poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5810 .



Postul Pastelui si biserica de slanina
articol [ Evenimente ]
Catedrala Mantuirii Neamului in viziunea lui Dumitru Gorzo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2004-03-29  |     | 





Intre 1 si 22 aprilie 2004, la galeria HT003 (Hanul cu Tei) va avea loc expozitia Rural-Art a artistului Dumitru Gorzo. Tema centrala a experimentului vizual propus de Gorzo o constituie proiectul contestatei Catedrale a Mantuirii Neamului. Expozitia va avea doua puncte de forta: portretele unor babe din Maramures ornamentate cu detalii din costumatia wikingilor (coif cu coarne, sabii) si imaginea unui tractor alegoric care plimba Catedrala Mantuirii Neamului. Lucrarile vor fi realizate in tehnica mixta: pictura, desen si colaj cu bucatele de slanina.

Referindu-se la motivatia acestuie demers artistic, Dumitru Gorzo declara: “Am fost cuprins de indignare (vinovate fiind si o seama de frustrari acumulate in timp) la aflarea dublei monstruozitati pe care sunt pe cale sa o faca alesii impreuna cu trimisii (cerului?): mutilarea parcului Carol si adaugarea la panoplia de cladiri monstruoase din Bucuresti a unei biserici indecente prin dimensiune, imorale prin cheltuieli si voit demonstrative. Faptul e de neacceptat, cu atat mai mult cu cat proiectul este administrat de o institutie (BOR) care pina mai ieri pretindea a fi purtatoarea si pastratoarea altor valori.”

Actualitatea folosirii bucatilor de slanina (in perioada Postului Pastelui) este justificata (in viziunea artistului) de caracterulul dual al acestui material “de de-construnctie”, incarcat atat de conotatii pozitive cat si negative. “Slanina reprezinta – spune Gorzo - materia in jurul careia evolueaza inventarul de imagine din expozitie. Simbolizeaza: un anume tip de prosperitate; hrana –energie si placere; o mincare grea –distantare; materie organica - alterabilitate; porc - animal spurcat la unele popoare, apreciat de altele.”

Expozitia “Rural-Art” va fi vernisata joi, 1 aprilie, la Galeria HT003, incepand cu orele 18:00.

Contact:
Natalia Todeasa, PR Manager

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!