poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1919 .



Biserica michimausă și Catedrala Neamului
eseu [ ]
Undeva, departe...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-02-22  |     | 



Știți ce este un michimaus, nu ? Animalul acela, simpatic, cu două urechi mari... ei bine, undeva, departe, michimaușii au o țară.
În țara michimaușilor există o religie specială. Prin ce se face specială această religie ? printr-o frază unică, frumoasă, impresionantă „mai bine turcii decât papistașii”. Și apoi, prin preoții michimauși, îi știți, desigur, acei preoți simpatici care sunt prezenți cam peste tot... la deschiderea oborului de vite din orașul A, la inaugurarea unei noi toalete în sătucul B, atunci când țăranul X vrea să-și vândă vaca în iarmarocul C... oriunde te duci, orice faci, în țara michimaușilor ai ocazia să vezi câte un preot michimaus. Dar să nu vă închipuiți că, la fel ca preoții altor religii și aceștia se ocupă de caritate, nu! Ei vor la televizor. Ei vor în parlament. Așa cum spunea un cunoscut istoric al religiilor „biserica noastră nu are în program actele caritabile... biserica noastră trebuie să se consacre exclusiv rugăciunii...”. Și se consacră. Așa de mult că preoții michimauși se roagă toată ziua. În principal, se roagă pentru a le da bani. Atunci când nu cerșesc, în fața magazinelor, pentru biserici fantomatice, pun biruri asupra credincioșilor. Taxa atâta pentru botez, taxa atâta pentru nuntă, taxa pentru înmormântare. Nimic nu scapă taxat de clerul michimaus. Și ferească Dumnezeu să n-ai bani! Rămâi cu mireasa în fața bisericii .
Biserica michimausă simte necesitatea unei măreții deosebite. Ei nu-i mai ajunge pielea proprie- vrea să fie biserică națională. Dacă s-ar putea, ar dori ca orice lucru, chiar și cel mai mărunt să fie al unui popă michimaus, să fie condus de acesta sau cel puțin verificat. De exemplu, școlile. În Europa, biserica e biserică și statul e stat. Religia a fost puțin cam exclusă din școli la începutul secolului trecut. În Michimausia nu se poate acest lucru- copiii trebuie prostiți de la o vârstă fragedă, și , dacă se poate, până în facultate. Și asta nu e glumă- o fetiță din orașul C a fost exmatriculată la insistențele coanei preotese pentru că mâncase de dulce în post. Vai, vai tu popor michimaus. Nu bați mătănii, nu ești credincios, nu respecți cu adevărat biserica.
Biserica michimausă e condusă de un patriarh. Acesta nu a făcut nimic, niciodată. E suficient că există și împrăștie Duhul Sfânt în jur. Patriarhul ar vrea tare mult o Catedrală. Nu contează că, dacă s-ar uita într-adevăr la religia din care pretinde că se trage ar descoperi că milostenia e o calitate și trufia un păcat. Nu contează că ar trebui să facă aziluri pentru bătrâni, cantine pentru săraci, nu, acestea nu sunt importante. Patriarhul vrea catedrală de carton văpsit și biserica michimausă îl susține în totalitate. Și nu vrea catedrala oriunde. El vrea să strice cel mai frumos parc din Michimausopolis. Acolo își vrea el catedrala și acolo o să se facă.
Iar michimaușii cei simpli vor rămâne fără parc. Vor fi intoxicați în continuare. Vor fi călcați în picioare de constructori dacă va mai rămâne parcul, știut fiind că constructorii michimauși preferă să dărâme mai mult decât să construiască. Bănuțul văduvei și al orfanului va merge în zidurile stupide, de-acolo de unde Dumnezeu a plecat de mult. Vor fi foarte încântați când toți hoții, colegii lor de culoare, prostituatele și alți reprezentanți ai faunei vor devasta parcul, cu ocazia marilor procesiuni. Dar catedrala neamului michimaus va dăinui de-a pururi.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!