poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3371 .



Un semnal
eseu [ ]
pentru firava putere

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2009-12-21  |     | 



Am sugerat că pericolul pentru firava putere democrată din spațiul românesc, inclusiv cel de peste Prut, mai aproape de Nistru, dar şi de Tisa, Dunăre, Olt e aici, între noi.
Un mic fragment dintr-o astfel de sugestie în proză am plasat chiar aici intitulat Groznâi e aici, adică pericolul din oraşul Groznâi, Cecenia persistă şi la noi. O forma ascunsa a lui a avut loc la Chişinău în timpul sărbătorii evreşti Hannuka.
Nişte ignoranți în sutane de preoți au scos menora everilor şi au aruncat-o. Unde credeți? Lângă statuie. Polițiştii au urmărit paşnic tot spectacolul şi n-a urmat ce se cuvinea după asemenea act de vandalism. Despre acesta au scris mai mulți, însă ce folos. Cine urma să tragă concluzii aşa şi n-a tras. Deaceea mi-a părut potrivit ca să fac o trimitere la un articol apărut la această temă în "Timpul" de la Chişinău, care a varsat mai multă lumină.
Iată trimiterea:
http://www.timpul.md/article/2009/12/16/5465
Iar dacă acceptați vă pot reproduce chiar fragmentar sau integral ce s-a scris. Fiindcă, merită atenție.

"Ticăloşia şi tupeul structurilor comuniste din R. Moldova au întrecut orice limită odată cu oribilul atac antisemit al agenților PCRM cu sutană. Atacul nu s-a dat atât împotriva comunității evreilor din Basarabia, cât împotriva R. Moldova, prezentată în presa din întreaga lume drept un stat înapoiat, populat de nişte sălbatici intoleranți şi fanatici.

O gloată condusă de un popă pe nume Anatolie Cibric, apărând Biserica rusească a lui Vladimir Cantarean, a dărâmat menora, un sfeşnic instalat de comunitatea evreiască la intrarea în parc, pentru Hanukka, una din cele mai mari sărbători evreieşti. Barbarii au bătut în locul sfeşnicului o cruce, iar rămăşițele menorei au fost târâte până la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Popa Cibric s-a lansat într-o tiradă de invective antisemite pentru care în orice țară ar fi fost aruncat după gratii. El apără țara de „jidovi” care „poate să ne omoare, să ne traumatizeze copiii”. Dar fabulația despre evreii care ar omorî copii a fost folosită şi de Ohrana, serviciul secret al Rusiei țariste, pentru a declanşa pogromul de la Chişinău din 1903, soldat cu distrugeri, morți, răniți, emigrarea în SUA a zeci de mii de evrei basarabeni îngroziți. Moldoveanul rusificat Pavel Kruşevan era agent al Ohranei şi a declanşat pogromul scriind în ziarul „Bessarabia” că un copil rus din Dubăsari ar fi fost omorât de evrei.

Diversioniştii care au pus la cale înscenarea din Grădina publică „Ştefan cel Mare” fluturau steagul alb-negru-galben, care a fost drapel țarist, iar apoi a fost preluat de „Sutele Negre”, o organizație antisemită care-i ataca pe evrei la ordinul Ohranei. Opinia publică internațională trebuia să vadă la TV că Basarabia s-a întors cu 100 de ani în urmă, iar antisemitismul face ravagii din cauza unei puteri liberale slabe, dar şi pro-fasciste. După mintea comuniştilor, dacă Filat, Ghimpu, Chirtoacă au respins antiromânismul lui Voronin, înseamnă că sunt „fascişti”.

Cibric n-a fost de capul lui. Cheibaş, secretarul Mitropoliei lui Cantarean, în loc să condamne fapta nebunilor, a justificat vandalismul antisemit. Cică autoritățile locale din Chişinău „trebuiau să anticipeze reacția oamenilor când au amplasat simbolul religios”. Cheibaş ar trebui să ştie că nici Obama Barack „nu a anticipat reacția oamenilor”, atunci când Rahm Emmanuel, şeful administrației prezidențiale, a aprins lumânările menorei instalate pe peluza Casei Albe.

Regizorii piesei de teatru au țintit cu bătaie lungă. Pe pancartele actorilor „pravoslavnici” scria: „Mihai Eminescu: Biserica Ortodoxă este mama poporului român”. Oare de când o fi devenit „mama poporului român” antiromâneasca Mitropolie „a întregii Moldove”? Este limpede. Acțiunea trebuia să arate că „românii e fascişti”. Măi băieți, trebuia mai degrabă să scrieți pe pancarte de-a dreptul „romanian people”, ca să se înțeleagă mai bine ce e cu imaginile transmise la televiziunile CNN sau Euronews.

În momentul când am văzut scenele cu haita dezlănțuită a lui Cibric am fost convins că urmează actul doi al piesei de teatru: anume că PCRM va condamna „fascismul” AIE. În comunicatul PCRM - despre care cred că fusese scris înainte de declanşarea atacului „pravoslavnic” - ni se indică şi vinovații. Aceştia sunt liberalii, dar şi ziariştii independenți de la Chişinău. Iată cum sună propaganda comunistă: „Eroizarea capilor nazismului şi fascismului, declarațiile deschise ale liderilor şi reprezentanților aşa-numitelor partide liberale, cu jigniri la adresa reprezentanților unor naționalități în parte - de la moldoveni la ruşi, de la evrei la romi, politica informațională provocatoare în mass-media electronice” ar fi de vină.

Comuniştii s-au inspirat de la Joseph Goebbels, şeful propagandei naziste şi confratele lor întru Pactul Ribbentrop-Molotov. Goebbels spunea că o minciună cu cât este mai absurdă şi mai gogonată, cu atât va fi crezută, mai ales dacă e repetată des. Liderii AIE nu au jignit niciodată evrei, țigani, ruşi, moldoveni etc. Comuniştii mint cu neruşinare. După ei, Ghimpu ar fi antisemit din moment ce se declară român.

Atacul lui Cibric este o diversiune comunistă. Pentru că atacul a avut loc duminică după-amiază nu am avut timpul necesar să public acest articol în TIMPUL înainte de apariția comunicatului PCRM. Păcat... le-aş fi furat comuniştilor slănina din fasole.

Mitropolia lui Cantarean este scula comuniştilor. Iar ceata agresivă a lui Cibric are rolul batalioanelor de asalt naziste. SA „Pravoslavnicii” au vandalizat redacția ziarului TIMPUL atunci când Constantin Tănase a scris despre predicile din amvon ale „apostolului” Tarlev. Au atacat preoți şi credincioşi ai Mitropoliei Basarabiei. Au manifestat împotriva adventiştilor sau a paradei homosexualilor. Pasămite, sub administrația lui Dorin Chirtoacă, Chişinăul s-ar transforma în Sodoma şi Gomora.

Duminică, huliganii au fost puşi la treabă. Din cauza lipsei de reacție a autorităților, situația se agravează. Nici acum nu a fost prins atentatorul cu grenadă de la Hramul Chişinăului. Puțină lume ştie că la Hram trebuia să participe şi Traian Băsescu, care şi-a anulat vizita în ultima clipă, din cauza demiterii Guvernului Boc. Ştirea despre un atentat cu grenadă împotriva unui şef de stat ar fi făcut înconjurul lumii. Chişinăul ar fi fost văzut ca un loc mai periculos decât Beirutul, Bagdadul sau Kabulul.

Guvernul crede că şi-a făcut datoria condamnând actul antisemit printr-un comunicat. Dar ceata lui Cibric a comis infracțiuni condamnate de legea moldovenească, cum ar fi distrugere de bunuri sau instigare la ură rasială. Polițiştii aflați la fața locului nu au mişcat un deget. În aprilie omorau oameni nevinovați, iar acum cică au vrut să-i convingă pe huligani cu vorba bună. Poliția din Chişinău spune că „nu ştie dacă-i face dosar penal lui Cibric”. Poate de aceea spune Cibric, sfidător, că nu-i este frică de dosare penale.

Procuratura Generală i-a deschis pe loc dosar lui Constantin Tănase, directorul TIMPULUI, pentru instigare la ură de rasă. Cunoscutul jurnalist se făcea vinovat pentru că a cerut reducerea influenței Rusiei în Moldova. Dar, pentru procurori, atacurile demente ale lui Cibric împotriva „jidovilor” se vede că nu sunt instigări. Structurile comuniste şi complicii lor au ridicat capul profitând de nehotărârea noii puteri."

Emil Constantinescu, primul preşedinte anticomunist al României, l-a întrebat pe Lech Walesa, legendarul lider al Solidarității poloneze, ce are de făcut. Walesa i-a dat un singur sfat: „Dacă nu-i termini tu pe comunişti, te vor termina ei pe tine”. Preşedintele polonez a avut dreptate. Constantinescu s-a retras jalnic din politică trei ani mai târziu, spunând că „l-a învins sistemul”.

Vlad Filat are, la fel, de ales: ori el, ori ei. Altă cale nu există.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!