poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2642 .



Drumul spre mănăstire
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [apetria ]

2009-06-17  |     | 



Floarea și Maria sunt surori, în pragul a 70 de ani. Văduve. Trăiesc împreună în Stejarul, într-o clădire neterminată care ar putea găzdui lejer o pensiune. A lucrat la ea o viață soțul Mariei și, ca să fim mai riguroși, sutele de stupi de care s-a îngrijit. Teodor a obținut banii pentru ciment, cărămizi și restul necesarului de pe vânzarea mierii albinelor, a fagurilor. După moartea subită a lui Teodor, Maria și-a chemat sora ca să locuiască laolaltă, și casa a rămas nefinisată, n-o trăgea ața să mai schimbe nimic, să cheme un tinichigiu să repare un burlan, ceva. Nici una n-a avut copii. Minus lipsa urmașilor și că erau surori, una era grasă, alta slabă, una gureșă, cealaltă tăcută, aveau în comun bigotismul și aceleași boli de inimă. De vreun an, s-a obișnuit în curtea lor o fată din vecini, Puia, și ele cu ea. Puia tocmai și-a sărbătorit majoratul. E un fel de-a spune, căci n-a fost sărbătoare când a împlinit 18 ani, doar un tort pe care i l-au comandat Maria și Floarea a stat pe masă. Dormea adesea la surori, unde se simțea mai în regulă decât acasă, lângă cei 6 frați. Părinții n-aveau cum să obiecteze, fiind mai mereu beți și duși geografia știe unde.
De dimineața devreme, cele trei mai că s-au învinețit ciocnindu-se prin camere, căutîndu-și hainele de sărbătoare printre rugăciuni și mătănii, unde sunt pantofii ăia negri cumpărați în Deania, unde?, unde ciorapii?, și-au pregătit merinde, sunt destule plăcintele, șnițelele?, erau Rusaliile și hranul mănăstirii din Dunga, unde și-au pus în cap să ajungă. Până în Deania le-a luat un vecin cu mașina, iar pentru restul de 20 de km s-au gândit să meargă cu autobuzul. Când au coborât din Fiatul cunoștinței, au simțit căldura cum curge pe ele, soarele era ca o gravidă născând, și-o adiere răcoroasă prin arșița umedă se răsucea doar din interiorul unui magazin alimentar, de la doi pași. Au intrat și-au cerut înghețată.
- Ați votat pentru europarlamentare?, le-a chestionat vânzătoarea.
- Nu. Și n-avem de gând, a întors-o Floarea pentru toate.
Până la sosirea autobuzului mai aveau o oră. Maria și Floarea ședeau pe o bancă, la umbra anemică a unui panou publicitar. Citeau cărțulii de rugăciuni și transpirau grupa mare. Puia n-avea astâmpăr și urmărea câte-un om pătrunzând într-o școală, unde era amenajată o secție de votare, și-i invidia. Își imagina că acolo trebuie să fie răcoare. Dorea să stea măcar câteva minute în răcoare. Își aduse aminte că la aceste alegeri puteau să voteze în orice localitate. Și-și spuse că merită să voteze ca să scape de căldură. Le convinse repede și pe cele două surori.
Și-au dat unui bărbat cărțile de identitate. Acesta s-a uitat bănuitor la ele, s-a retras lângă un geam și, cu voce înceată, a vorbit la telefon. Le-a trecut pe listele suplimentare, nu înainte să le întrebe cum de n-au votat în Stejarul și ce le-a împins să bată atâta cale când nu e nici o manifestare deosebită în oraș. Au intrat în cabine. Și-ai introdus buletinele împăturite în urnă. Când a terminat și Maria, a pătruns pe ușă un tip transpirat și agitat.
- Nu vă e rușine, ce căutați aici la vot, v-au adus cu autobuzele ca să furați voturi?, au auzit cele trei, nedumerite. Doar după câteva clipe au realizat că agitatul le vorbește lor.
- Să vină jandarmii! Infractoarelor…, a mai strigat transpiratul, despre care au aflat pe urmă că este primarul Deaniei.
O mașină a jandarmilor și una a poliției au oprit lângă secția de votare. Și le-au băgat în corzile întrebărilor. Floarea, Maria și Puia răspundeau și răspundeau până toți s-au convins că e o neînțelegere. Au recunoscut că au votat din cauza căldurii. Un polițist cu mustață s-a pornit după un pahar cu apă pentru Floarea, pe care-o durea inima de sperietură. El le-a mai povestit amabil că, în toată țara, partidele se tem de falsificarea alegerilor, că se vorbește de mașini cu oameni plimbați ca să voteze de mai multe ori. Prima care a început să-l blesteme pe primar a fost Maria. Glasurile celorlalte două, și al Mariei, i-au determinat pe jandarmi și polițiști să privească în pământ sau pe zidurile școlii. Primarul parcă s-a volatilizat instantaneu. Nici nu și-au dat seama când a plecat transpiratul. Și blestemele parcă au risipit răcoarea din sala de clasă.
S-au așezat iar pe bancă. Acum și Puia. S-au sfătuit cu frunțile plecate, până l-au zărit pe vecinul cu Fiatul cum trece pe drum. Și-au vânturat mâinile. Omul a oprit. Se reîntorceau la Stejarul. După atâta blestemat, și-au zis, nu se cădea să pășească în mănăstire.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!