poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3303 .



Despre astrologia caracterologică
eseu [ ]
Ciclul "Cunoașterea de sine"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Raza de soare ]

2007-07-21  |     | 



Despre astrologia caracterologică

Astrologia caracterologică ne ajută să cunoaștem calitățile și defectele noastre dar și pe ale celor din jurul nostru. Deseori am fost întrebată care este cea mai bună zodie și de ce. Invariabil am răspuns că nu există “zodii bune” și “zodii rele”. Fiecare dintre noi are anumite însușiri care, în funcție de împrejurări, pot deveni calități sau defecte. Am fost întrebată și mai des care sunt zodiile compatibile. Răspunsul nu este așa de simplu cum este tratat deseori în literatura așa zisă de specialitate care inundă chioșcurile de ziare. Prin educație, cunoscând calitățile și defectele semenilor noștri, înțelegându-i și acceptându-i așa cum sunt, putem practic să ne înțelegem cu toată lumea. Noi românii spunem deseori că nu poți cere omului ce nu are, ceea ce este perfect logic. Dar, pentru a ști ce poți cere cuiva, trebuie mai întâi să știi ce poate el da, iar astrologia ne ajută să ne cunoaștem și să-i cunoaștem pe cei din jurul nostru.
Dacă poți tolera pentru perioade limitate de timp moduri de gândire și de acțiune total diferite de ale tale este foarte greu, practic imposibil, s-o faci zi de zi și ceas de ceas. Așa se explică de ce oameni care la un moment dat s-au înțeles foarte bine pentru că nu stăteau tot timpul împreună, după căsătorie ajung ca doi străini, dacă nu chiar dușmani. Când îți alegi partener de viață trebuie să știi foarte exact dacă îi poți tolera defectele, întrucât calitățile se acceptă foarte ușor. De câte ori ne deranjează câte ceva la oamenii din jur, încercăm să-i schimbăm pe ei, rareori sau niciodată nu ne gândim că noi suntem cei care trebuie să ne schimbăm. Nimeni nu schimbă pe nimeni, așa cum nici pe noi nu ne poate schimba cineva, iar încercarea de a o face pe termen lung nu va da rezultatele scontate pentru că forma nouă, nepotrivită firii noastre, va fi cumva ca un fel de “ pat al lui Procust “ în care nu se poate sta comod.
Caracterologia astrologică este o metodă străveche de a încadra oamenii în anumite clase cu calități și defecte comune unui anumit grup de oameni. Că metoda este bună o dovedește rezistența ei de-a lungul timpului. Că are limitele ei o dovedește faptul că oamenii au simțit nevoia de a căuta și alte metode de clasificare, după alte criterii cum ar fi: grupa sangvină, forma feței, a mâinilor, a ochilor, etc.
Încadrarea este comodă dar simplistă, deoarece așa cum nu există două amprente identice, nu există nici doi oameni identici din toate punctele de vedere.
Cunoscând însă în linii mari ce poți și ce nu poți cere cuiva, este mai ușor să ocolești supărările.
Capacitățile umane pe care le conferă apartenența la o anumită zodie sunt:
1. Berbecului îi plac mult schimbările și experiențele noi de viață, în care aduce inițiativă și originalitate. E in permanenta mișcare și căutare a noului. Nu e plictisit și nici plictisitor atâta timp cât e interesat de ceva.
2. Semnul Taurului asigură stabilitate, realism, tenacitate, analiză în orice situație nouă. Dar și încăpățânare pe masură, uneori peste măsură.
3. Semnul Gemenilor conferă luciditate, capacitatea de a comunica fără probleme și puterea de a înțelege foarte bine pe cei din jur. Capacitate de a face mai multe lucruri în același timp dar și posibilitatea de a te lăsa baltă dacă interesele sale devin divergente.
4. Semnul Racului predispune la implicarea emoțională în toate domeniile vieții personale și sociale, trăiri intense, furtuni emoționale greu de controlat. Într-o relație poate deveni posesiv, gelos, vrea să le știe pe toate, are o minte enciclopedică.
5. Leul caută mereu să fie în centrul atenției și să participe din plin la evenimente. Îi place să comande, dar e corect. Uneori e teatral, poate fi si superficial în astfel de momente.
6. Fecioara conștientizează posibilitățile practice pe care le oferă viața, le folosește în interes general, are un deosebit spirit critic, mare capacitate de analiză. Datorită lor însă, uneori se pierde în amănunte si nu mai ajunge sa finalizeze actiunea sau o finalizează cu greu.
7. Influiența Balanței se manifestă prin deschiderea spre comunicare și stabilirea de relații cu cei din jur. Își cunoaște interesul dar dorința de a mulțumi pe toată lumea o împiedică să-și găsească echilibrul.
8. Semnul Scorpionului oferă o puternică angajare în problemele de zi cu zi. O intuiție ieșită din comun, o mare inteligență, fire de luptător, dar cu mare nevoie de sprijin, de încurajare tacită. Fără suport, cu greu face față loviturilor vieții.
9. Săgetătorul este idealistul care crede în valorile conviețuirii sociale, fiind un luptător și un vizionar. Tolerant în multe privinte dar greu de incorsetat.
10. Capricornul imprimă simțul responsabilității. Se mișcă lent, poate părea mai leneș, dar știe exact unde vrea să ajungă și chiar ajunge înainte de a se dezmetici cei din jur. Se hotărăște greu să se căsătorească.
11. Semnul Vărsătorului conferă originalitate, ușurință în stabilirea de contacte cu oamenii, spirit independent. Pune-l să muncească non stop dar nu-l întreba de ceas. E veșnic în criză de timp. Acceptă însă și dorința de independență a celorlalți.
12. Peștii sunt foarte interesați de natura umană, foarte înțelegători și cu un acut sentiment de milă față de semeni. Pot însă primi stările de boală ale celor din jur. Și sunt alunecoși, poți conta pe ei doar pe timp limitat și cât îi ai sub ochi.
Fiecare dintre zodii mai poate fi încadrată în anumite caracteristici și anume:
Berbecul, Leul și Săgetătorul sunt semne de foc. Principalele lor trăsături sunt dinamismul, entuziasmul și inițiativa, își respectă cuvântul dat. Pot învăța cu multă ușurință chiar lucruri pe care nu le înțeleg, deseori se bazează pe intuiție. Pot uneori convinge și cu ce nu știu, au spontaneitate.
Taurul, Fecioara și Capricornul sunt semne de pământ cu înclinare spre laturile materiale ale vieții. Au ca trăsături importante prudența, spiritul practic și realismul. Și ele își respectă cuvântul dat. La învățătură însă, daca nu înțeleg ceva, nu pot merge mai departe, se bazează doar pe deducție logică. Din cauza asta pot părea mai înceți la minte, dar ce au înțeles nu uită niciodată.
Gemenii, Balanța și Vărsătorul sunt semne de aer. Pentru ei esențial este intelectul și comunicarea cu cei din jur. Principalele însușiri ale semnelor de aer sunt raționalul, înclinația spre teoretizare, comunicativitatea, activitatea socială. Dar își respectă cuvântul dat doar dacă au oarecare interes în problema respectivă.
Racul, Scorpionul și Peștii sunt semne de apă. În scara lor de valori cel mai important loc îl ocupă sentimentele și starea de spirit. Principalele lor trăsături sunt sensibilitatea, afectivitatea, subiectivitatea și tendința de abstractizare. Au intuiții puternice. Respectarea cuvântului dat se face..de la caz la caz. Iar cei din jur îi influiențează puternic prin priviri, cuvânt, reacții.
Semnele zodiacale pot fi la rândul lor pozitive sau extravertite și negative sau introvertite. Toate semnele de foc și de aer sunt pozitive, active, îndreptate spre exterior, sunt considerate masculine. Toate semnele de pământ și de apă sunt negative, orientate spre interior, sunt considerate feminine.
Semnele cardinale sunt semnele cu care începe fiecare anotimp: Berbecul, Racul, Balanța și Capricornul. Ele dau personalități care pot și vor să facă schimbări majore care să influiențeze viața lor și viața celor din jurul lor. Se remarcă prin inițiativă, iubesc provocările, le place să inițieze idei și să le promoveze, abordează căi nebătătorite de alții.
Semnele fixe sunt cele de la mijlocul anotimpurilor, când acestea se stabilizează: Taur, Leu, Scorpion și Vărsător. Aceștia sunt încăpățânați și perseverenți în realizarea planurilor lor. Ei nu tolerează schimbările, se simt cel mai bine în situații stabile și atunci reușesc să lucreze eficient. Nu le plac modificările neașteptate.
Semnele mutabile corespund părții finale a fiecărui anotimp, trecerii la anotimpul următor: Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești. Se caracterizează prin ușurință de adaptare, sunt multilaterale, înclinate să caute legături și asocieri. Caută soluțiile cele mai simple și găsesc întotdeauna mai multe căi de rezolvare pentru problemele care apar.






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!