poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4486 .



în intersecție
articol [ Creatie ]
comentariu unui poem haiku

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2011-11-07  |     | 



galbenul toamnei –
la răscruce blocată
toată suflarea


Două lucruri sînt ilustrate extrem de clar în acest poem: structura alegorică a haiku-ului și tehnica ghicitorii folosită în acest caz.

Pentru a dezlega șarada și a găsi un prim mod de abordare a înțelesului este suficient să simțim că trei dintre cuvinte se leagă, într-o primă structură aluzivă, ca în schema din imaginea de mai jos.

toamnă

Răscrucea este deci o intersecție în care circulația s-a întrerupt pentru că semaforul s-a blocat pe galben și vehiculele nu mai primesc undă verde în nicio direcție. În această situație, toată suflarea (prinsă în ambuteiaj) sînt participanții la trafic care nu se mai pot mișca pentru că semaforul le interzice accesul în intersecția pe care n-o mai pot traversa.

galben

Dar alte trei cuvinte, care pot fi văzute în imaginea de mai sus, se atrag de data asta în altă combinație. Dacă, în contextul circulației rutiere și al traficului urban, răscrucea era o intersecție oarecare, ea are acum înțelesul de răspîntie, de cotitură (decisivă), de eveniment crucial în evoluția vremii și a destinului. Toată suflarea sînt acum cei care resimt că galbenul toamnei este un simptom paradoxal al desfășurării lucrurilor: lumina seducătoare, aproape hipnotică, a frunzelor este și un semn al degradării, al sfîrșitului. Traficul, circulația pot fi înțelese acum drept ciclul inexorabil al anotimpurilor și al vîrstelor omului. Drept Marea Trecere.

În fine, suflarea blocată poate fi și apnee, respirație tăiată de priveliștea luminii care irumpe hemoragic din frunzele în care a fost, un an întreg, tezaurizată. De data asta, galbenul nu mai este banala și neutra culoare de tranziție între roșu-oprit și verde-permis, ci un semnal autonom de o incomensurabilă valoare emoțională. Abia acum poate fi vorba de surprinderea unei reacții și unei dispoziții pe măsura spectacolului magnific al toamnei.

galbenul toamnei

Toate cele de trei grupări sugestive de cuvinte se intersectează și formează o țesătură complexă, întrepătrunsă și etajată. Și aceasta și pentru că patru dintre cuvinte permit o citire diferită în funcție de contextul în care sînt folosite: galben, răscruce, suflare, blocată. Doar ambiguitatea textului le permite însă să-și facă jocul și să realizeze acest caleidoscop tomnatec.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!