poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3132 .



Umbra domnului Inspector
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2007-01-08  |     | 



Umbra domnului Inspector


1.04.2006


Vineri seara, început de aprilie. Drumul e lung și anevoios. După vreo trei ore ajung la destinație. Nu intru în casă, vreau să știu, s-au prins cireșii pe care i-am plantat în noiembrie? Merg în grădină și pipăi rămurelele să-mi dau seama dacă mugurii s-au umflat. Sunt mulțumit, toți pomișorii, cinci la număr, s-au trezit la viață. Mă învârt o vreme în sus și în jos și inspir puternic. Îmi place mirosul zambilelor de grădină. E senin și cald. Probabil în două- trei zile vor înflori piersicii. Nicio adiere sau vreun zgomot în noapte, doar gândurile mele se bulucesc și îmi bubuie în cap.
Mă culc și în vis dialoghez cu domnul Inspector. Deși e în fața mea îi văd doar umbra.
-Domnule Inspector, vă rog țineți seama, pentru a exista o soluție trebuie ca discriminantul să fie mai mare sau egal cu zero !
- Nu mai spune!
- Vă pot demonstra, parametrul "m" (condițiile variabile privind integrarea în UE) este cuprins între minus...
- Nu mă plictisi cu prostiile astea, n-ai înțeles ?! Instituția trebuie desființată!
M-am trezit asudat! Vroiam să iau la pumni umbra! S-o înțep cu un ac! Să-i arunc pe față leșia! Să-i dau să bea sodă caustică! Ce rău sunt, nu-i așa?
Categoric, nu îl cunosc pe domnul Inspector, doar din auzite. În urma afilierii noastre la NATO și integrarea în Comunitatea Europeană școala se reorganizează, mai ales că un "investitor" este interesat de clădire și teren.
La vedere se discută despre restructurare, eficiență, norme europene. La subsol despre valoarea terenului într-o zonă centrală, cine este slab de înger, care sunt punctele vulnerabile ale șefilor și cum pot fi ei abordați. Și- abia acum începe tarantela. Salariații trimit un memoriu domnului ministru în care arată că e o lovitură mârșavă desființarea instituției. Oxfordul și Sorbona s-au modernizat în fiecare etapă istorică și durează de sute de ani.
Domnul inspector nu se lasă mai prejos, întocmește un memoriu și-l trimite aceluiași ministru. Totodată cheamă câțiva profesori și le ordonă să nu mai umble cu jalba în proțap, că dacă o fi să se rezolve ceva, El o va face.
E vară, căldură sufocantă, domnului ministru îi zboară mintea la briza răcoroasă din Mangalia. Are șefa de cabinet dezinvoltă, nu ca nevastă-sa căreia îi atârnă hălcile pe burtă, șolduri și ceafă.
- Domnule ministru, se pisicește frumoasa cu talie filiformă, vă roagă domnul Inspector să puneți rezoluția pe acest memoriu.
- Bine, lasă-l la mapă, nu uita, mâine avem o analiză la Neptun, mergi cu mine...
Citește cu gîndul aiurea memoriul domnului Inspector. Nu și-a închipuit că la vârsta pe care o are i se poate înfierbânta sângela ca la douăzeci de ani. Aerul, biroul, documentele sunt îmbibate de prezența șefei de cabinet. În cele din urmă aprobă memoriul domnului Inspector și oftează.
Așadar, iată o situație cu totul inedită! O instituție cu tradiție de zeci de ani, înființată pe vremea lui Carol, a primit în același timp două rezoluții, una de desființare, propunerea domnului Inspector, alta de funcționare, propunerea salariaților.
După un timp, așa pe la sfîrșitul verii, șeful direct al domnului Inspector, Generalul X, trebuie să pună în aplicare una din rezoluțiile domnului ministru, dar nu știe pe care. Enervat la culme îl cheamă pe domnul Inspector.
- Bă nenorocitule, bă imbecilulu, bă tâmpitule, cum e posibil așa ceva?!!
- Ãă.... domnul Inspector înghiți de mai multe ori în sec.
- Te trimit recrut în Insula Șerpilor că nici aia nu mai e a noastră, tot un neisprăvit ca tine a întocmit documentul, ai înțeles?
- Înțeles, să trăiți!
- Îmi vine să-ți trag un șut în cur, ești o pramatie! Fă imediat alt memoriu și propune soluția optimă după o analiză pertinentă.
- Am înțeles, să trăiți!
Domnul Inspector a făcut analiza, mai ales că a fost stimulat și de "investitor" și a propus desființarea Școlii Militare de....
După un oarecare tapaj, ministrul aprobă propunerea și emite apoi un ordin de scoatere la pensie a domnului inspector, care primește drept compensare pentru serviciile aduse, sute de milioane de lei.
Domnule Inspector, am visat că ți-am înțepat Umbra cu acul până ai făcut infarct, iar la înmormântare, fanfara intona "Deșteaptă-te Gheorghe, ridică-te Ioane".

N.B.

După un timp, domnul ministru a divorțat de grăsană și s-a căsătorit cu șefa de cabinet, dar, la câteva luni, a fost și el demis!
Domnul Inspector și-a umflat buzunarele și contul de bani, s-a pensionat dar a revenit în funcție mai vioi ca niciodată. "Þara nu se poate lipsi de specialiști ca mine", răspundea el celor ce se arătau mirați că a revenit pe funcție.
Școala, care școală ?!! a fost desființată și în prezent se experimentează un modul în care Gheorghe și Ion trebuie să crească într-o zi cât alții într-un an!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!