poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7596 .



Interviu cu poeta Vicky Wilson
articol [ Interviuri ]
Colecţia: Intersectii Culturale

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [caterinaivescu ]

2011-05-23  |     | 



- Când ați început să scrieți poezie prima dată? A existat un anumit eveniment care v-a determinat să scrieți?
- Am început să scriu poezie când m-am înscris la un curs de creație literară la Universitatea din Kent, în Canterbury, predat de Lynne Rees. Mai înainte am lucrat ca jurnalist și am scris ghiduri turistice pentru Londra (o nouă ediție a unuia dintre ele, „London’s Houses”, tocmai a fost publicată de Metro Publications). Însă am vrut să descopăr ce altceva aș putea scrie.
În prima săptămână a cursului mama a fost dusă la spital și a murit la scurt timp după aceea. Mi-am luat o lună de concediu spre a-mi alina suferința, să-i sortez lucrurile personale și să-i pregătesc înmormântarea. În această perioadă - în timp ce mă gândeam la ea și îi sortam lucrurile și mă luptam cu sentimentele mele - am început să scriu poezie. Am descoperit că îmi este de mare ajutor, pentru că era o modalitate de a mă ocupa de ceea ce simțeam înr-un mod structurat, analitic și în cele din urmă constructiv.
- Ce reprezintă poezia pentru dumneavoastră?
- A scrie poezie este un mijloc de a înțelege lumea, o explorare care îmi permite să privesc lucrurile mai profund și să am acces la adâncurile subconștientului. A citi poezie este o plăcere pentru muzicalitatea și frumusețea ei și adeseori oferă o perspectivă nouă și surprinzătoare asupra unui lucru familiar- de exemplu, a trage cu ochiul la propria casă din grădina vecinului.
- În multe din poeziile dumneavoastră se pune un accent puternic pe oameni. Ce vă atrage cel mai mult la oameni și vă determină să scrieți despre ei?
- Îi găsesc pe oameni fascinanți. În cea mai mare parte, scriu despre viață, iar din observațiile despre oameni și din interacțiunea cu aceștia primesc experiențele cele mai puternice.
- Există anumite evenimente deosebite care au devenit o sursă de inspirație pentru dumneavoastră?
- Fiica și mama mea sunt motive puternice de inspirație. Pe lângă acestea, momentele emoționale deosebite din viața mea.

- Locul în care ați crescut este prezent în creația dumneavoastră?
- Nu. De cele mai multe ori scriu despre locuri din prezent, și astfel am scris despre Londra, unde am locuit timp de 20 de ani, și zona de nord din Kent, unde stau acum. Însă am în plan o serie de pozii care leagă Londra de locul unde am crescut, o localitate mică la nord-est de Anglia. Am scris o poezie care conține referințe la aceasta, dar este mai mult despre mine ajungând la adolescență și dorindu-mi să plec decât despre locul în sine.
- Poezia „Margate, 2010” te duce cu gândul la zilele însorite de vară. Ce semnificație poartă pentru dumneavoastră?
- Zona din Kent, care se află în preajma localității Margate, este una monoculturală, un loc în care trăiesc numai britanici. Însă Margate a cunoscut un aflux de imigranți din Europa de Est precum și refugiați din alte părți ale lumii. De asemenea, atrage grupuri de turiști din Londra, în special membri ai unor biserici din Africa. Prin urmare, este o insulă de multiculturalism. În viziunea mea, pozia încearcă să capteze nota de multiculturalism extraordinar pe care îl gasești pe plajă și felul în care strălucirea soarelui și atmosfera de vacanță le permit oamenilor să interacționeze și să se împrietenească.
- Ce fel de teme și subiecte vă îndeamnă să scrieți ?
- Oamenii și emoțiile, în mod deosebit. Deseori, o poezie este pentru mine o modalitate de a exprima ceea ce simt sau de a explora ceea ce observ.
- Atunci când compuneți poezie, aveți în vedere o anumită tehnică?
- De obicei, încep cu o frază sau o idee – ceva care mi se pare interesant – după care scriu în jurul acestui fapt, scriu liber, și văd rezultatul final. Mai târziu încep să conturez într-o poezie. Recent am lucrat foarte mult la poezii cu temă dată, „pozii găsite”, din interacțiunile cu publicul la festivaluri sau alte evenimente- le cer opinia despre locul în care aceștia trăiesc, după care creez o poezie care incercă să surprindă acel loc.
- Ați retras vreodată poezii de la publicare deoarece acestea nu mai răspundeau viziunii dumneavoastră?
- Nu, dar am poezii pe care le simt prea personale pentru a fi publicate.
- Am citit că vă place să interpretați propriile poezii. Aveți un motiv special?

- Cred că atunci cănd citesc sau interpretez poeziile mele în fața unui public pot prezenta mai clar sensul sau atmosfera, le confer mai bine nota mea personală. Îmi place să comunic direct și să le redau cu propria voce.
-Care sunt autorii care v-au deschis calea către poezie?
- John Donne, când eram elevă. Mai târziu, poete contemporane sau recent publicate, cum ar fi Elizabeth Bishop, Afrienne Rich sau Sharon Olds, au fost foarte importante pentru mine. Aceste poete sunt de origine americană- printre poetele de origine britanică aș aminti pe Catherine Smith, Ros Barber, Jo Shapcott, Hugo Williams…
- Care sunt planurile dumneavoastră literare pentru viitor?
- Am două proiecte în pregătire în acest moment. Unul dintre proiecte reprezintă o colaborare între patru poete și muziciene pe tema din „Daughters”. Pregătim un spectacol de 90 de minute pentru prima noastră ieșire în public în luna iunie. Celălalt proiect reprezintă o colaborare cu un sculptor și pornește de la o casă istorică din Londra. Casa are o poveste emoționantă despre o femeie din secolul al șaptesprezecelea, abandonată în propria casă, și folosim acest subiect pentru inpirația noastră comună.


Biografie (Versiune trimisă de autoare)
Vicky Wilson a fost desemnată Poetul Anului 2007-2008 în cadrul festivalului Poet of the Year din Canterbury, și câștigătoarea, în 2010, a unui concurs de poezie având ca temă descrierea orașului de la malul mării, Margate, cu ocazia unei prestigioase prezentări de artă în spațiul public.
Poeziile sale au fost publicate în colecția „Line Dancing” (Categorical Book, 2010), precum și în mai multe reviste și antologii, fiind nominalizate pentru diverse competiții.
Ii face plăcere să citească propriile poezii și este invitată, cu această ocazie, la diverse întruniri în Kent și Londra.
Proiectul său actual, referitor la spectacolul „Daughters”, o colaborare cu alți patru poeți și muzicieni, va fi prezentat în turneu în 2010- 2011.
În 2009- 2010 Vicky a fost membru al Canterbury Laureate Squad, inspirându-i pe scriitorii locali să participe la proiecte în școli și întreaga comunitate.
În prezent, organizează proiecte de artă pentru Royal Opera House și împreună cu poetul și colegul său, Gary Studley, coboară poezia în stradă la festivalurile locale.
În calitate de co-fondatoare a organizației sociale WordAid, ce are ca activitate strângerea de fonduri în scop caritabil din editarea de cărți și desfășurarea de evenimente, a contribuit la mai multe proiecte și a co-editat antologia „Did I Tell You? 131 Poems for Children in Need”, care a strâns peste 3000 de lire.
De asemenea, lucrează ca editor și scriitor la edituri de cărți și reviste, iar cartea sa „London Houses” a fost publicată de Metro Publications în 2011.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!