poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1157 .



Avantajele societății de consum
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [DANTE12 ]

2008-09-26  |     | 



În reclame ți se spune cât de bine, frumos, plăcut, gustos, comod, avantajos, economicos, catifelat, dulce, mătăsos, moale, tare, puternic, cremos, aventuros, sigur, exclusiv, inclusiv, în rate, numai cu buletinul, fără acte, la minut, ieftin, veșnic poți trăi.
Totul te îmbie să vrei un trai bun.
Și fiindcă îți dorești așa ceva, ba chiar mai mult, te apuci de treabă cu gândul să câștigi bine pentru a-ți cumpăra acel trai.
Gândești, muncești, stai peste program până târziu, nu te vezi cu familia, poate nici nu îți întemeiezi una, devii nervos, îți bați soția și copiii – dacă îi ai, îți scade libidou-ul, faci foamea, faci compromisuri, votezi în stânga și-n dreapta, îți lingușești șeful, amâni concediul, nici nu ți-l mai iei, plătești taxele, impozitele la timp, să poți primi credite... Timpul trece. Tu la fel.
Când tragi linie, îți rămâne să-ți cumperi:
Un televizor fără ecran plat, un computer mai slab decât cel al firmei unde lucrezi, o mașină din țara ta - albă, fără airbag-uri, fără ABS, fără CD player, o combină audio de la solduri, un detergent mai puțin inteligent decât cele din reclame, un spray care te protejează numai două ore pe zi, o pastă de dinți care nu previne formarea cariilor, margarină proastă în loc de unt și mezeluri cu multe E – uri, înălbitori care atacă țesătura, bere ieftină și puturoasă…
Și toate lucrurile astea pentru care tu ai muncit din greu încep să te lucreze. Televizorul îți strică ochii și te face să devii nervos pentru că nu găsești un program ca lumea când ai și tu puțin timp liber. Computerul nu are capacitatea necesară să execute ceea ce vrei tu și din cauza asta îți crește tensiunea. Mașina se strică des și, fiindcă o împingi mereu, inima îți slăbește din ce în ce. Combina nu citește m.p.3 -uri, prietenii râd de tine iar tu te izolezi de ei. Detergentul nu curăță hainele cum trebuie și nu le parfumează, de aceea ai probleme la serviciu, fiindcă șefii te cred un nespălat și nu îți mai acordă încredere. Spray-ul este ineficient și fetele cu care ieși te privesc din ce în ce mai ciudat. Dinții ți se cariază și începi să faci infecții, îți miroase gura, toți te evită. Mezelurile cu E-uri și margarina îți afectează stomacul. Cămășile și lenjeria ți se rup mergând pe stradă fiindcă nu folosești un înălbitor ca lumea. Colegii te văd numai în bombe și încep să îți scoată vorbe că ești alcoolic.
Într-un târziu, după ce ai cumpărat toate produsele de calitate îndoielnică ani la rând, îți dai seama că oricum nimeni nu te bagă în seamă. Soția din “boșorog” nu te scoate, copiii te ignoră dar îți cer bani, colegii de serviciu au ajuns șefi la compania la care ai lucrat, televizoarele sunt holografice, computerele au ajuns la generația a zecea, mașinile deja zboară, au apărut cipuri care difuzează muzică direct în creier, au fost inventate haine inteligente care se autocurăță, prin modificări genetice oamenii nu mai transpiră, microorganismul care producea cariile a fost eradicat, oamenii se hrănesc cu plasturi puși pe piele și nu se mai poartă decât lenjerie de unică folosință. Iar tu tot nu ai bani de ajuns. Te uiți în portmoneu ca și când l-ai fi furat.
Zâmbește – visul tău de consumator s-a împlinit – ai fost părtaș la construirea noii societăți de consum.
În reclame, ți se spune cât de bine, frumos, plăcut, gustos, comod, avantajos, economicos, catifelat, dulce, mătăsos, moale, tare, puternic, cremos, aventuros, sigur, exclusiv, inclusiv, în rate, numai cu buletinul, fără acte, la minut, ieftin, veșnic poți trăi .


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!