poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2136 .



Comoara sfintilor
proză [ ]
1 Decembrie - Sfântul Naum

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [tunaru ]

2014-12-01  |     | 



Sfântul Naum era din Elcoș și făcea parte din seminția lui Simeon. Este încadrat printre prorocii ziși mici. Numele său înseamnă odihnă sau mângâiere. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos și făcut prorocii contra cetății Ninive din care a ieșit urzitorul de rele împotriva lui Dumnezeu.
El a înainte-văzut dărâmarea sa. Ninive este acuzată de nenumărate silnicii pentru că a dus în robie multe neamuri prin desfrânările sale, ca o femeie frumoasă la chip și meșteră în farmece.
De aceea și mânia lui Dumnezeu nu se va potoli decât prin distrugerea ei.
Și prezicerile sale, că va pieri prin apă și prin foc, s-au adeverit pentru că orașul a fost inundat de apele lacului din apropierea sa care, de cutremur, s-au ridicat și au inundat-o iar focul venit din pustiu a ars partea necuprinsă de ape.
Prorocul Naum a trecut cu pace la Domnul și a fost înmormântat în patria sa.



Tot astăzi 1 decembrie: cuv. Filaret Milostivul
Cuviosul Filaret era din țara Paflagoniei și a trăit la sfârșitul sec.VIII, în zilele împăraților Constantin și Irina. S-a născut într-o familie cu nume bun iar părinții săi se numeau Gheorghe și Ana. Se ocupa cu agricultura din care își agonisea traiul pentru el și familia sa și nu uita niciodată să facă milostenii pentru sărmani.
Valurile frământate ale vieții l-au adus la un moment dat la o sărăcie lucie, că nu mai avea nici cu ce trăi de la o zi la alta, la fel ca odinioară dreptul Iov.
Dar Dumnezeu care iubește pe toți cei care-L iubesc pe El, nu l-a lăst să piară și a ridicat din nou cortul casei sale.
Fiul împărătesei Irina s-a căsătorit cu nepoata sfântului Filaret, Maria, o fată tânără, frumoasă la trup și la suflet iar el a fost cinstit cu dregătoria de consul, căpătând iarăși multă avere.
Dar nici acum nu a uitat iubirea sa față de săraci pe care a continuat să-i miluiască în continuare.
Îmbătrânind și apropiindu-se momentul trecerii sale la Domnul, și-a adunat rudele pe care le-a binecuvântat cerându-le să nu uite dragostea față de săraci și să ia pildă de la viețuirea sa.
Tot astăzi pomenirea sf. Anania Persul, sf. Antonie cel Nou; sf. Onisim, arhiepiscopul Efesului; cuvioșii Anania și Solomon, arhiepiscopii Efesului.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!