poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1630 .



Noile Elite
proză [ ]
Printre Noi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ROBROY ]

2012-03-04  |     | 



S-a spus și tot spus multă vreme că regimul comunist prin politica lui a afectat grav elitele,ceea ce în mare parte este adevărat,că unele evenimente post '89(mineriadele de ex.) de asemenea au afectat pe termen cel puțin mediu dezvoltarea elitelor.Și acest lucru este real.
S-a spus că mass media dirijată și dirijând socio-politic prin metode,mai mult sau mai puțin cunoscute și recunoscute,atrage numai comercialul si promoveaza lipsa de valoare.Punct de vedere realist.
Comunismul totuși,cu toată duritatea lui antielitistă,a reușit doar în parte să distrugă elitele sau să le împrăștie prin lume.Pentru că,pana la urmă,elitele s-au regrupat,s-au manifestat tăcut și au rezistat.Adică s-au "vaccinat" contra regimului.Apoi s-a întâmplat un fenomen deosebit dar aș zice normal până la urmă.Pentru a căpata măcar o mica justificare a acțiunilor,ca orice regim,a încercat crearea unei mici elite proprii pentru susținere ideologico-socială.Ceea ce a ieșit însă diferit de "planurile" inițiale este faptul că,pe lânga elita "forțată",de partid,elită politrucă,s-a autoridicat o elită autentică, alcatuita o parte din ce s-a păstrat din cea veche interbelică(cu oameni noi desigur)la care s-au adăugat oameni nou formați,chiar de regimul comunist dar care,singuri,au ieșit din "plasa" sistemică prin forța propriei lor gândiri si prin propriile trăiri,găsind un teren nou și fertil pe care chiar sistemul l-a pregătit fără să dorească.Practic elitele s-au reformat și adaptat la condiții noi în fostul regim.
Extrapolând si regimul post '89 prin alte metode,de asemenea eficace,asmuțind prin elemente diverse grupări sociale contra lor a "amuțit" pe o perioada elitele autentice venite din fostul regim.Apoi nu s-a mai obosit să creeze altele noi ci a căutat sa aservească politic cele existente.În parte a reușit.Acum însă s-a produs alt fenomen.Partea autentică a elitei post decembriste s-a autooperat cu o precizie chirurgicală,aruncând partea "moartă" în curtea clasei politice.
Făcând o comparație sistemică,dacă regimul comunist a fost un deșert rece și uscat,plin de scorpioni roșii cel post '89 este o junglă luxuriantă,plină de infecții la tot pasul.Dacă vaccinarea(prin întepaturi repetate ale scorpionilor sistemului oamenii devenind imuni la veninul roșu)a fost metoda de rezistență înainte de '89,după operația chirurgicală punctuală este noua metodă de rezistență.
Revenind la problema actuală a elitelor autentice și anume dacă le mai promovează totuși cineva și daca se mai adaugă ceva la cea slăbită de junglă si operații.Am curajul să afirm că da,se formează noi elite,cele vechi s-au operat cu un succes destul de mare,chiar dacă mai sunt probleme ele ușor ușor se ameliorează.Ce argumente am în favoarea noilor elite:
-există o efervescență reala în domeniul creațiilor autentice
-printre noi apar si evoluează permanent oameni care au ceva real de spus în diverse domenii.

Efervescența creatoare este reală pentru că acest popor mustește de creativitate si inventivitate pe care le foloseste din plin multisectorial.
Oamenii care sunt printre noi trebuie descoperiți,trebuie încurajați si trebuie să li se acorde timp pentru a evolua.
Orice nouă elită va trece printr-un proces de formare,reformare si ajustare la condiții noi și știm bine că lucrurile de calitate si durabile se consolidează in timp.De noi depinde să îi descoperim,încurajăm si apoi sprijinim în mod real pe oamenii Noii Elite.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!