poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4448 .



Metode de marketing în literatură
eseu [ ]
Scrisoare deschisă domnului Ramon Aurel Foteanu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2006-03-05  |     | 





Ramon, așa cum am bănuit ești un om inteligent și mai ales, nu ești ranchiunos. Mă bucur nu că ai citit “Jocul piramidal” (eram sigur de asta) ci că ai răspuns.

Faptul că m-am aflat pentru o zi la Subiecte fierbinți, fie și pe locul I, nu mă bucură prea tare. Acolo ajung textele cu multe comentarii, nu neapărat valoroase. Cum am postat destule epigrame până acum (epigramele se pretează la replici din partea colegilor), am ajuns de multe ori la Subiecte fierbinți. Niciodată la Texte recomandate. Foarte puține steluțe. Am început prin a publica poezie, la peste 50 ani, dar m-am reprofilat pe epigrame si uneori pe proze care oscilează, conform unor comentarii, între umor și o tandrețe calmă. Nu sunt un poet talentat, intru cu umilință și de bunăvoie în Cercul poeților (aproape) necitiți. De aceea ți-am și înțeles demersul.

E adevărat, pentru a promova pe site se aplică metode diverse, unele țin de marketing:
- titlu șocant, atrage atenția
- conținut șocant, stârnește controverse
- limbaj șocant, prinde la tineri
- crearea artificială a unui stil propriu (noțiunea de brand) chiar dacă nu izvorăște din interior
- schimb reciproc de comentarii: te comentez de câteva ori până te simți și tu obligat să vii în contrapartidă
- comentarii sub formă de piramidă, în care vârful este un poet afirmat, iar baza e formată din fanii cărora poetul le mai aruncă un oscior din când în când.
S-ar putea să mai fie și altele, nu am studiat fenomenul, acestea sunt câteva observații întâmplătoare.
Plecând de la un studiu similar ai propus explicit, în gura mare "Eu sunt necitit, tu ești necitit, hai să ne comentăm (promovăm) reciproc". De fapt, substratul era să atragi atenția nu în primul rând a poeților necitiți (comentariile lor oricum nu te ajută prea mult în promovare) ci a celor consacrați pe care i-ai înduioșat cu propunerea ta francă. În mod evident te-ai bazat pe talentul tău, altfel nu înduioșai pe nimeni ci o luai pe coajă.
Acestea au fost motivele pentru care am postat “Jocul piramidal”. De altfel, sunt convins că, fiind un om lucid, nu te-a deranjat prea tare, a fost o ocazie suplimentară să se vorbească despre tine. Prin textul de față îți ofer încă una.

Pe lângă cele de mai sus, nu sunt adeptul comentariilor cu orice preț. Citesc des: “vă rog să mă comentați cât mai mult, criticile mă ajută”. Cei mai mulți sunt ipocriți, de fapt își doresc numai laude. Eu recunosc: nu agreez comentariile defavorabile. Una e să dai o mică indicație, alta e să desființezi textul, uneori chiar autorul, de multe ori pe un ton obraznic. De altfel sunt cam în vârstă ca să mai evoluez prea mult, chiar cu ajutorul unor colegi de breaslă. Așa încât, Ramon, îți mulțumesc pentru că nu mi-ai comentat poeziile.

P.S. Ai dreptate, am citit mai atent și mi-am găsit o greșeală de algoritm la jocul piramidal. Nu știu dacă aceeași greșeală ca și tine, poate aveam mai multe. Greșit este numărul de comentarii maxime, 3125, adică 5**5. De fapt este 5 + 5**2 + 5**3 + 5**4 + 5**5, adică în total 3905. Norocul meu este ca nu se schimbă foarte mult ideea. Textul l-am scris dintr-o suflare, dar după părerea mea graba nu e o scuză pentru greșeli. E plin site-ul de erori gramaticale (aici e vorba de graba de a începe să scrii fără să citești), erori de exprimare, erori de vocabular, erori de tastare, etc. Vouă nu vă zgârie un pic retina ?

Ramon, ai toată stima mea,

Dan Norea

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!