poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2729 .



Eseu de noapte V
eseu [ ]
Până când vom avea fețe...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ari ]

2006-12-29  |     | 



Cei mai mulți dintre noi trăim cu senzația că știm cine suntem și cum suntem. Foarte puțini, însă, știu cu adevărat, iar cel mai trist este că majoritatea nu au nici o idee. Ba mai mult, recunosc cu nonșalanță, uneori cu timiditate sau o oarecare jenă, că nici măcar nu și-au pus vreodată întrebarea legată de cunoașterea propriului Eu.
Știm să spunem despre noi că suntem într-un fel sau altul, dar aproape niciodată afirmațiile noastre nu pleacă de la o analiză temeinică a comportamentului nostru, ci mai degrabă de la percepția personală asupra personalității noastre, care este de cele mai multe ori deformată de subiectivismul care face descrierea "acceptabilă" în plan mental și fără implicații negative care să ne zdruncine credința intr-un "bun" sau un "frumos" despre care ne place să credem că le reprezentăm.
Mă întreb dacă suntem pregătiți să facem față modului în care suntem percepuți din afară, în anumite circumstanțe care scot din noi adevărate surprize.
Mă întreb dacă suntem pregătiți să facem față propriei noastre surprinderi când conștiința personală trage semnalul cu zgomotul acela asurzitor și imposibil de evitat care anunță că apare altceva decât imaginea pe care o construisem despre noi.
Aș spune că aceste surprize nu sunt altceva decât alte fațete sau fețe ale propriei personalități, ale propriului Eu și nici pe departe mintea mea nu merge cu gândul la faptul că am fi niște prefăcuți.
Aceste fațete nu sunt măști, pentru că măștile nu ar face decât să ascundă sub o formă unică de comportament și atitudine, esențele.
Aceste fațete sunt de fapt același Eu provocat în moduri diferite.
Cred că fiecare dintre noi este ceea ce ceilalți sunt cu noi.
Cred că fiecare dintre noi aduce la suprafață dintr-un interior generos atitudini, sentimente, trăiri, reacții care nu sunt altceva decât răspunsuri la stimulii pe care îi reprezintă fiecare dintre cei cu care venim în contact.
Nu suntem altceva decât oglindirea unuia în celălalt, având totuși, unii dintre noi, acea capacitate de a discerne între atitudini care trebuie exteriorizate și cele care este mai bine să rămână personale și intime.
Suntem ceea ce alții ne provoacă să fim și ceea ce vrem noi să arătăm...dar conștiința personală este acea parte din noi care nu iartă și care nu ne lasă să nu vedem tot.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!