poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1339 .



Totul despre Eva
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [gorunescu ]

2008-03-24  |     | 



Totul despre Eva

de Gorunescu V.Carmen Lidia


Motto
“Cand sarpele intinse Evei marul, ii vorbi
C-un glas ce rasuna
De printre frunze ca un clopotel de-argint
Dar s-a intamplat ca-I mai sopti apoi
Si ceva in ureche
Incet, nespus de incet,
Ceva ce nu se spune in scripturi.
De-atunci femeia ascunde sub pleoape o taina,
Si-si misca geana parc-ar zice
Ca ea stie ceva
Ce noi nu stim
Ce nimenea nu stie
Nici Dumnezeu chiar…” L.Blaga

Este primavera si copacii inverziti imi amintesc de Eva. Ea-ispita, pacatul, izvorul raului pe pamant, cutia Pandorei a crestinismului.
De ce barbatii o acuza de toate acestea? Au uitat oare ca este creata din coasta strabunului lor, Adam? Daca o singura coasta a generat atata rau, atunci cat de marsava creatura ar trebui sa fie barbatul , posesor al celorlalta coaste ?
S-o fi dispretuit oare Dumnezeu pe Eva, sa-i fi poruncit supunere, umilinta? El s-o fi asezat in postura de sclava a barbatului ? Atunci de ce inceputurile au fost ale matriarhatului? De ce, paradoxal, slabiciunii sale fizice i-a adaugat puterea creatiei, de ce a inzestrat-o cu harul divin al nasterii? Nu este ea cu adevarat copia Lui, creata dupa chipul si asemanarea Tatalui, al Creatorului Universal? Nu poarta in pantecele ei viata, nu ea o creeaza intocmai ca D-zeu? Atunci de ce se crede ca el, barbatul, a fost favoritul Lui? Ea a fost iubita cu adevarat de Dumnezeu, cea al carei nume in ebraica inseamna “cea vie, cea care da viata”
Domnilor barbati, de ce nu creati cu adevarat? Va considerati stapani ai lumii, cerebrali, rafinati, puternici, echilibrati.Totusi, nu Domniile voastre dati viata .O acuzati pe Eva de frivolitate, dar stiti ce e misterul, inocenta ? Le cunoasteti cu adevarat sau doar le mimati?
Eva striveste o lume intre genele ei, Eva o ineaca intr-o singura lacrima , Eva stie sa iubeasca, Eva stie sa sufere. O face cu arta, cu sentiment, isi joaca viata artistic, de multe ori pe o singura carte.
Domnilor Adami, recunoasteti: comparativ cu ea sunteti niste bieti cabotini ! Va credeti inteligenti, dar mimati inteligenta. Nu reusiti sa va etalati sentimentele artistic- sunt biete kitschuri asezate pe o taraba. Nu stiti sa traiti cu arta, nu stiti sa faceti din nimicuri capodopere, sunteti jalnici in infatuarea voastra. Creierele voastre alterate de obsesii, sexuale in general, considera potenta egala cu barbatia. Va credeti cerebrali, dar receptati mesajele cu falusul, mandrindu-va ca detineti singurul organ care face treaba aceasta.
…Si uneori marea nu reuseste sa fie atat de albastra ca ochii vostri…si uneori noaptea nu este la fel de neagra si de misterioasa ca ochii vostri…
De ce sentimentele va innobileaza atat de rar?
Sunteti pe cale de-a va pierde romantismul, domnilor !..V-ati pierdut raiul, omnipotenta….Chiar si sufletul ?
Incercati sa va pierdeti din cand in cand si capul !
Renuntati la postura lui Othello !
Prefer geloziei o sinucidere din dragoste.
…Ce i-a spus sarpele Evei care i-a zambit apoi sagalnic, misterios? Nimic mai simplu, va dezleg misterul: i-a soptit aratandu-l cu degetul pe Adam “Uite-l pe nenorocitul asta, Dumnezeu i-a creat iluzia puterii “….si amandoi au zambit complicitar…




.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!