poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4833 .



Concurs de creație Turnirul Literar de la Roma, ediția a doua
presa [ ]
regulament

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [valu ]

2019-04-26  |     | 



ACdR - Associazione Cenaclul de la Roma – F.O.R.I.

Regulament Concurs

Concursul de creație literară TURNIRUL LITERAR de la Roma, ediția a II a, adresat vorbitorilor de limbă română din întreaga lume, fără nicio formă de discriminare, se va desfășura în perioada 31 Mai – 1 Iulie 2019, pentru trimiterea textelor participanților - Data limită 1 iulie 2019, ora 24.00, adresa de mail: [email protected]

Jurizarea va fi efectuată de către un juriu format din 9(nouă) membri.
Rezultatele vor fi făcute public până la data de 1 august 2019.

Secțiunile concursului: - creațiile să nu fi fost publicate online sau tipar

Poezie – maxim trei texte temă liberă, în word, arial 12;
Proză, un text tema liberă maxim 7(șapte) pagini A4, în word, arial 12;
Epigramă – maxim trei epigrame, tema impusă ”turnirul”, în word, arial 12.

Participarea la concurs implică pentru participanți acceptarea regulamentului. Organizatorii au obligația să respecte normele legale europene privind protecția datelor personale.
În fișierul trimis pentru concurs vor fi specificate înaintea textelor literare, numele și prenumele reale, data nașterii, țara și localitatea de rezidență și, la final, să se specifice următorul paragraf sub care să fie semnătura clară a participantului:
”îmi asum răspunderea pentru autenticitatea textelor și pentru faptul că acestea nu sunt plagiate”.

Premii

Locul I – un weekend, pentru o persoană, la Roma, (06.09.2019 – 09.09.2019) fiind invitat la una dintre edițiile de cenaclu (sau eveniment) unde va avea rolul de protagonist. Transport, cazare, masă asigurate de către ACdR.
Locul II – publicarea unui volum de maxim 100 pag. A5 (va primi doar 50 exemplare gratis), sponsor Editura Minela.
Locul III – patru pagini dedicate în Revista Vocativ versiunea tipărită și online, sponsor Radio Vocativ.
Premiile nu sunt convertibile între ele sau în bani. Toți premiații vor primi în plus trofee și diplome.

În grija organizatorului: - Juriul va primi spre analiză doar textele, fără numele autorilor, membrii din juriu nu se vor cunoaște între ei, centralizarea notărilor o va face comisia ACdR formată din șapte membri. Data finalizare concurs 8 septembrie 2019.

Responsabil concurs Consiliul Directiv ACdR, Președinte Valeriu Barbu



ATENȚIE - Mesaj pentru participanții și juriul Turnirului Literar de la Roma...

Se numește Turnir pentru că, de data asta și de acum încolo, va fi pe viață și pe moarte, exact ca la un turnir cu lance.

Cine nu rămâne pe cal, lovind de moarte cu lancea sa, cuvântul-spirit, nu poate fi învingător.

Concursuri literare dedicate esteticii textului sau mesajului șocant sunt destule. Concursuri dedicate găștilor literare iarăși sunt puzderie... premii date la mișto unor texte care nu spun nimic altceva decât să aducă odă frustrărilor personale sau sunt premiate cele mai dibace imitații ale marilor autori. Noi refuzăm zona asta, părăsim norma.

Este cumplit de greu să scrii autentic după ce au făcut-o un Eminescu și un Nichita. Eminescu a creat o limbă, Nichita la luat în cârcă pe Eminescu și l-a trecut dincolo, într-un limbaj nou, într-o lume nouă. Turnirul caută unul dintre voi capabil să-l ia în cârcă pe Nichita care îl are încă în cârcă pe Eminescu și să îl treacă un alt dincolo... o altă limbă.

La Turnir trebuie să dai o singură lovitură decisivă: o metaforă care să dea începutul unei noi literaturi... Ea poate veni pe calea unui singur vers, un poem, o poveste, o epigramă.

La epigramă nu ajunge să fii acid, ironic, miștocar... pe chestiuni futile.
La poezie nu este suficient să îmbârligi două vorbe care să șocheze sau să epicizezi spaime, frustrări, pățanii și eșecuri ori iluzive izbânzi, va trebui să arunci în aer tot ce s-a scris până azi.
La proză ce sens are să imiți pe alții prin tehnici literare impecabile în jurul unor mesaje banale, lipsite de viziune? Sau să scrii cu tupeu măscările din birturi...?

Nu ajunge să scrii corect tehnic, să ai mesaj de interes aproape general, să șochezi sau să atingi o estetică uimitoare. Cum nici dacă faci să bocească pietrele, acel duios cu japca!

Dacă nu ești în stare să scormonești în viitor și să aduci de acolo lumina unei noi literaturi, dacă nu ești capabil de metafora supremă, nu mai pierde timpul cu acest turnir, nu este pentru tine, du-te la concursurile care premiază ușurătățile, gregarul, jelania, sentimentalismul de paradă... ipocrizia, excremente sau alte scurgeri bocite și cel mai elegant ambalate!

Juriul va căuta în textele celor temerari să vină la Turnir doar expresia maximă a autenticității, va căuta noua viziune asupra unei lumi care va supraviețui acestei apocalipse aflată în curs de desfășurare.

Literatura de mâine a început cu primul cuvânt scris de om în caverne... l-a scris gândind la ziua asta de azi. Tu, ieși din caverna de azi și scrie al doilea cuvânt. Care? Asta e treaba ta!

Premiul nostru este mic, nu îți va îmbogăți existența, adevăratul premiu este provocarea și că tu în această provocare ai învins găsind calea spre o nouă, autentică scriere.

Ne-am săturat să fim plângăcioși că nu ne citește lumea. Nu ne citește fiindcă nu scriem nimic, imităm, înșirăm vorbe, frecăm condeiul de pomană, batem aceeași apă stătută în aceeași piuă scorojită.

Hai, să iasă la turnir sângele albastru și divin al veșniciei dintr-o clipă, lovește adânc și definitiv juriul.

dacă nu vom găsi ceea ce căutăm, vom oferi premiile cu o profundă speranță la edițiile viitoare dar vă vom justifica de ce ați luat acel premiu și chiar dacă vă veți supăra!

sper să mă fi făcut limpede înțeles... coconetul și coconimea literară de salon boit cu kitsch-urile din propriile oglinzi deformante, obișnuite cu false aplauze, sunt călcate în picioarele Metaforei Absolute la turnir, scutiți-ne să mai citim tâmpioarele voastre.

vitejia spiritului stă în tăcerea vie a căutării... generozitatea absolută stă în curajul să muți tăcerea în lance și să ataci la turnir...

scrie ori ...crapă!



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!