – 27 de poezii
Lauda somnului (1929) – 25 de poezii
La cumpăna apelor (1933) – 25 de poezii
La curțile dorului (1938) – 26 de poezii
(În aceste volume sînt cuprinse textele reținute de poet pentru ediția definitivă Poezii din 1942, fiind eliminate cîteva texte aflate în volume la prima publicare.)
Nebănuitele trepte (1943) – 27 de poezii.

Textele eliminate de poet în ediția definitivă (după ce figuraseră în volumele inițiale) sînt grupate într-o

Addenda – 9 poezii (7 din Poemele luminii și 2 din Pașii profetului).

O ultimă secțiune cuprinde poemele publicate numai în periodice (nu în volume). Cele din perioada 1910-1926, în număr de 17, sînt poeme pe care Blaga nu a dorit să le introducă în volumele publicate pînă în 1943. Cele din perioada 1943-1961, în număr de 25, sînt puținele poeme pe care Blaga a mai reușit să le publice în reviste în perioada cît a fost interzis. Secțiunea poartă numele:

Din periodice – 42 de poezii (17 + 25).

Volumul 1 cuprinde un total de 251 de texte.

Volumul 2, postume, cuprinde (în special) poeme pe care Blaga nu a putut să le mai publice în timpul vieții din cauza interdicției. Gruparea lor nu mai ține decît parțial de voința autorului și asta mai degrabă prin respectarea felului în care ele au fost găsite în arhiva poetului după moartea sa.

Numărul mare de poeme inedite (257), care a tot crescut cu timpul în cei 18 ani, a fost adunat sub coperțile unor dosare care au purtat succesiv mai multe titluri. Prin ’45-46 Blaga vorbea de un viitor volum cu titlul Domnia soarelui de toamnă. În prealabil însă, un număr de 30 de poezii, dedicate domnișoarei Coca Rădulescu, au fost cuprinse într-un alt caiet cu titlul Legenda veșnică. Cea mai mare parte a acestora a fost vărsată în Domnia soarelui de toamnă care apoi a acumulat și alte poeme ajungînd prin ’47 la un număr de 74. Prin ’54 titlurile anterioare sînt abandonate și cele mai multe din creații figurează sub alt titlu: Ecce tempus. Ajuns la 94 de texte, și acest titlu este părăsit prin ’58 pentru o ultimă împărțire în patru cicluri. (Cine este interesat poate afla din expunerea lui G. Gană ce cuprindeau dosarele anterioare la timpul lor.)

Ultima împărțire în patru cicluri este și cea respectată de volumul postumelor pentru organizarea poeziilor:

Vîrsta de fier – 30 de poezii (+ una în vol. antume)
Corăbii de ceunșă – 47 de poezii (+ 7 în vol. antume)
Cîntecul focului – 51 de poezii (+ 14 în vol. antume)
Ce aude unicornul – 46 de poezii (+ 2 în vol. antume).

La acestea se adaugă alte grupaje după cum urmează:

Addenda 1 – 19 poezii (poeme care au figurat în ciclurile abandonate, amintite înainte, și nu se mai regăsesc în cele patru de mai sus)

Alte poezii – 42 de poezii (poeme care nu au figurat în nici unul din ciclurile pe care le-a denumit Blaga, dar au fost găsite în arhiva sa și sînt scrise în ’59-60) (+ una în vol. antume, Mirabila sămînță, care poate figura ca titlu al acestei grupări, denumire pe care a folosit-o și Dorli Blaga, fiica poetului)

Addenda 2 – 13 poezii (sînt versuri mai degrabă ocazionale, nefinisate de poet, lăsate în afara volumelor și ciclurilor).

Volumul 2 conține un total de 236 de texte, ducînd împreună cu cele 251 din primul volum la o cifră de 487 de texte.

Îmi propun ca, împreună cu editorul care se ocupă de biblioteca virtuală, să încerc o corectare a textelor introduse, specificînd odată cu aceasta, în subtitlu, volumul sau ciclul din care face parte fiecare poezie.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!