poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1145 .



Omul-un animal inteligent?
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Prometeus ]

2005-06-05  |     | 



Asemanarea unui om cu un animal este extraordinara. Dorinta noastra de a parveni si procesul de dezumanizare prin care trece fiecare dintre noi de-a lungul vietii sunt singurele lucruri care ne deosebesc de animale. Traim in haite, asemanator lupilor,ucidem cu placere, asemanator cobrei, atacam oamenii cu sarcasmul si cinismul nostru precum rechinii, ne ascundem in cele mai intunecoase locuri si, in caz de primejdie abandonam corabia, la fel ca sobolanii.

Poate, in alta ordine de idei, vom descoperi ca suntem superiori animalelor prin inteligenta, dar, in societatea noastra, domneste aceeasi regula dupa care se ghideaza animalele : ”cel mai puternic supravietuieste”. Cea mai dura lege a junglei…domina o societate corupta, asediata de perfiditatea “lupilor”, umanizati putin in setea lor de putere, lucru care nu-i impiedica sa-si vanda sufletul, cel mai de pret bun al oamenilor.

Inteligenta de care da dovada omul in numeroase cazuri este cea care l-a salvat de la extinctie si il ajuta sa respecte legile ambigue, legi create tot de oameni. Legi la care fiecare dintre noi trebuie sa se supuna. Putem spune ca omul intruneste toate calitatile animalelor, iar defectele omenirii se afla la un alt nivel. Ratiunea ramane cea mai puternica arma a omului. Dar, parca nu ar fi de ajuns, omul mai are si o parte emotiva. Aceasta parte se afla intr-un permanent razboi cu ratiunea si din razboiul pornit cu tine insuti nu ai cum sa iesi invingator. Omul e , inainte de toate, o fiinta paradoxala. Iubeste dar sufera, rade dar plange, iar dupa ce a luat o decizie importanta apar cele mai groaznice semne ale constiintei noastre: remuscarile. Cred ca fiecare dintre noi a trecut prin asemenea momente. Stii ca ai luat cea mai buna decizie, dar ceva in tine plange si simti cum un foc naprasnic te mistuie pe dinauntru Un foc ce iti arde sufletul.O durere imensa ce iti strabate sufletul si nu stii cum sa o opresti. Un cutit ce se rasuceste in aceeasi rana veche pe care tu vrei sa o uiti dar e ceva in tine care iti spune ca nu ai voie sa uiti ce a fost. Si atunci tu, ca un animal ce esti, strangi din dinti si pornesti la vanatoare de…oameni. Vrei sa ii faci sa simta ce simti si tu in momentul acela.O ura combinata cu o furie…impotriva oamenilor…impotriva ta.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!