poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1572 .



Defecți
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [grupex_2007srl ]

2018-11-16  |     | 



Pe o vreme câinoasă, anormală pentru jumătatea lunii noiembrie, a fost îngropată familia Popescu, tată, mamă și fiică, în cimitirul Sfântul Lazăr, din Călărași. Frigul s-a așternut peste oraș și o lapoviță sâcâitoare a început să cadă. Mai mult ger și noroi. În jurul capelei, unde au fost depuse cele trei victime ale asasinatelor din seara zilei de 12 noiembrie, se vorbește în șoaptă.”Au făcut treburile astea pentru bani. În loc să meargă la muncă, să facă ceva, să-și câștige un ban, nu se poate, vor doar să fure, să dea în cap”. La atât se reduce indignarea unuia dintre membrii familiei ucise, cu bestialitate, de doi tineri, de nici 18 ani, dintre care unul, Dan Alexandru, fusese luat de familia ucisă în plasament familial, de la vârsta de 5 luni. Nu întrebăm de ce un adolescent de nici 18 ani nu trebuie să fie, în mod normal, la școală, și nu la muncă, “pentru a-și câștiga un ban”.

Vasilica Popescu, Ica, pentru cunoscuți, e așezată în coșciug chiar cum intri în capelă, pe stânga. Are un bandaj pe unul dintre ochi. Ni se confirmă că asasinii i l-au scos, aplicându-i zeci de lovituri de briceag, de cuțit și ulterior de toporișcă. E mutilată. Tudora Popescu, bunica de 80 de ani, a fost lovită mai ales la față. Tinerii criminalii i-au tăiat o ureche. O astfel de modalitate bestială de a ucide e fără precedent, cel puțin în această zonă. Lucian Ștefănescu, psiholog, spune că trebuie demitizat faptul că sistemul de asistență socială ar produce astfel de sociopați.”El a trecut prin lamă de cuțit familia care l-a crescut și singura pe care efectiv o cunoaște”. Dan Alexandru, poreclit Dasaev, a fost plasat în asistență maternală, la Vasilica Popescu, de la vârsta de 5 luni, ne confirmă reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. În sistemul de plasament, însumat, acesta nu a stat nici 5 luni, până la data comiterii crimelor, afirmă aceleași surse autorizate. Apropiații familiei Popescu spun că Vasilica Popescu, de 62 de ani, și părinții acesteia, Nicu, de 82 de ani, și Tudora, de 80 de ani, l-au tratat pe Dani ca pe un membru al familiei. “Ea nu vorbea ca o mamă cu copilul ei… Eu nu pot spune că era o femeie oarecum bună, cum spune lumea… Stați cuminți, că nu știe nimeni ce era acolo în casă!”

Dan Alexandru era o sursă de bani pentru familia Popescu. Nu e prima dată când întâlnim astfel de cazuri în care copiii proveniți din centrele de plasament sunt priviți drept surse de venit pentru așa-zisele familii maternale. Sărăcia și lenea au născut și o astfel de profesie. Dan Alexandru a început să fie gonit, sistematic, de familia la care fusese dat în plasament, mai ales după ce acesta a ajuns la pubertate. Era reprimit când se apropia ziua de… salariu. Afirmația aparține prietenei acestuia, Elena Rania, aceasta dormind, în repetate rânduri, acasă la familia Popescu, cu Dan Alexandru în pat. Dan Alexandru era bătut de familia Popescu, cu precădere de Vasilica. Așa ceva s-a întâmplat și în noaptea triplului asasinat. Cei trei adolescenți, Cristian Ene, Dan Alexandru și Valentin Bivolaru, au consumat, în prealabil, alcool, dar și o substanță halucinogenă pe care aceștia nu o foloseau în mod uzual, adică prenadez sau etnobotanice. Se vehiculează informația conform căreia Cristian Ene, cu numeroase antecedente penale, în vârstă tot de 18 ani neîmpliniți, provenind tot din sistemul de plasament, i-ar fi instigat pe cei doi să comită odioasele crime, ca un act de răzbunare câtă vreme acesta fusese, anterior, închis, pe o perioadă de 30 de zile, ca urmare a comiterii infracțiunii de furt calificat. Ene a stat în arest fiindcă a furat niște butelii, de la un magazin, și după zăbrele ar fi plănuit o astfel de răzbunare împotriva prietenilor lui care nu au ajuns să împartă celula cu el, deși toți au participat la faptă. Cei trei, de regulă, ascultau muzică, acasă la familia Popescu. Un astfel de gen de muzică: “Urcă, mamă, sus pă cruce, / Să vezi duba cum mă duce, / Mă duce, mă ocolește, / La Poarta Albă mă oprește…”

“Bine ar fi să le dea pe viață”, se repetă la înmormântarea celor trei victime. Se repetă încet. Ca un murmur. “Sunt trei vieți, care au ținut foarte mult la el.” Se afirmă că nu există o explicație rațională pentru astfel de crime: “Dacă îți trebuie bani să-ți cumperi droguri și nu ai bani, trebuie să recurgi la așa ceva”. Cea care știe amănunte din acea noapte e tot Elena, prietena lui Dan Alexandru. Acesta, după comiterea crimelor, a venit la ea, recunoaște. Nu avea geacă pe el. “Mi-a spus că e în mașină. S-a gândit să nu mă sperii, că era plină de sânge.” Așa au făcut și în seara de 12 noiembrie: “Atunci au dat drumul la muzică. Maică-sa, după ce a venit, l-ar fi lovit pe Dani cu palmele, Dani s-a enervat, ar fi lovit-o pe maică-sa, a început să plângă de nervi și a spus, bă, eu o omor, m-am săturat, au, ori mă omor eu, ori îi omor pe ei, că nu mai pot! Dani a vrut să iasă afară, să se calmeze, asta făcea de obicei”. Elena Rania spune că aici a intrat în scenă prietenul frustrat al celor doi, Ene Cristian, care i-ar fi instigat pe Dani și pe Vali să-i ucidă pe cei trei. “Hai, mă, hai s-o facem, că nu e atât de greu, pușcăria e pentru noi, pentru toată lumea! Hai s-o facem, hai s-o facem!” Valentin Bivolaru, care mâine împlinește vârsta de 18 ani, ar fi fost primul care ar fi lovit cu cuțitul. Prima victimă a fost bătrâna de 80 de ani. S-a declanșat o sete de sânge cruntă. “Eu spun exact ce mi-a spus el: s-a panicat și atunci a înjunghiat și el”. Dani și-a ucis, într-un mod atroce, mama care l-a crescut, care l-a luat din centrul de plasament, de la vârsta de 5 luni. A lovit, în neștire, cu briceagul, cu cuțitul și ulterior cu o toporișcă.

Psihologul Lucian Ștefănescu spune că Dan Alexandru a comis pur și simplu o abominație pe care mintea umană nu o poate înțelege. “Orice copil, sub vârsta de 14 ani, care comite o faptă penală, e trecut prin comisa de protecția copilului și capătă măsura supravegherii specializate, în familie, într-un serviciu rezidențial sau, la modul ideal, într-un centru dedicat minorilor infractori” Cei trei, Cristian Ene, Dan Alexandru și Valentin Bivolaru, la acest moment, sunt trimiși în judecată, pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat, loviri sau alte violențe și amenințare. Excluzând cazul crimelor multiple. “Până acum 6 ani, aveam în comisie povești aberante, în sensul că se aducea un puștan de 12 ani, care furase, dintr-un lan de porumb, un mănunchi de plute… Și pentru asta i se făcea dosar penal, era considerată infracțiune, se făcea material probatoriu, intra în comisie și se dădea spre supraveghere specializată”. În cazul de față, al celor trei tineri, doi dintre ei provenind din sistemul de plasament, au istoric infracțional. “Eu întreb: când aveau, totuși, cei în măsură, gândul să-i interneze într-un centru specializat? Când?” Întrebarea este adresată judecătorilor. Afirmă răspicat că sistemul de asistență socială, la nivelul României, nu naște criminali din copiii părăsiți sau rămași orfani. “E total fals. Ãștia sunt crescuți în familie!” Un caz oarecum asemănător s-a întâmplat în data de 27 noiembrie 2017, când alți doi tineri, autostopiști, la Drajna Nouă, județul Călărași, au măcelărit o familie care s-a îndurat să oprească autoturismul și să-i ia la ocazie.

Andrei Simion și Ionuț Cristian Tănăsie au fost acuzați de omor calificat. Tănăsie, în vârstă de 16 ani, la data comiterii faptei, era elev al Grupului Școlar Danubius Călărași, în clasa a X-a. Simion, care doar și-a serbat majoratul ulterior comiterii crimei, era elev al Liceului Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Slobozia. Cu o săptămână înainte de crimă, cei doi tineri și-au procurat două cuțite, tip fluture, de la un magazin din Slobozia. Și-au premeditat faptele. Mobilul crimei a fost unul absolut rizibil. Tânărului de 16 ani avea o relație cu o femeie, de pe raza satului Drajna. Femeia este în vârstă de 28 de ani, are doi copii minori, lăsați la părinții fostului soț. Este plecată de-acasă, lucrează, ca menajeră, la hotelul Savoy din Brașov. Se numește Ramona Ghionoiu. Cei doi tineri ar fi urmat să fure o mașină și să fugă la ea, la Brașov. Nu aveau carnet de conducere. Femeia a locuit în sat, iar cu tânărul de 16 ani avea o relație de natură sexuală. Andrei Simion, judecat ca inculpat minor, a primit drept pedeapsă măsura educativă a internării într-un centru de detenție, pe o perioadă de 15 ani. Aceeași pedeapsă a primit-o și Ionuț Cristian Tănăsie. Cei doi tineri proveneau din mediul familial.

Valentin Bivolarul i-ar fi ucis pe bătrânii de 80, respectiv de 82 de ani. La momentul ăsta, Dani e în stare de arest preventiv, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași. E singur în celulă. A încercat să se sinucidă, folosindu-și tricoul pe post de laț. Nu a reușit. Elena Rania a fost la el și spune că tânărul se abținea să nu plângă. “Nu s-a născut criminal. Alcoolul, disperarea, chinuiala, cine știe ce l-a făcut să devină așa.” Aici am ajuns, să vorbim despre lucruri absolut de neconceput: adolescenți extrem de frustrați și care ajung să aibă drept supapă de defulare alcoolul. Sau, mai grav, pungile cu prenadez sau țigările cu substanțe etnobotanice. În 2008, alți doi copii, de 11, respectiv 12 ani, și-au ucis, tot în mod bestial, o vecină, pe raza satului Alexandru Odobescu, județul Călărași. Ionuț și Georgian proveneau dintr-o familie dezorganizată. Furau în mod repetat, fie din magazinele sătești, fie din curțile oamenilor. “Au furat oala cu mâncare, banii, i-a mai spart un geam, acum două săptămâni a intrat din nou peste ea”. Victimă a fost tanti Anica. Au vrut să-i fure pensia. Într-un final, i-au tăiat gâtul și au violat-o. Au rămas la locul faptei, și-au prăjit niște ouă și, fiindcă nu le-a plăcut mâncarea, au aruncat-o peste cadavrul Anicăi. La plecare, i-au spânzurat și câinele. În 2008, în satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași, un alt copil, în vârstă de 11 ani, a ucis o fetiță de 3 ani, ulterior aruncând-i trupul în grupul sanitar al școlii sătești. Un alt caz în care drept criminal a fost un adolescent provenind din sistemul de asistență socială, fiind dat spre îngrijire unei familii maternale, a avut loc la data de 6 aprilie 2014. O bătrână, în vârstă de 83 de ani, din satul Vlad Țepeș județul Călărași, a fost violată și ulterior ucisă de adolescentul respectiv. I-a pisat capul, cu un ciomag. A fost prima dată când acesta a consumat băuturi alcoolice.

“La modul teoretic, infracționalitatea există din toate timpurile. La vârsta adolescenței, care sunt cazurile extreme? Sunt cazuri de adolescenți care ajung să săvârșească crime, sunt cazuri de adolescenți care se droghează, un fenomen din ce în ce mai extins, și sunt cazuri de adolescenți care se sinucid. Cam astea sunt problemele grave ale adolescenților poate din toate timpurile, rămânând de cercetat dacă acum fenomenul este mai frecvent decât anterior”. Așa opinează Gabriela Anghel, psiholog. După ce au comis triplul asasinat, toți cei trei adolescenți, Cristian Ene, Dan Alexandru și Valentin Bivolaru au furat mașina fiicei Vasilicăi Popescu, un autoturism Opel, punându-și în cap să fugă în Germania. Toți minori, toți fără carnet de conducere. Nu au ajuns decât în unul din cartierele din Călărași, la iubita lui Dani, Elena Rania. “Dacă, de când l-au luat, știau să-l educe, cum au spus dânșii, nu se întâmpla așa. L-au tot luat, l-au luat, l-au dat în plasament, îl aruncau de colo-colo. În centrul ăla nu-și dădea nimeni interesul”. Elena spune că, al Centru de Plasament Perișoru, județul Călărași, copiii erau puși să spele gresia cu periuța de dinți, că primeau drept hrană mâncare mucegăită și că erau bătuți sistematic. Există o doză de adevăr în afirmațiile acesteia câtă vreme centrele de plasament de pe raza județului Călărași, în ultima perioadă, au fost subfinanțate, ajungându-se la situația absolut halucinantă prin care copiii au primit drept masă fiertură din spărtură de orez. Spărtura de orez este folosită în hrana animalelor.

“Pentru mamele voastre, cu dedicație, de la voi: Urcă, mamă, sus pă cruce, / Să vezi duba cum mă duce… / Hai aman, aman, aman, / N-am știut ce-i viața grea, / Hai aman, aman, aman, / Viața și pușcăria!” Dan Alexandru, destins, spărgând semințe, e un adolescent care crede că se distrează. Ține și el ritmul: “Nu vreau nici o răzbunare, / Dar vă-ntreb pe fiecare: / Cum e să privești la Lună / Prin fereastra din celulă?” Cântă Nicolae Guță, un manelist. În noaptea de 12 noiembrie, alături de Valentin Bivolaru, cel care mâine împlinește 18 ani, în arest, au ucis, cu bestialitate, trei persoane. Cristian Ene, celălalt tânăr care era cu ei, a declarat procurorilor că el se afla într-o cameră alăturată, uitându-se la televizor. Ulterior, auzind strigăte, a văzut grozăvia. Au fugit, s-au întors, au închis ușa casei, Ene fiind cel care a anunțat o rudă a victimelor despre cumplitul măcel. Au fost prinși rapid. În celulă, a fost găsit de un polițist în timp ce încerca să se spânzure. E singur în cameră. Valentin Bivolaru e pe arest cu un alt individ. Vasilica Popescu, Ica, mama, nu a lucrat în altă parte. Dani era sursa ei de venit. La ora 21:01, tinerii au dat SMS-uri către iubite. Unul dintre acestea sună așa: “Larisa, te-am iubit întotdeauna și te voi iubi mereu”. Mesajul este expediat de Cristian Ene. “S-au vorbit toți trei să comită crimele.” În cursul zilei de azi, Cristian Ene a fost și el arestat preventiv, într-o altă faptă. Defecți! Nu copiii sunt defecți, nu adolescenții sunt defecți, ci societatea în ansamblu este defectă. În condițiile în care, în funcții de importanță capitală, au ajuns fel de fel de personaje, analfabete funcțional. Profesori, formatori de opinie, politicieni, premieri…

“Mi-a spus că dacă nu o făceam eu, o făceau ei”. În noaptea crimei, Dani a fost bătut de asistenta maternală, Vasilica Popescu, după ce aceasta a văzut că este drogat. Dan Alexandru a fost dat spre îngrijire familiei maternale Popescu, formată din Nicolae și Tudora, în urmă cu 17 ani. La vârsta la care acesta a mers pentru prima data la școală, Nicolae avea vârsta de 72 de ani, în vreme ce soția acestuia avea 70 de ani. Nu știm cine din sistemul de plasament a permis o asemenea aberație. Ulterior, copilul a fost dat în plasament fiicei acestora, Vasilica Popescu. Vasilica era bolnavă, mergea sprijinindu-se de un baston, nu avea funcțiile motorii în regulă. Când vorbea, saliva îi curgea din gură. Nicu Popescu era cel care îi încasa indemnizația de hrană, deși Dan Alexandru, Dani, era plimbat de la familie la centrul de plasament, în funcție de când era data la care aceasta era acordată. E vorba de o sumă rizibilă, de 500 de lei. Așa s-a întâmplat și de această dată, suma aceasta constituind principalul motiv al crimelor. Familia Popescu a încasat aceasta sumă fără ca Dan Alexandru, care era făcut ping-pong, între Călărași și centrul de plasament de la Perișoru, să știe. Dacă l-a iubit? E greu de presupus că s-a întâmplat asta și că nu a fost tratat doar ca un obiect aducător de venituri câtă vreme, dacă la mijloc ar fi fost vorba de afecțiune, Dani fiind crescut în această familie de la vârsta de 5 luni, ar fi fost înfiat. Așa ar fi fost normal. Și a ieșit ce a ieșit. Întrebările firești sunt multiple, dar una singură trebuie clarificată: asistenta maternală Vasilica Popescu a anunțat vreodată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași că tânărul se droghează? Nu că acesta ar fi un fenomen spectaculos, ieșit din comun, într-un astfel de sistem, fenomenul fiind larg răspândit, dar aici ar fi intervenit rolul psihologilor, al acelora care ar fi trebuit să-i ajute pe Dan Alexandru, pe Cristian Ene și pe Valentin Bivolaru, să scape de acest viciu. Și pe toți cei asemenea lor. Un centru de plasament nu trebuie să însemne numai adăpost, haine, apă caldă și mâncare. La fel și o familie maternală. Nu reprezintă numai o sursă de venit pentru toți cei care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns să modeleze astfel de suflete. Un copil părăsit sau orfan e deja mutilat sufletește, mutilat emoțional. Și când pui un sistem defect să modeleze ceva atât de firav, cum este sufletul unui copil părăsit sau orfan, atunci găsim și explicația de ce se ajunge să se comită astfel de grozăvii. Nu ei sunt defecți. Nu ei! A tot dat lapoviță, azi, peste Călărași. În cimitirul Sfântul Lazăr, ca niciodată, parcă a fost mai frig ca oriunde.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!