poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2495 .



Spre o lume armonioasă, împreună cu inginerii
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2006-09-23  |     | 



Spre o lume armonioasă, împreună cu inginerii

Odată cu ieșirea din negura nonrațiunii, omul s-a manifestat ca un creator. De la piatra pe care a ridicat-o pentru a se apăra la picturile rupestre și apoi la civilizația atomică totul s-a bazat pe ingeniozitatea omului. Odată spuneam că în-ger înseamnă cel care stă în ger. Se pare că același ger a fost creuzetul gândirii umane; un american important spunea „că una a fost să ai la îndemână resursele de hrană și alta a fost situația în zona temperată, unde înghețul reducea atât sursa de hrană cât și posibilitățile de supraviețuire”. Aceste lucruri au favorizat dezvoltarea gândirii și a societății umane. De asemenea s-a observat că efortul intelectual se bazează pe o reacție endotermă, se răcesc extremitățile ca și cum sângele ar circula mai încet, fiind dirijat pentru a iriga optim creerul.

În română cuvântul re-gină este mai evident legat de creația luminii (gyné=femeie în greacă și asemănător sanskritului jani=femeie căsătorită, și janya=născut din) lui RA- zeul soare, decât termenul englez queen; totuși ele au aceeași construcție prin care se face diferențierea dintre rege-regină sau king-queen. Funcția reproductivă a reginei (precum a mătcii albinelor) a stat la crearea termenului; el păstrează rădăcina verbului „a da naștere” din sanskrită, jan, ja - care la rândul lui a stat la bază termenului jani=femeie căsătorită, potențială genitoare.

Chiar dacă termenul inginer pare realizarea epocii moderne, el își trage seva din acele vremuri în care omul a început să fie un explorator al cunoașterii; de aceea în sanskrită jna înseamnă cunoscător, priceput, inteligent, iar în română a gini (a observa - în DEX cu etimologie necunoscută) și gin (sondă pentru a găsi locurile cu cegă).

Pe 14 septembrie se sărbătorește Ziua Inginerului (care stăpânește focul cunoașterii, acea lumină asemănătoare soarelui - generatoare de viață și înțelepciune), a doua zi după Ziua Pompierului (care „stăpânește” focul fizic), apropiind regină de inginer într-un mod remarcabil.

În 14-15 septembrie 2006 a avut loc la București al VII-lea Simpozion Științific al Inginerilor Români de Pretutindeni, pe tema „Creșterea eficienței utilizării resurselor naturale, energetice și materiale”. Președintele AGIR, domnul dr. ing. Mihai Mihăiță a patronat cu prestanță desfășurarea manifestării; au fost transmise mesaje din centrele universitare și de cercetare din țară și străinătate (Israel - ing. Bines Rozalia, Canada - prof. dr. ing. Toma Petre etc.)

Simpozionul a fost onorat de prezența domnului senator ing. Ion Iliescu, a cărui lucrare a conturat creșterea eficenței utilizării resurselor în contextul dezvoltării durabile și de domnul prof. univ. dr. ing. Zaman Gheorghe, membru corespondent al Academiei Române - care prin lucrarea sa a subliniat principiile dezvoltării durabile din punct de vedere al resurselor acesteia.

A fost alături de spiritul ingineresc romnân și Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș prin intermediul domnului conf. dr. ing. Tripon Avram care și-a axat lucrarea pe tema echipelor inovative pentru incubatoare de afaceri și centre de transfer de tehnologii, în contextul dezvoltării durabile.


Evenimentul este un semnal dublu: de conștientizare a problematicii societății umane în perspectiva accelerării consumului de resurse și de recunoaștere a poziției și rolului definitoriu pe care îl reprezintă în socitate inginerii, ca realizatori de tehnologii și coordonatori ai proceselor industriale - de la extracția și prelucrarea materiilor prime până la reconversia deșeurilor și diminuarea poluării. În acest spirit salut pe toți inginerii și sper că vor găsi și optimiza calea spre o lume armonioasă în care protecția mediului să fie prioritară.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!