poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1506 .



Cazul inginerului PARDOS
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mihai LEONTE ]

2009-07-05  |     | 



Mineritul, ca în orișice altă meserie există acei conducători tehnici numiți; ingineri.
Inginerul miner este cel care din birou dirijează de la un fel de pupitru nevăzut anumiți factori tehnici. Inginerul dă anumite dispoziții care concordă cu anumite stări de lucru din subteran. Următorii pe cale ierarhică sunt maiștrii, artificierii, minerii. Fiecare răspunde funcție de locul său în ierarhia minei.
Inginerul PARDOS Vasile era conducătorul tehnic al unui sector minier de producție. Avea destulă experiență și nu avusese în activitatea sa evenimente deosebite. Inginerul era căsătorit de ceva vreme și nimic nu părea să zdruncine căsătoria sa. Iată însă că într-o noapte la schimbul trei se petrecu un accident la sectorul pe care inginerul PARDOS îl conducea. Un abataj se surpase și au rămas închiși în el trei muncitori. Un al patrulea care plecase după un mecanic de intervenție nu era la locul surpării. La întoarcere a constatat avaria. A dat alarma. Maistrul de revir și cel principal au fost anunțați. S-au adus imediat echipe de intervenție și s-a evaluat situația. Surparea se produsese la vreo câțiva metri buni de frontul de lucru și se părea că nu erau afectați muncitorii din frontul de lucru. Totuși altul era adevărul. Nu se știa cum de se surpase galeria din spatele frontului de lucru. Fiind anunțat și inginerul Pardos, a venit si el de urgență la fața locului. Măsurile dispuse și coordonarea echipelor de intervenție a făcut ca totul să decurgă bine, chiar foarte bine. Cei trei rămași în frontul de lucru au fost găsiți nevătămați, chiar și ei contribuiseră la remedierea avariei. De fapt ce se întâmplase? Ajutorul miner a manevrat mașina de încărcat cu pneuri greșit, si a dărâmat câteva armături din lemn într-o zonă cu roci slabe. Ancheta accidentului a scos la iveală că era un simplu accident evitabil de care se făcea vinovat cel care manevrase mașina de încărcat. Dar tocmai cel vinovat a dat o declarație șoc, cum că inginerul Pardos le spusese că să monteze armături cu un anumit fel de lemn, care era subdimensionat. Astfel că după terminarea anchetei inginerul a fost trimis în judecată și arestat! Toată lumea era mirată , chiar surprinsă. Dar viața mergea înainte. Cei care cunoșteau familia inginerului o întrebau pe soția acestuia dacă a intervenit pentru elucidarea cazului? Întotdeauna aceasta răspunde cu seninătate că i se va da drumul căci este nevinovat, spunea ea. Ea spunea un adevăr, însă soțul ei rămânea după gratii. Cei din conducerea minei încercaseră să afle mai multe despre această misterioasă arestare! Dar de fiecare li se dădea același obișnuit răspuns că se fac cercetări. Mai mult nimeni nu putea afla. Cel mai interesant fapt concret, era că soția inginerului Pardos dispăruse din localitate! Mai mult vânduse apartamentul unei persoane din altă localitate. Nimeni nu aflase de acest lucru! Timpul a trecut și inginerului i s-a dat drumul din arest. La ieșire a fost chemat la comandantul miliției locale, acesta un maior destul de tânăr i-a înmânat inginerului o scrisoare plină de scuze, și o hotărâre judecătorească prin care mina era obligată să-i plătească salariul cuvenit pentru timpul cât a stat în arest. Desigur că inginerul era foarte contrariat despre ceea ce i se întâmplase!
De la centrul de raion unde fusese arestat trebuia să meargă cu autobuzul. Dar era timpul când plecau autobuzele cu muncitorii din schimbul doi. S-a urcat în autobuz, și muncitorii au început să-l salute. Ajuns în localitatea unde își avea sediul mina, s-a dus întins la apartamentul său să-și vadă soția. Ajuns în fața ușii apartamentului a scos cheile fără să observe că nu mai era broasca yalle pentru care avea el cheile! Apăsând pe butonul soneriei a auzit o alta melodie. Atunci cineva a ieșit în ușa apartamentului, a apărut un bărbat întrebându-l pe cine caută. Inginerul a rămas și mai surprins! Acesta era apartamentul lui. Omul din ușă i-a spus că de ceva timp el este proprietarul acelui apartament, pe care îl cumpărase prin intermediul unui notar, și pur și simplu el plătise, și semnase actele de cumpărare. Inginerul nu mai știa ce să creadă. A plecat mai mult decât dezolat.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!