poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2975 .



Jocuri Olimpice ecologice…
eseu [ ]
apărut în revista "Știință și Tehnică"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [eeaotly ]

2011-02-28  |     | 




Valorile ecologiste pentru a putea fi conștientizate de publicul larg, au nevoie de mai multă publicitate. Numai în felul acesta eforturile depuse de ecologiști pentru rezolvarea marilor probleme de mediu, vor beneficia de sprijinul și implicarea populației, și se vor solda cu succese mult mai rapide, succese atât de necesare în aceste momente de declin accelerat al ecosistemului.

Dar din partea cui ar putea veni acest ajutor? și cine ar putea contribui la formarea unei conștiințe ecologice și, implicit la schimbarea societății? „Presa”, ar răspunde prompt unii. „Guvernanții”, ar zice alții cu jumătate de gură. „Copiii”, și-ar spune alții în gând. Răspunsuri sunt desigur destule. La toate acestea se adaugă unele pe cât de evidente pe atât de ignorate – sportul și evenimentele care beneficiază de o participare masivă a populației. Iar cele care îmbină aceste două calități sunt chiar Jocurile Olimpice, care, începând cu anul 2008, vor fi și… ecologice.

Aceasta este urmarea unui acord semnat în noiembrie 2005 între reprezentanții Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite - United Nations Environment Programme (UNEP) – și cei ai Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice din Beijing. Conform acestui acord, Jocurile Olimpice de Vară din 2008 ce vor avea loc în capitala Chinei vor susține prin propriul exemplu ideea respectării mediului înconjurător.

Acest acord are la bază planurile Comitetului de Organizare de a reduce atât nivelul zgomotului cât și cel al poluării aerului și apei, de a oferi un transport nepoluant, și de a se asigura că deșeurile solide vor fi înlăturate în mod responsabil, precum și că peisajul, prin amenajările ce vor fi făcute, nu va avea de suferit.

UNEP intenționează să se implice în mod activ în campanii de conștientizare a populației prin care să lege evenimentele cu participare masivă a publicului - cum ar fi Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 - de ideea menținerii sănătății mediului înconjurător.

Klaus Toepfer, director executiv al UNEP, a declarat la ceremonia de semnare a acestui acord: „Mediul înconjurător este unul dintre cei trei piloni ai dezvoltării sustenabile – dezvoltarea care respectă oamenii și planeta. Prin sport și prin mișcarea olimpică noi ne putem apropia de această țintă organizând jocuri care reduc amprenta ecologică și cresc utilizarea eficientă a resurselor.”

Mediul înconjurător a fost declarat de către Comitetul Olimpic Internațional, ca fiind cel de-al treilea pilon al olimpismului alături de sport și cultură. Aceste planuri ecologice pentru Jocurile Olimpice de Vară de la Beijing sunt parte a angajamentului tot mai crescut al organizatorilor acestor Jocuri de a așeza sportul pe linia întâi a luptei pentru managementul și conștientizarea problemelor mediului înconjurător.

În luna octombrie 2005, Comitetul de organizare de la Beijing a primit un certificat ISO14001, prin care se recunoaște faptul că sistemul său de management al mediului este unul de calitate și se supune tuturor standardelor în domeniu. Ceea ce nu este puțin lucru, dacă ne gândim că a fost nevoie ca fiecare amănunt să fie cu atenție cumpănit - de la amplasarea birourilor, a sediului arbitrilor, planificarea evenimentelor, și până la comunicații și selectarea partenerilor, a hotelului și managementul mediului. Conform lui Wu Jingjun, inginer șef la Beijing 2008 Project Construction Headquarters Office, satul olimpic, spațiul în care se vor desfășura Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 va cuprinde clădiri realizate din materiale de construcție ecologice, clădiri ce se vor caracteriza printr-un grad mare de eficiență din punct de vedere al consumului de energie electrică, al protecției mediului și al utilizării sustenabile a resurselor de apă.

De asemenea Liu Jingmin, viceprimar al orașului Beijing și vicepreședinte executiv în cadrul Comitetului de organizare afirmă că exemplul dat de aceste Jocuri Olimpice ecologice va încuraja mai mulți cetățeni “să aleagă stiluri de viață în armonie cu mediul, și să participe la activități ecologiste.”

În ceea ce-l privește pe Toepfer, directorul executiv al UNEP, acesta este mai mult decât mulțumit de dorința Chinei de a organiza Jocuri Olimpice ecologice. „Beijing s-a angajat să atingă obiective de mediu foarte înalte și deosebit de ambițioase, unele dintre acestea dacă vor fi atinse vor pătrunde în societatea chineză și în lume ca întreg,” spune el. „UNEP este încântat de a fi partener în această strădanie și suntem gata să oferim consiliere și asistență organizatorilor în încercarea lor de a realiza cele mai jocuri de vară întâlnite vreodată.”

Eric Falt lucrează ca director al Diviziei de Comunicații și Informație Publică al UNEP care va fi avangarda părții ONU din acordul privind Jocurile Olimpice de la Beijing. El afirmă că angajamentele făcute de Comitetul de organizare din Beijing cu privire la Jocurile de vară din 2008 au „rezonanță” atât în interiorul lumii sportului, dar și în afara acestuia.

„Sportul are puterea de a crea o punte între comunități și țări divizate și prin asta el ne ajută în ținta noastră comună pentru o lume mult mai stabilă și mai pașnică. O parte din această stabilitate se bazează pe un mediu înconjurător sănătos și durabil,” spune Falt. „Prin intermediul unor inițiative bine orientate și bine planificate de conștientizare a populației sperăm să trimitem acest mesaj oamenilor din China și popoarelor lumii,” spune el.

Semnarea acordului de la Beijing a avut loc la o săptămână după cea de-a 6-a Conferință Mondială asupra Sportului și a Mediului din Nairobi printre ai cărei organizatori s-au numărat UNEP și Comitetul Olimpic Internațional. La această conferința ce a avut ca temă Sportul, Pacea și Mediul Înconjurător au fost prezenți 300 de delegați reprezentând 100 de țări ce au adoptat o rezoluție cheie asupra promovării sporturilor și a mediului în secolul XXI.

UNEP este reprezentată în cadrul Comisiei pentru Sport și Mediu al Comitetului Olimpic Internațional. Aceasta se întâlnește periodic pentru a dezbate problemele ambientale și relația acestora Jocurile Olimpice și să ofere sfaturi Departamentului Executiv asupra problemelor de mediu al Comitetul Olimpic Internațional.

Dacă în antichitate Jocurile Olimpice făceau ca războaiele dintre cetăți să înceteze, purtând astfel un mesaj de pace între oameni, în zilele noastre, acestea vor aduce un mesaj mult mai adânc, acela de stingere a „războiului” - cu mult mai absurd și mai ucigător - pe care oamenii îl poartă cu mediul înconjurător. Și iată cum semnificația flăcării olimpice se îmbogățește!



Revista „Știință și Tehnică” (nr.3, martie 2006)


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!