poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8322 .



Libertatea (inceput de eseu)
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alex06 ]

2006-03-11  |     | 



Libertatea

Libertatea - un termen cu multe intelesuri, dar si cu foarte multe capcane.
Primul aspect dezbatut va fi libertatea individului fata de societate. O libertate care incepe sa se manifeste din ce in ce mai sumar. Este aproape imoral sa vorbim de o libertate fata de societate, avand in vedere faptul ca omul din ziua de azi este chiar dependent de stat. De asemenea, restrangerea drepturilor omului de catre societate prevesteste, intr-un viitor destul de apropiat, necesitatea redefinirii termenului de "libertate politica".
In al doilea rand, libertatea individului fata de alti indivizi. Cea mai corecta definitie a libertatii pe care am putut sa o determin ar suna astfel: esti liber in momentul in care nici una din actiunile tale nu influenteaza, intr-un mod pozitiv sau negativ, pe altcineva sau alte actiuni.
Este evident ca, la un om in care ratiune detine o pondere mai scazuta decat pasiunea (preiau conceptia lui Pascal, in care omul este o fiinta duala, impartit in ratiune si pasiune), libertatea se defineste ca neingradirea nevoilor sale primare de catre o autoritate sau o entitate superioara lui. In acest caz, nicicum nu ne vom referi la libertatea spirituala sau cea politica. Vom discuta despre termenul general de libertate, adica posibilitatea de a-si desfasura actiunile in voie, fara a fi constrans in vreun fel de imprejurari sau carmuitori.
Societatea din ziua de azi actioneaza asupra omului de rand cu intentia de a-l convinge ca actiunile sale sunt cele potrivite si ca un alt regim ar fi total inoportun situatiei respective. Astfel, omul politic, odata ajuns in clasa conducatoare, isi schimba scopul initial (adica acela de a servi intereselor clasei muncitoare) datorita dorintei de a-si pastra pozitia pe care o detine. Aceasta inseamna ca setea de putere determina, de cele mai multe ori, deciziile care nu sunt menite in principal sa imbunatateasca conditia omului de rand, ci sa creeza o falsa iluzie de crestere a nivelului de viata.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!