poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2466 .



Zestrea lui Emilian, fără nesuferire și cu râs controlat
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [grupex_2007srl ]

2015-05-06  |     | 



Se numește Emilian. Emilian Stoian. E din satul Cândeasca, Belciugatele, județul Călărași. Deși are 46 de ani, se prezintă drept "un băiat", dar nu pentru că așa vrea el, ci fiindcă "așa zice lumea". Și e tâmplar de meserie. Dorința lui aprigă, nestăvilită, este aceea de a-și găsi o femeie, cu care să-și întemeieze o familie.

A găsit o formulă inedită de a-și căuta jumătatea. Prin tragere la sorți, așa spune, s-a apucat să trimită scrisori la mai mulți primari din comunele județului Călărași, cu rugămintea ca anunțul lui matrimonial să fie citit de aceștia. Și, evident, să-l ajute să-și găsească o femeie. Emilian Stoian mizează pe înțelegerea edililor, pe sufletul lor "creștin ortodox", dar și pe faptul că este patriot. "În Isus Hristos Domnul nostru dacă vreți să mă ajutați. Sânt și patriot de aceea vă aleg pe dumneavoastră, poate se întâmplă să mă înțelegeți, de nu, merg mai departe". Emilian a scris primarilor din Radovanu, Roseți, Șoldanu, Mitreni și Ștefan Vodă. Nu și-a găsit o femeie la el în sat dintr-un motiv extrem de prozaic: nu se mai dă discotecă la căminul cultural. Și asta de ani buni. Primarul din Belciugatele, Mihai Gurlui, ne confirmă: "Așa e, la căminul cultural funcționează biblioteca". Despre Emilian Stoian ne spune că este un om harnic: "E cel mai muncitor din cei pe care-i am la ajutorul social". Știe de năpasta prin care trece acesta. Într-un acces de mărinimie, afirmă că e gata să se facă naș, cu condiția, evidentă, ca acesta să-și găsească o femeie cu care să se însoare.

Emilian, în scrisoarea adresată unor primari din județul Călărași, se prezintă astfel: "Apostol, ucenic, credincios, fiu, frate, prieten, slugă, prorooc, drept, pocăit ortodox, mărturisitor, ales și propovăduitor al Bunului nostru Dumnezeu Isus Hristos. Stoian Emilian (46), com. Belciugatele, sat Cândeasca, str. Dragnea Ion, nr. 57, jud. Călărași. Necăsătorit vreodată, caut, doresc, visez și o cer de la Dumnezeu (care este sus în cer, printre noi oamenii ca un Înger păzitor al fiecăruia, și în inimile tuturor oamenilor mai mult sau mai puțin) să găsesc o fată - femeie ce-o fi și ce s-o mai găsi. Nu am telefon, sunt sărac, cu prof. de tâmplărie. Doresc pentru început să facem cunoștință prin scrisori (clasice). Am suferit în comunism având o copilărie instabilă cu mamă de-a doua rea. Pe prima și încă două surori mai mici nu am știut nimic de ele mulți ani. Am fost la casa de copii Condeești și Urziceni, doar în vacanțe veneam acasă cu fratele meu mai mare. Cadrul familiar fiind cu probleme. Doar o educatoare am avut, în acel internat, pe care o port în minte cu bucurie".

Ei, Emilian Stoian vrea ca viitoarea lui aleasă să aducă, dacă se poate, cât de cât, cu fosta lui învățătoare. Uitați cum vrea să fie aceasta: "Slăbuță, modestă, luptătoare pentru adevăr, râs controlat și din sinceritate, ochi căprui, sănătoasă (80%), curată, româncă, ceva mai tânără ca mine și mai de pe la țară sau să dorească să vină la mine, sub 1,77 cât am". Iar Emilian mai adaugă câteva amănunte la prezentarea pe care și-o face: "Am ochi verzi-căprui. Nu am mașină, doar bicicletă, un radiou cu trei baterii, căsuță, grădină mare, puține animale și vecini desigur care încerc să-i iubesc și pe ei. Muncesc ca țăran de toate, am și un venit de subzistență de la primărie care este după cum și munca pe care o fac. Mă găsesc modest, nefumător, nebăutor. Iubesc cuvintele curate, sincere, nu-mi place minciuna, nesuferirea, răceala etc. Printre cuvintele noastre și alte lucruri bune ziditoare să fie acestea: Te rog, Mulțumesc, Îngăduie-mi, Te iubesc etc".

L-am găsit pe Emilian alergând o găină, prin bătătură. Ne poftește. Dacă tot ne aruncăm ochii prin arie, ne atrage atenția: "Să știți că nu sunt jegos, vă zic de-acuma, eu mi-am adus paie și frunze, le pun la putrezit, nu e bine să le dăm foc, sunt un ecologist convins. Că pământul se regenerează din plante moarte". Are o roabă plină cu bălegar și o plimbă de colo-colo. Are și ochelari de soare, dar și o coroană de nuiele pe cap, asta ca să semene cu Isus. Are coroană, dar nu are curent electric. Căsuța lui, așa spune, este căsuța creștinului: "Dracu n-are ce căta la mine, vă zic d-acuma". Și se scuză că e dezordine: "Așa, o mână de femeie, p-aicea, poa' să facă și ea curățenie". Nu-i e rușine de cum arată casa căci, spune el, deși în odaie e dezordine, el e curat cu sufletul. Dacă nu are curent electric, nu are nici televizor. Așa se explică de ce a amintit, ca bunuri, radioul cu trei baterii. Iar azi, Isus, din Cândeasca, neînsurat, are mâncare de cartofi, o oală întregă, e pusă pe o sobă de lut. Și ne arată un vraf de scrisori, le-a compus aseară, toate către alți primari din județul Călărași, tot cu aceeași rugăminte: să i se găsească și lui o femeie.

Ne citește din ultima: "Bună ziua, domnule primar. Sunt din Belciugatele. Domnule primar al comunei Lupșanu, mă numesc Emilian și merg din comună în comună pe la primari, că sunt mai la îndemână și oameni de bază. Aveți multe griji. Poate prin ele veți avea puțin timp și pentru mine. Poate se întâmplă, totuși. Nu am bani să merg pe acest drum, dar îmi va apărea luminița de la capătul tunelului, desigur că voi pleca pentru o zi numai, să realizez o mică problemă pentru unii, dar mare pentru mine. Nu știu dacă știți, dar Dumnezeu lucrează prin oameni, cam 60 la sută, el este pe lângă noi ca un înger păzitor și chiar în inimile noastre mai mult sau mai puțin. Nu umblu să vă lingușesc acum sau alte prostii. Știu că Isus Hristos poate să fie în ființa dumneavoastră și e în voința dumneavoastră împreună cu el puteți să mă ajutați sau nu. Dacă Domnul este cu dumneavoastră, puteți să faceți ceva pentru mine. Dacă, însă, grijile vă ocupă întreg spațiul și Domnul Isus Hristos rămâne singur într-o cămară și așteaptă să-l vizitați și să conlucrați cu el, atunci și luminița de la capătul tunelului meu se va zări".

E singura modalitate prin care Emilian Stoian a găsit să-și anunțe intențiile matrimoniale. Primarul din comuna Ștefan Vodă, George Avram, unul din mulții edili care au primit anunțul matrimonial al lui Emilian Stoian, ne spune că scrisoarea acestuia doar l-a amuzat și-atât. "Am lasat-o deoparte. Nu știam că trebuie să să mă ocup și de chestii d-astea, nu le agreez și chiar nu am față de pețitor". Emilian, însă, vrea ca viitoarea lui nevastă să semene cu Paula Seling, cântăreața. Și să nu poarte pantaloni, ca bărbații. Că ultima așa purta și d-aia a ajuns aceasta la balamuc. Se decide să ne arate și cum ar putea s-o cucerească într-un timp extrem de scurt, cam cât ai bate din palme. Nu o să-i spună poezii, că nu e adeptul lor, dar o să-i cânte. Și cântă: A-sea-răă-ți-am-lu-at-bas-maaa, la-lalala-la-la-la, și-acu-te-văd-fă-ră-eaa, la-lalala-la-la-la. În timpul ăsta, și găina aia pe care o alerga Emilian, până să-i dăm bună-ziua, se apucă și ea de cotcodăcit. Ne facem idee: parcă aia cântă mai bine. La final, asta ne cere și nouă: să îi dăm și noi o mână de ajutor, poate se îndură un suflet să-i fie alături. Vorba lui: o fată, femeie ce-o fi și ce s-o mai găsi...

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!