poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 705 .



Nevoia de ceva mai mult
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Asavi ]

2007-07-11  |     | 



Foarte multe persoane sunt preocupate de frumos, fie că acesta îmbracă forma unei picturi, fie că ne încântă urechea - așa cum face un cântec, fie că o regăsim în compoziția unui text literar.
Să ne gândim la acele persoane care parcurg distanțe mari pentru a vizita o expoziție de artă sau pentru a merge la un concert. De ce fac toate acestea? Sau să luăm în calcul faptul că, acasă sua la birou, oameni de pretutindeni își împodobesc pereții cu fotografii și picturi care să le încânte ochiul. Ce se poate spune despre muzică? Cei mai mulți dintre noi un anumit gen de muzică atunci când suntem acasă, la birou sau când călătorim cu mașina. Desigur este acea muzică care ținând cont de felul în care este modelată personalitatea noastră ne încântă, ne relaxează sau ne motivează. De ce apreciem toate acestea? De unde această înclinație spre frumos?
În primul rând, am venit la viață într-un mediu care ne încântă cu frumusețile sale. Când facem o plimbare în natură, cei mai mulți dintre noi remarcăm frumusețea acesteia. Poate fi vorba despre un mănunchi de flori, o pasăre cu un penaj multicolor sau un glas deosebit, un copac falnic sau un peisaj încântător. Desigur nu trebuie să fim superficiali. Avem nevoie de un ochi atent, puțină imaginație și adirație pentru frumos. S-ar putea să fie nevoie și să privim mai îndeaproape obiecte obișnuite cărăra probabil, altădată, nu le-am acordat prea multă importanță.
În al doilea rând, posedăm capacități care ne permit să apreciem frumosul și care permit acestuia să ne influențeze. Ce folos am fi avut dacă am fi fost creați să vedem doar alb-negru? Să ne gândim la faptul că am fi avut posibilitatea să prindem obiecte cu mâna, dar n-am fi fost înzestrați cu capacitatea de a perce diferit moale – tare, fin – aspru, cald – rece? Cu toții cred că am ascultat un robot telefonic sau funcția de narator al unui PC, dar am simțit în acea voce căldura bunătății, asprimea răutății sau tăișul sarcasmului? Avem posibilitatea să percepem aproximativ 10.000 de feluri de mirosuri
Da, creația și modul în care o putem percepe ne permit să apreciem frumosul. Cu toate acestea, pentru multe persoane, faptul de a iubi frumosul, de a le face bine semenilor și de a medita la viitor nu constituie o satisfacție deplină. În mod paradoxal, chiar și în acele momente în care ne simțim foarte fericiți și iubiți avem deseori impresia că ceva ne lipsește. Vrem mai mult, fără să știm însă în ce constă acest ceva mai mult pe care ni-l dorim cu atâta aviditate.
Într-adevăr, oamenii conștienți au și alte necesități, spre deosebire de animalele cu care împărțim această planetă. Să fie oare nevoia de spiritualitate?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!