poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1326 .



\"Bucuria\" de a fi român
personale [ ]
Poporul român și mizeria

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-09-05  |     | 



„La Deva s-au găsit păduchi la lotul național de gimnastică...”
Știre din ziarele de săptămâna trecută

Măgărie tipic românească-studiu de caz:” Guvernul a propus niște prețuri mercuriale „Să-și pună Năstase mercurial pe moșia lui” titrează Evenimentul Zilei de vineri. În ziar nea Vasile, nea Gheorghe et comp că vai ce greu e, câte cheltuieli au și cât de mult ar pierde dacă s-ar alinia la mercurial- toate niște bullshituri greu de imaginat. Evenimentul- ar fi trebuit să spună că în UE în general legumele și fructele se iau de la supermarket, că supermarketurile au același preț pe rețea și că există o luptă serioasă între rețeaua X și Y pentru micșorarea acestor prețuri .Că lucrurile se mai și importă, că nu-i normal să vrei să fii producător dacă nu te țin curelele. Că nimeni în vest nu-l plătește pe nea Vasile să-și piardă vremea la cârciumă și nu-i acceptă prețurile de speculă. Face Evenimentul așa ceva ? Aiurea, îi mai dă la picioare lui Năstase.”

M-am întrebat întotdeauna de ce suntem noi așa. De ce avem această blândă aplecare să înghițim toate mizeriile, toate rahaturile, să ridicăm la loc de cinste lozinca „capul plecat sabia nu-l taie”, de ce vrem să omorâm tot timpul capra vecinului, etc.
De ce suntem noi așa ? Voi încerca să sintetizez mai multe motive- nu neapărat în ordine:
1.suntem un popor de robi- renunțarea la iobăgie s-a făcut cel mai târziu la noi-mentalitatea a rămas. Robul nu trebuie să fie fericit- e suficient că vecinul rob primește bătaie.
2.suntem un popor majoritar ortodox. Spre deosebire de celelalte biserici (catolică și cultele protestante) care au avut curajul de-a lungul timpului să înfrunte regi și să aducă lumină în popor , biserica ortodoxă („Mai bine turcii decât papistașii- cred că e lozinca elocventă cu care a fost pierdut Constantinopolul și orice dram de decență din partea acestei biserici) s-a împăcat foarte bine cu regii și domnii și a avut doar de câștigat cu un popor incult, superstițios și gata oricând să fie manevrat.Bisericii ortodoxe îi datorăm nesfârșitele posturi-însoțite de ideea că a mânca e un lucru esențialmente rău. Tot bisericii ortodoxe îi datorăm această încrâncenare în relațiile cu străinii. „Nu ne vindem țara” a avut ca antemergător spaima popilor îmbuibați ortodocși că vor rămâne fără clientelă- a se vedea modul de tratare a sectanților din cultele neoprotestante, modul în care se poartă cu greco-catolicii și multe altele.Spaima de ungurii cei răi, de evreii cei dezgustători, etc. a venit întâi de la preoțimea ortodoxă. Bisericii ortodoxe îi datorăm și nefirescul relațiilor inter-umane, ideea că sexualitatea e un păcat, avortul o crimă iar prostituția un viciu.Tot bisericii ortodoxe îi datorăm „mila ortodoxă” acel concept ciudat care face să răsplătim pe cei care nu muncesc și fură. De câte ori n-a fost salvat un hoț de buzunare de câte o babă milostivă care spunea „lasă-l maică că trebuie să trăiască și el „ ? De câte ori țiganii cei mai puturoși n-au fost acceptați tocmai din aceste motive ?
3.Suferim influențe slave foarte puternice- mult înainte de comuniști. „Zemstva” slavă, comunitatea unde toată lumea trăiește în aceași sărăcie a fost preluată bine mersi de satele din Moldova și Muntenia. Acolo unde oamenii au încercat să se ridice un pic a acționat ura și răutatea semenilor.
4. Nu suntem în stare să izolăm pegra de partea sănătoasă. Există o mare varietate de marginali care sunt tolerați ba chiar prosperă din prostia noastră. Nicăieri în lume(mă refer la țările civilizate) nu sunt acceptați aurolacii, marginalii, ciudații cu atâta seninătate ca la noi. Am încercat la un moment dat, împreună cu niște cunoștințe din parlament un proiect de lege care i-ar fi strâns pe toți aurolacii de pe străzi și i-ar fi făcut copii de trupă- armata ar fi câștigat recruți , mizeria stradală ar fi fost mai mică și ar fi fost salvați niște oameni care progresează continuu spre stadiul de gunoaie. Ne-au sărit în cap 15 ONG-uri (15!) cu proteste furibunde legate de dreptul omului de a fi mizerabil. Aceste ONG-uri ar trebui să-și caute altceva de lucru dacă n-ar mai exista aurolaci.Există această slăbiciune a românului, această acceptare de a trăi cu mizeria în poarta ușii, de a te freca de ea pe stradă și treptat, treptat mizeria îți intră și în casă și la un moment dat te pomenești că nu ești mai bun decât ei- noi suntem români!
5. Nu suntem în stare să ne rezolvăm problema țigănească! Aceasta are o rezolvare, oh, atât de simplă ! Nu ar trebui să existe două legi în țara noastră- una pentru români și cealaltă pentru țigani- aceștia ar trebui puși să respecte legea iar dacă nu ,pedepsiți corespunzător- exemplul Californiei, acolo unde la trei infracțiuni- chiar minore- sfârșești cu 99 de ani de pușcărie mi se pare binevenit. Nu există crime minore- chiar dacă țigănetele fură 10.000 de lei de la un moș sau mâncarea unui copil- oamenii aceia suferă și țiganul ar trebui pedepsit. Nu există regi și împărați în România la fel cum, dacă este pedepsită întreținerea de relații sexuale cu minore sub 18 ani atunci și țiganii ar trebui să respecte legea.
6. Avem o aversiune cruntă pentru curățenie,pentru apă și săpun! Oricine a călătorit cu mijloacele noastre de transport în comun e familiar cu mirosurile cele mai fetide, dimineața, spre servici , atunci când omul se presupune că s-a spălat.
De ce o urî oamenii aceia apa, de ce s-o zgârci la săpun e un mister pentru mine. Prostia cu contorizarea e cea mai zdrobitoare dovadă- există familii de 3-4 persoane, la bloc, care fac baie doar sâmbăta, în aceeași apă pentru a economisi !
Sufăr mizeria poporului meu. N-am vrut să fiu român. Așa s-a întâmplat.Dar dacă vrem să ne integrăm în UE trebuie să ne respectăm în primul rând pe noi înșine. Mă umplu de greață toate patriotismele, toate parăzile triumfătoare atunci când vecinul meu Costel îmi aruncă disprețuitor „Eu am citit că deodorantul cauzează cancer! „ trecându-mi pe sub nas cămașa nespălată de două luni.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!