poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 958 .



Superstiții
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Fatum ]

2010-10-25  |     | 



Superstiții
Am încurcat zilele săptămânii și m-am trezit că încep numărătoarea cu ziua de duminică. Să-l fi ascultat prea mult pe Placido Domingo? Mie îmi plac duminicile liniștite. În plus cu pași repezi îi ajungem din urmă pe americani. Oricum, democrația postdecembristă ne-a proiectat într-o mare pe valurile căreia ne legănăm cuprinși de un mimetism oribil. Îi imităm pe cei de peste ocean așa cum ne pricepem mai bine: jargonul și abrevierile au invadat fondul principal lexical, formațiile românești de muzică pop, dance etc. sunt o copie cât mai nereușită a band-urilor americane, ne îmbrăcăm cât mai schimonosit și mai nepotrivit, tocmai pentru a fi în ton cu Occidentul, mergem până acolo încât, din dorința excesivă de a ne suprapune cu modelul occidental, răsfoim pagină cu pagină registrul unei societăți aflate în decrepitudine: cerșetori, aurolaci, drogați, prostituate, handicapați. Și dacă America este țara tuturor posibilităților, unde plutește „the american dream”, România rămâne locul unde poți cunoaște imposibilul, fiind în veșnica postură a nu reuși să-l depășești vreodată.
Și dacă americanii sunt cuprinși de așa- numitul sindrom „Blue Monday”, adică noi de ce am fi mai prejos? În plus, dacă stăm bine să ne gândim, „luni” sună și foarte banal. Toată lumea este posomorâtă în ziua de luni. Și asta pentru că se zice că așa cum începe săptămâna, în același ton se și sfârșește. Dacă Doamne ferește, îți taie calea vreo pisică neagră? Atunci sigur este semn rău, dar nu-i nimic pentru că faci trei pași înapoi, îți faci de trei ori semnul crucii și împrăștii ghinionul. Ei, tot mai bine este să înceapă săptămâna cu ziua de duminică, pentru că duminica toată lumea se odihnește. Cu siguranță nici pisicile nu prea circulă așa, creanga, pe străzi, prin urmare sunt mai puține riscuri de a începe prost săptămâna.
Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în a șaptea s-a odihnit. Nu sună tentant? Începi cu odihnă și, conform superstiției, sfârșești tot prin a te odihni.
Duminica te uiți în voie la televizor, petreci timpul împreună cu familia sau ieși la o plimbare. Trebuie să ai grijă însă la gropi, pentru că, dacă te împiedici cu stângul te paște o nenorocire. Și la câte gropi sunt... poți sfârși prin a-ți rupe gâtul. Bate de trei ori în lemn!
Cei cu adevărat superstițioși, ar trebui să evite drumul pe lângă vreo biserică. Cine știe cum se nimerește tocmai atunci celebrarea vreunei cununii? Și dacă vezi mireasa aduce ghinion. Puțin probabil însă, pentru că, în ziua de azi, cine mai face nuntă?
Pe cine mai interesează să respecte tradiția? Prea puțini se mai raportează la tot ce este în jur ca la un univers semiotic. Am spus-o și eu! Auzi, ce prețios sună totul! Vorbim de semiotică, de simboluri... Hmmm! Who cares?
Chiar dacă mie îmi plac duminicile liniștite mi-a revenit brusc memoria și mi-am dat seama că săptămâna ce va să vină va începe tot pe românește, adică cu ambiguitate, pâclă, obscuritate, promiscuitate. Da, da, va fi în curând luni!



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!