poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3055 .



Viata cu argint la timple
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Xiusha ]

2006-10-21  |     | 



Anii au tabarit in pletele carunte ale batrinului , i-au zbircit obrajii sargi de atita vreme .Dupa atita trai , purta acum cu atita smerenie in spatele-I girbovit povara celor peste optzeci de ani ai sai .Fiind uscativ , cu fata palida si steaesa , doar licarul nevinovat al ochilor ascunsi printre rinduri ii mai tradau existenta .
Nu avea pe nimeni care l-ar putea tine de urit , doar gainusa cea batrina se mai urca uneori pe genunchii lui , ciupind domol din palma tremurinda a mosneagului .Crescuse copii , crescuse si nepoti , dar de acum vreo cinci ani nu mai primise nici o veste de la ei .Uneori , dorul il ducea cu pasi micuti prin odaita intunecoasa si umeda , miinile ii alunecau disperate pe peretii jilavi pin ace degetele gaseau ceva .Luind acel ceva de pe perete se indrepta incet , pipaind pina in tinda , unde vreo raza de soare ratacita si razleata ii lumina palm ace tinea cu atita apasare o fotografie roasa si ea de vreme .Mai intii privea indelung zarile prin fereastra mica de parca s-ar teme san u-l observe nimeni , apoi se aseza molcom pe un scaunel linga vatra si raminea asa atintit asupra fotografiei , unde singur nu mai descifra umbrele incilcite din ea .Pe urma , se scula mai vioi , de parca acea hirtie ii mai daruise un pic de viata si , apucind toiagul , iesea incetisor pentru a se mai scalda inca o data in lumina ademenitoare a zilei .
Hoinarea mult pe acel petice de pamint , unde in tinerete isi injghebase si el , ca toata lumea , o casa , o curte , o gradina .Ajungea pina la gardul impletit din
nuiele , apoi , parca temindu-se de cealalalta parte a razorului se intorcea inapoi spre casuta cenusie acoperita cu stuf putred .Mergea pe linga nucul umbros , pe linga ciresul plin de omizi , pe linga dudul , care de curind avea sa-i dee niste dude negre si carnoase , care atit de mult ii placeau .
Asa pribegind o zi intreaga , se trezea iarasi in casuta lui posomorita , ciugulea niste farimituri de pe masa de stejar , inghitea sec o gura de apa si se apuca de scotocit , pentru a nustiu a cita oara , dupa horn .
Avea mos Neculaie ascuns dupa horn un sac mare cu nuci pentru vreun oaspete ce-ar dori sa-i aline macar un pic batrinetile .Il gasise nemiscat , tot plin , asa cum il legase la gura inca toamna trecuta , cu atita nadejde ca va avea cui sa imparta nucile .

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!