poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6190 .



Valorile absolute
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mesteruuu ]

2009-10-13  |     | 



Cu toții am reflectat măcar odată în viață asupra valorilor existențiale ale umanității de ieri,de astăzi și de mâine.În ceea ce mă privește acestea sunt:Adevărul,Dragostea,Libertate,Credința,Dreptatea și Pacea,ca valori absolute și mereu existente în conștiința umană.
Ar exista o societate utopică dacă oamenii s-ar raporta la aceste valori la modul lor absolut.Nu ar exista minciună,ură,privare de libertate,neîncredere,injustețe sau război dacă oamenii nu le-ar conceptualiza și nu le-ar săvârși.Deși în drumul lui spre autodescoperire omul a evoluat incredibil de mult în societatea de astăzi există încă o multitudine de neajunsuri și în ipoteza în care s-ar rezolva aceste neajunsuri natura umană rămâne un mister indescifrabil.
Cu toate că există o mulțime de factori care să sugereze că aceste valori sunt relative,ele rămân absolute.Adevărul a existat dintotdeauna și a fost o preocupare pentru mințile strălucite ale veacurilor trecute și cu siguranță va rămâne o preocupare pentru cei ce au să vină.
Ideea mea se sprijină pe argumentul omniprezenței acestor valori în viața tuturor societăților.Atât la nivel general cât și la nivel individual vom încerca să tindem spre aceste valori.De aceea de pildă omenirea condamnă în ziua de astăzi sclavia,războiul,dictatura,etc.Chiar și în societățile sclavagiste existau mecanisme prin care sclavii erau eliberați din sclavie de către stăpânii lor.
De asemenea nu putem spune despre un fenomen că este mai puțin sau mai mult adevărat.El este sau nu este adevărat.Nu există grad de relativizare.Ceea ce există totuși,și ne poate duce în eroare,este o marjă de apreciere al acestuia,o doză de subiectivism,o circumstanță cauzală.Raportat la o situație putem spune că este relativ cauzei,dar ca esență este absolut pentru că pentru acea cauză este doar un singur adevăr,restul sunt variante alterate ale acestuia.
Asemenea nu există o persoană mai mult sau mai puțin iubită,există doar diferite forme de exprimare,diferite cantități afective exprimate.
Despre Liberate vom spune că există la modul absolut pentru că nu există "libertate moderată".Va fi o chestiune de a fi sau nu tot timpul.Liberatea este cel mai subtil concept asupra căruia putem discuta.Tehnic vorbind nu există în societatea actuală libertatea la modul absolut pentru că suntem subiecții unor reguli de conduită socială.Teoretic există o ficțiune juridică în temeiul căreia folosindu-ne libertatea de exprimare ne alegem conducătorii.Libertatea e valoarea pe care se pune cel mai mare accent în societatea modernă,doar absolutizându-o vom putea înțelege evoluția umanității spre un nou tip de societate.
Credința este poate cea mai veritabilă valoare absolută nelăsând loc relativului.Cu excepția agnosticilor care cred cu rețineri,nu există alte forme relative sau circumstanțe cauzale.Există oameni care cred și oameni care nu cred.Credința cu toate formele ei reprezintă valoarea cea mai laică și cea mai puternic înrădăcinată în conștiința umană.Fie că vorbim de credința generalului în șansele de reușită sau credința medicului în aprecierea diagnosticului,fiecare ne raportăm la această valoare la un mod absolut.
Ceea ce l-a preocupat pe om dintotdeauna a fost împărțirea dreptății în societatea al cărui membru era.Dreptatea ca valoare absolută înglobează Justul,Adevărul și Echitatea.Per a contrario dacă ea este lipsită de una dintre aceste valori componente nu va putea fi absolută.Poate cea mai grea sarcină ce stă în puterea unui om este de a deduce un raționament perfect pentru că acesta poate fi alterat de o mulțime de factori cum ar fi subiectivismul,aparențele,falsa reprezentare,etc.Despre dreptate s-a scris secole întregi pentru că ea este "gardianul" celorlalte valori.Dacă cineva nu are dreptate,cade automat în sfera asuprițiilor.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!