poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1770 .



Totul pe ecran
eseu [ ]
Informatici

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dizidentu ]

2005-03-19  |     | 



Îl vezi zilnic. Îl simiți zilnic. E parte din viața ta. Þie nu îți pasă cum funcționează, de ce se strica și cum de o bucată de fier și de siliciu te poate bate la un joc. E computerul.
Þie îți place doar când are internet, când ai cât mai multe cduri și când lași prietenii cu gura căscată când te lauzi cu mașinăria ta. Dar nu ar fi mai bine să îl cunoști? Să vezi cu adevărat ce este această adunatură de siliciu, fier și plastic și mai ales ce poate.
Totul începe cu o mare campanie de convingere în familie. Vei face promisiuni, ca vei învăța mai bine, că vei ajuta la treburile casei, că nu vei mai sta în fața blocului noaptea târziu și multe alte chestii care te enervează.
Urmează apoi să iți faci calculele. Inviți familia în camera de zi, servești mamei un pahar cu apă și un calmant. Apoi le comunici prețul computerului. Ai grijă ca tatăl să aibă ziarul de azi și să fie calm sau cel puțin indiferent la noile tale nevoi.
Nu uita să ți cont de anumite detalii tehnice. Nu e neapărat ca toate piesele să fie foarte scumpe ca să fie bune. De cele mai multe ori brandul costă mai mult ca și calitatea. E preferabil ca monitorul să aibă tub catodic de cel mult 0,18mm, placa de baza să aibă frecvența la chip cel puțin de patru ori mai mică decat are procesorul. Deși sunt mult mai ieftine, procesoarele AMD Duron și Intel Celeron, sunt cu mult mai slabe ca și surorile mai scumpe (Athlon, Pentium). Deși au aceeași frecvență ca ele, schema constă in cacheul( se masoara in kb) redus la jumatate față de modelele scumpe. Astfel un Celeron la 2000Mhz, concurează la performanța doar cu Pentium4 la 1500Mhz. Acest cache este prezent și la HDD, care influențează puternic viteza de lucru a computerului. Diferența dintre un HDD cu cache de 2MB și unul cu cache de 8Mb, e doar de cateva sute de mii lei. Să nu mai zic de rotațile pe minut…
Sezonul cel mai potrivit pentru achiziții e primavară-vară, când prețurile cad.
Acum ai calculatorul mult visat. E vremea să îl storci la maxim. Acum mai are nevoie de internet, și mulți prieteni cu cduri de dat la schimb. Daca ai norocul să ai prin cablu află de programul DC++, un Rai adevărat pentru tine. Il găsești pe www.download.com, la secțiunea internet. Urmează să îl configurezi și să intri pe HUB Oradea, unde traficul NU SE CONTORIZEAZA, deci downloadul e gratuit!!!
Daca ai internet prin prăfuitul operator de telefonie, ai și tu o alternativă. Imesh, care e de găsit tot pe www.download.com. Bătrânul Kazza, arhicunoscut, nu mai este funcțional.
După multe cafele, sticle de cola și pungi de chipsuri pe lângă monitor,ca să nu zic de nopțile albe, urmează și coșmarul. Ai un virus. Stai liniștit, nu v-a face gripă și nu va tuși hardu. E vremea să faci rost de un antivitrus, iar dacă îl ai deja, să îi faci un update sau să îl inlocuiești. Doar credeai că cu programele gen Kazza, nu iei viruși. Nu fi naiv... Recomand Norton Internet Security, caz în care ai doua opțiuni. Spargi alocația pe un an și îl iei în original, sau îl ceri de la un prieten și atunci te va costa doar un cd gol, dar vei fi un pirat.
Ca să închizi gura mamei că factura de mobil e prea mare și că fixul iți sare în aer, invită prietenii pe Mirc, sau mai modern și la fel de ieftin, cumperi un microfon și configurezi YAhu Mesengeru. Desigur ca poți fi băiat de cartier și pe net. Nu e nevoie să spargi roata vecinului, că bate în calorifer zilnic după ora 11 cand tu asculți muzică. Trebuie să afli dacă copilul lui merge pe chat,și să îl floodezi, dar asta doar dacă ești conștient că este o infracțiune și riști ca la vară să te răcorești într-un mod original. La fel de frumos poți să îi spargi mailul. E mai curat decât să îi spargi cutia de posta.
Ai șanse mai mari să te distrezi cu mailurile lui decât cu factura lui de mobil. Dacă vrei să afli cum să fi informatician “de cartier” intră pe riscul tău pe www.astalavista.com, dar închide ușa de la cameră. Dar tu desigur nu vei asculta prostile mele și vei fi un copil cuminte. Vei intra inocent pe siteuri cu conținut explicit, vei copia temele și referatele de pe net, profesorul neștiind cum să iți laude inteligența, mai ales când toată clasa merge cu același referat. Îti vei măsura mușchii în numărul de filme de pe hard, inteligența în wați boxelor și întelepciunea în factura de la curent și Kg cafea/luna, iar dulapul în loc de romane, va fi plin de Cduri, agenda plină cu adrese de site, iar banii de buzunar vor merge în upgrade, pentru că e legea junglei. Mereu e cineva cu un computer mai tare ca al tău.
Acum inchid wordul, salvez totul și ies. Am o întalnire importantă pe Mirc și ceva de scos de pe DC++ . Și să nu uit. Mi-am dat întâlnire cu o tipă super pe mesenger. La revedere.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!