poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1728 .



Conflict sau Armistițiu?!
personale [ ]
Cumpătarea vs Abuz

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Caesar Iulius ]

2007-07-16  |     | 



Motto:,, Părinții mănâncă aguridă, iar copiilor le strepezesc dinții!”

Tuturora dintre noi, această noțiune ni se pare familiară, însăși denumirea ei conținând parcă explicitarea sa. Ar fi de ajuns și atât, dar, în esență, după cel puțin 2-3 rafinări, descoperim ceva cu totul deosebit...
A fi cumpătat, după părerea mea, înseamnă a pune în practică codul bunelor maniere, de fapt zestrea educațională pe care ai dobândit-o, de la naștere până la ocuparea băncilor, din ciclurile școlare, unde, timpul petrecut aici îți va fi extrem de important, pentru viață!
Și dacă tot ocupăm locurile din acele bănci, trebuie să le părăsim cu onoare, calitate ce oricum va fi testată, când vom fi puși în fața ecuațiilor cu ,,n’’ necunoscute ale vieții. Modul cum vor fi rezolvate, depinde de felul cum aplicăm cele dobândite, atât în cei ,,șapte ani de acasă’’, urmați de ciclurile școlare precum și de depășirea unor momente mai delicate ale vieții.
A fi cumpătat, nu înseamnă numai a fi abstinent de la consumul exagerat de hrană, băuturi alcoolice sau fumat , ci și la cu totul alte tentații ale vieții cotidiene cum ar fi abuzul de încredere, trafic de influență, trafic de stupefiante, de ,,carne vie’’ etc.
Nu rare sunt cazurile când rămânem surprinși când copiii noștri se nasc cu diverse tipuri de sechele de ordin fiziologic dar mai grav cele de ordin psihopatologic.
De ce se întâmplă aceste drame, totuși? Un răspuns ar fi acela că, dacă am respecta măcar cei din generația contemporană anumite reguli, nescrise, am reuși măcar să încetinim, ideal ar fi să stopăm proliferarea cauzelor determinative ale acestor maladii.
Cum? Dacă tot s-a ajuns aici, nu cred că ar fi târziu să luăm inițiativa de a ne abține de la a continua să abuzăm de plăcerile de tot felul, pe care le întâlnim în cursul acestei vieți.Cel mai frecvent, nu se respectă, după ce partenera de viață a născut, perioada de lehuzie, foarte importantă pentru refacerea aparatului genital și ca și cum nu ar reprezenta un risc deosebit, faptul că aceasta rămâne cu certitudine însărcinată, în urma consumării actului sexual, fătul ce urmează a se dezvolta va fi afectat de toate carențele remanente ale acestuia. Astfel, noul copil născut va fi condamnat ca urmare, să sufere de miopie, surzenie, autism, cretinism, nanism, gigantism, sindactilie,polidactilie etc, la care se pot asocia și eventualele afecțiuni de orice altă natură ale părinților, sau bunicilor.
Să presupunem că acel cuplu este sănătos din toate punctele de vedere și cu toate acestea copilul se naște anormal. Înainte de a consulta medicul, mai întâi ar trebui să fie analizați nu numai arborii genealogici al cuplului ci și de ce afecțiuni au suferit ascendenții lui. În urma acestor incursiuni, putem lua, după o prealabilă consiliere cu psihologul decizia de a urma sau nu vreun tratament specific sau nu, ori o eventuală terapie și totodată ce șanse de reușită, ar avea cel născut în așa fel, să supraviețuiască ori să trăiască și eventual să aibă descendenți la rândul lui.
O modalitate de a stopa extinderea acestui nedorit grav fenomen, este în a găsi toate mijloacele prin care să se prevină producerea lor, prin mediatizarea pericolelor, mai ales a celor cu grad mare de manifestare!
Dar pentru a finaliza o eventuală campanie orientată în această direcție, a nu se trece cu vederea faptul că, în paralel cu aceasta se derulează propagarea tuturor tentaculelor de distrugere a ființei umane, prin toate mijloacele posibile de contactare a ispitelor lumești, până la depășirea limitelor cumpătării, alunecând cu foarte mare ușurință spre sfera abuzului.

Iulian Nistor,
Vaslui- 16.07.2007

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!