poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4630 .



Despre rolul culorii in viață
eseu [ ]
Ciclul "Cunoașterea de sine"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Raza de soare ]

2007-07-08  |     | 



Despre rolul culorii în viață

Corpul nostru este un sistem energetic în permanentă transformare. Suntem făcuți din energie și existăm cu ajutorul energiei. Schimburile energetice au loc pe toată suprafața pielii, așa cum transpirația are loc prin pori. Există însă niște zone în care aceste schimburi sunt mai intense, ele purtând numele de chackre ( roți ). Sunt ca niște vârtejuri prin care circulă energia în ambele sensuri: spre și dinspre interior. Cele mai mari și mai importante sunt șapte și au următoarele poziții și funcții:
1. Chackra rădăcină se află la baza coloanei vertebrale la bărbați și între ovare la femei. Uneori se mai numește chackra supraviețuirii, deoarece coordonează problemele financiare, hrana, adăpostul, problemele de familie. Dacă funcționează bine, dă individului dorința și posibilitatea de a trăi pe plan fizic, “cu picioarele pe pământ“. I se asociază culoarea roșie.
2. Chackra splinei se află la două degete sub ombilic și coordonează aparatul urogenital, intestinul gros, glandele suprarenale și porțiunea corespunzătoare de coloană vertebrală; viața sexuală, emoțiile. I se asociază culoarea portocalie.
3. Chackra plexului solar se află la o palmă deasupre ombilicului și coordonează stomacul, vezica biliară, ficatul, splina, pancreasul și porțiunea corespunzătoare de coloană. Reprezintă centrul voinței, al autorității, al autocontrolului, al respectului de sine. I se asociază culoarea galben.
4. Chackra inimii se află în mijlocul pieptului, în dreptul inimii. Coordonează inima, plămânii, hormonii, sânii, porțiunea de coloană corespunzătoare. Este chackra iubirii, a compasiunii și grijii față de ceilalți, face lagătura între chackrele din partea inferioară a corpului, materială, și cele din partea superioară, spirituală. I se asociază culoarea verde.
5. Chackra gâtului se află în zona gâtului, la baza laringelui. Coordonează gâtul, tiroida, paratiroida, coloana cervicală, urechile, capacitatea de a primi hrana, de a comunica. I se asociază culoarea albastră.
6. Al treilea ochi se află în mijlocul frunții, între sprâncene. Este centrul înțelepciunii, al telepatiei, ne dă de știre când cineva se gândește la noi. I se asociază culoarea violet.
7. Chackra creștetului se află în creștetul capului, este chackra intuiției pure, a curajului și spiritului uman, a credinței în Dumnezeu. I se asociază culorile argintiu sau auriu.
Am învățat că pentru a fi sănătoși avem nevoie de toate principiile alimentare proteine, zaharuri, grăsimi, vitamine și săruri minerale. Dar observăm uneori că alimentația corectă nu este suficientă pentru a ne simți în formă. N-am învățat însă faptul că avem nevoie de culori ca și de hrană.
Observăm că au fost asociate celor șapte chackre culorile spectrului. Cunoaștem efectele extreme ale radiațiilor luminoase: știm că radiațiile infraroșii ne bronzează, iar dacă n-avem măsură chiar ne ard piele. Dacă însă nu ne vede soarele, pielea se decolorează, devenim rahitici, sensibili le boli.
De la Dumnezeu sau de la Mama natură, am fost înzestrați cu tot ce ne trebuie pentru a fi sănătoși sau pentru a ne reface sănătatea dacă n-am fost prea atenți cu ea. Preferințele zilnice pentru anumite culori sunt de fapt semnalele corpului că la organele corespunzătoare culorii respective ceva nu e în regulă.
Senzația de culoare reprezintă efectul excitării retinei de către razele de lumină. Dacă razele de lumină au efect asupra retinei, este clar că ele pot influiența și alte părți ale corpului, dar efectul nu este la fel de evident.
Cunoaștem starea de bine care ne cuprinde uneori când îmbrăcăm o haină care ne place, dar nu ne-am prea întrebat de ce. De multe ori îmbrăcându-ne în culoarea pe care ne-am dorit-o ne simțim mai bine. Pentru problemele minore de sănătate, simpla îmbrăcare în culoarea potrivită reprezintă leacul: roșul energizează, albastrul calmează, verdele echilibrează, rozul liniștește, violetul limpezește mintea; albul și negrul sunt culori de protecție. Dacă simțim nevoia să ne îmbrăcăm complet în alb sau în negru, starea sănătății trebuie să ne alarmeze. Albul și negrul sunt folosite inconștient atunci când nervii noștri sunt la limită, când dorim să trecem cât mai neobservați pentru a mai elimina din sursele de stres.
Culoarea obligă sistemul imunitar să-și producă singur energia care-i lipsește și să se vindece. De exemplu la bolile provocate de frig se folosește culoarea roșie pe zona bolnavă iar organismul răspunde cu căldură. La bolile provocate de căldură se folosește culoarea portocalie, iar organismul răspunde cu frig. Sunt provocate de frig toate traumatismele fizice sau psihice. Accidentații au cam 20 de ani de frig remanent care trebuie scos din tot din corp. Pe principiul “cui pe cui se scoate”, tratamentele trebuiesc asociate cu băi reci nu calde.
Culoarea dezvăluie starea de sănătate sau șansele unui om și poate fi folosită pentru corectarea acestora. Îmbinarea armonioasă a culorilor poate crea picturi sau spații de viață care se constituie într-un adevărat balsam pentru suflet. Și atunci de ce n-am extinde această îmbinare armonioasă de culori și la viața zilnică?


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!