poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5242 .



Cunoasterea de sine
eseu [ ]
Ceasul biologic(bioritmul).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Raza de soare ]

2007-01-16  |     | 



Ceasul biologic (bioritmul)
Japonezii au o mulțime de obișnuințe total diferite de modul nostru de gândire, ceea ce determină și un mod de viață total diferit de al nostru. Atunci când înființează un parc, ei seamănă mai întâi gazon și lasă oamenii să circule cum doresc ei. După ce se prefigurează cele mai bătătorite căi, pe acolo trasează aleile.
Tot ei s-au ocupat printre primii de bioritmul uman pentru că au observat că în anumite zile, chiar și cel mai riguros om poate greși. S-au întrebat de ce, au aflat, apoi au aplicat ceea ce au aflat, pentru că la ei meseria de “băgător de bețe în roate” nu s-a inventat, ea contravenind rațiunii: ce rost avea să inventeze roata, dacă apoi băgau bețe în ea și nu mai putea fi folosită? Dacă ar fi stat în România ar fi înțeles, poate, și asta, dar așa . . .
Bioritmul este de fapt ceasul biologic, ritmul vieții.
La naștere , organismul se află practic în momentul 0 al existenței sale. Atunci pornește ceasul biologic , având trei componente:
1. ciclul fizic, cu o perioadă de 23 de zile. În primele 11 zile și jumătate randamentul fizic este maxim, organismul este în plină formă, performanțele sportive sunt maxime. Între ziua a doua și a noua, chirurgii care au auzit de bioritm fac operații, șansele de a reuși o operație fiind maxime. În a doua parte a intervalului, adică în următoarele 11 și 1/2 zile, organismul funcționează pe refacere, pe reîncărcare, perioadă bună pentru vindecare și pentru antrenamente sau activități fizice de rutină.
2. ciclul emoțional are o perioadă de 28 de zile și influiențează sistemul nervos, psihicul uman. În prima jumătate a ciclului, adică primele 14 zile, omul este dinamic, optimist, sensibil, creator. Oamenii sunt mai înțelegători față de problemele semenilor, colaborează mai bine cu cei din jur. În a doua jumătate organismul se reface, suntem mai nervoși, mai nerăbdători, predispuși la pesimism, au loc acumulări care se vor manifesta în prima jumătate a ciclului următor .
3. ciclul intelectual are o perioadă de 33 de zile. În prima jumătate, adică în primele 16,5 zile , gândim mai clar și asimilăm cu ușurință cunoștințe noi, memoria funcționează cel mai bine. Capacitatea creatoare, analiza și sinteza au cote maxime. În a doua parte a intervalului capacitatea de gândire este redusă, efortul de asimilare este mare iar randamentul minim.
La jumătatea fiecărui ciclu, curba face o inflexiune și taie axa, trecând în zona negativă. Trecerea de la + la – este ca un șoc pentru organism și poartă numele de punct critic. Este partea cea mai periculoasă pentru segmentul de viață pe care îl coordonează: fizic, psihic sau intelectual. Dacă două din curbe au același moment de inflexiune, punctul este dublu critic, iar dacă toate cele trei curbe sunt la punctul de inflexiune, el este triplu critic. Presupun că este evident că dacă inflexiunea unei singure curbe este un șoc pentru oganism, punctele dublu sau triplu critice sunt momente în care autocontrolul funcționează ”la cota de avarii” iar posibilitatea de a avea accidente este extrem de mare. Cum însă omul prevenit face cât doi, cunoscând acele zile cu puncte critice putem evită în mare măsură evenimentele neplăcute, ceea ce japonezii și fac. Ei înmânează fiecărui șofer care pleacă într-o cursă câte un ecuson colorat, de forma unui cocor, a cărui culoare semnalează capacitatea bioritmică a posesorului sugerându-i un comportament corespunzător, fapt ce a redus cu cca 45% pierderile anuale prin accidente. El este un semnal și pentru cei din jur, care pot înțelege astfel reacțiile semenilor. Calculându-ne bioritmul, putem preveni multe accidente .
Calculul bioritmului se face astfel: se calculează numărul de zile din momentul nașterii până la ziua care ne interesează iar rezultatul obținut se împarte la 23 , apoi la 28, apoi la 33 și se notează de fiecare dată restul . Se face apoi un grafic în care momentul 0 este ziua care ne interesează . De ex. Pentru o persoană născută pe 23.01.1973 , numărul zilelor până la 01.06.2003 este de 11.472 zile ( 6 ani bisecți a câte 366 zile + 25 ani a câte 365 zile + 151 zile ale anului 2003). Rezultă :
11.472 : 23 = 498 , rest 18 zile >11,5
11.472 : 28 = 409 , rest 20 zile >14
11.472 : 33 = 347 , rest 21 zile >16,5
După cum se observă persoana respectivă are toate ciclurile pe refacere, adică în a doua parte a intervalului. Ea va fi foarte stresată, nimic nu-i va merge cum trebuie, pentru că organismul nu are capacitate de reacție prea bună. Face însă față problemelor de rutină.
Se poate face și un calcul al coeficientului bioritmic general, dar este mai laborios, depășind cadru articolului.
Există programe pe calculator care redau imediat curbele celor trei cicluri, evidențiind punctele critice, dublu critice sau triplu critice. Momentele triplu critice se întâlnesc cam de 11 ori într-o viață de 80 de ani, cam pe la 7 ani și 3 luni, 14 ani și 6 luni, 21 ani și 10 luni, 29 ani și o lună, 36 ani și 4 luni, 43 ani și 7 luni, 50 ani și 10 luni, 58 ani și 2 luni, 65 ani și 5 luni, 72 ani și 8 luni, 79 ani și 11 luni, perioade în care au loc majoritatea accidentelor, a crimelor, a deceselor.
Compatibilitatea emotivă a două persoane este 0 dacă între zilele de naștere este un număr de zile multiplu de 14 x 1 (3,5,7 etc) sau maximă dacă între zilele lor de naștere este un număr de zile multiplu de 28. Persoanele născute cu o diferență între zilele de naștere multiplu de 23 vor avea compatibilitate fizică maximă, iar cu multiplu de 33 compatibilitate intelecuală maximă.
Ca o curiozitate, se poate ști sexul copilului dacă se cunoaște momentul exact al conceperii lui sau se poate alege sexul copilului prin alegerea momentului procreerii astfel: dacă în perioada concepției ciclul fizic al viitoarei mame este pozitiv iar ciclul emotiv este negativ, probabilitatea de a se naște un băiat este maximă. Dacă în momentul concepției ciclul fizic al viitoarei mame este negativ iar ciclul emoțional este pozitiv, atunci probabilitatea de a se naște o fetiță este maximă. Curbele pot fi determinate prin calcul, așa cum am văzut, sau cu ajutorul unor programe pe calculator.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!