poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1696 .



S-a deschis stagiunea la Teatru
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sucdeportocale ]

2009-09-20  |     | 



Într-o frizerie se bărbieresc doi polonezi. La tutungeria de la colț, uneori se pot găsi și bilete la circ. Înainte de a se tunde, mătușa mea avea părul mai lung. În fiecare duminică, aceasta ne invita la o dulceață de cireșe, pe care o serveam întotdeauna cu un pahar de sifon. Pe lângă cireșe, la piață mai putem găsi și alte produse, cum ar fi cartofi, pește și struguri. Din aceștia se face vin, dar el poate fi cumpărat și gata ambalat. Acesta prezintă avantajul că poate fi consumat și înainte de masă. La capătul dinspre fereastră al acesteia, un dresor de elefanți stă pe scaun și citește cu voce tare. Din intonație, ne putem da seama că este vorba despre instrucțiunile de folosire a mașinii de tuns iarba. Iubita acestuia și-a cumpărat o pereche de cizme și o cutie de bomboane mentolate. Ea traversează strada de la un capăt la altul al acesteia și înapoi, unde un alt grup de tineri salută pasagerii înghesuiți pe vaporul de hârtie creponată.

Scena a doua se deschide, la fel ca și prima, la ora 8 dimineața. Cei doi polonezi sunt îmbrăcați în treninguri de culoare galbenă, ceea ce îi face practic imposibil de deosebit de restul personajelor. De la fereastra brutăriei se simte un puternic miros de covrigi vanilați. Din sală cineva anunță trecerea metrolui, eveniment întâmpinat cu aplauze și urale. Pentru a accentua tensiunea dramatică, se poate striga „bis”, dar numai după ce bate gongul de trei ori și un sfert. În felul acesta se face trimiterea la textul Noului Testament, precum și la alte articole ale Noului Cod de Procedură Penală. În colțul opus al cortinei, se poate observa un panou publicitar de diferite mărimi, prezența acestuia în economia spectacolului fiind absolut inutilă. Casa de bilete se deschide cu o jumătate de oră înainte, dar biletele pot fi cumpărate și din altă parte, inclusiv sâmbăta, duminica și în timpul sărbătorilor legale.

În continuare, este vorba despre iubita dresorului de elefanți despre care nu se mai știe nimic, dar și despre cei doi polonezi din grupul de tineri care traversează strada de la un capăt la celălalt al acesteia. Amplasarea frizeriei, în stânga, și a tutungeriei în dreapta, sugerează că poate fi vorba atât despre o nuntă, cât și despre o înmormântare sau, pur și simplu, despre orice altă întrecere sportivă. În general, lumea pare grăbită să încheie această zi, pentru a putea gusta din dulceața de cireșe pregătită de mătușa mea la începutul povestirii. Înainte de toate astea, toți sunt rugați să se urce pe un cântar și să spună primul cuvânt care le vine în minte. Această asociație de idei este, alături de panoul publicitar, un alt lucru inutil care poate fi aruncat pe fereastra de unde miroase a covrigi vanilați, cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță în vigoare.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!