poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3063 .



Să eliminăm țăranii !
eseu [ ]
Și să folosim vedetele patriei la treburi utile

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-08-14  |     | 



Emisiuni televizate de ultimă oră au spulberat fără doar și poate miturile ridicate în jurul muncii țăranilor. Am putut-o vedea astfel pe Jojo mulgând vaca, pe Delia dând de mâncare la păsări sau pe Dana Nălbaru săpând grădina (cam prea mare tricoul) într-o atmosferă plină de voioșie și de dinamism. Și nu numai atât. Până și soția primului ministru-doamna Năstase poate mulge vaca, la ferma din Cornu (după ce termină de numărat ouăle).S-a dovedit astfel, științific: țăranii nu muncesc ! Ei trebuie să dispară !
Ce este țăranul ? Cu o onomastică oarecum incertă (țăran-locuitor al țării ? țară-terra-pământ-țăran deci târâtoare ?), cu denumiri diverse în limbile popoarelor europene –paisan în spaniolă, peasant în engleză- a se remarca similitudinea onomastică cu pheasant-fazan- de unde se poate trage concluzia că și în trecut ca și acum țăranul era pe post de fazan-, în sfârșit agriculteur în franceză, țăranul este un subprodus. Așa cum s-a evidențiat în paragraful anterior, țăranul nu muncește, el se joacă. Activitatea țăranului este foarte simplă și din păcate el nu și-o îndeplinește în bune condițiuni. Pe de altă parte țăranul este cam rudimentar (prostovo starușca- în rusește), murdar, escroc (da’ de prețul roșiilor la piață ce ziceți-asta e un adevărat furt!) și mai și miroase într-un mod specific (de-aici și zicala „Puți țărane că n-ai halit macaroane!”).Deci, țăranul este inutil.
Să eliminăm țăranii! Nu în mod violent, firește, ci oferindu-le ocupații lucrative, sănătoase. Astfel, țăranii s-ar putea recalifica în creșterea bursucilor (badger- în engleză), wombaților și tapirilor, eventual și a lemurienilor cu ochii roșii și a cercopitecilor cu testicule tricolore (a se vedea referințele în Papillion). În acest fel ar putea ajuta la menținerea echilibrului ecologic al planetei.De asemenea, Tina R și Kiki Roman ar putea deschide câte un magazin sătesc în fiecare comună din România- cel puțin. Exemplu ar putea fi urmat și de designerul de pantofi Albu .S-ar realiza astfel un vis de decenii-apropierea între sat și oraș și baba Eulampia și-ar putea expune toaletele Prada și pantofii Manolo Bhlanckik pe ulița sătească înainte de retragerea cirezii (după s-ar impune un serviciu de salubritate- iată deci noi locuri de muncă). În plus, în fiecare comună s-ar putea deschide câte un centru cultural străin- am avea astfel în comuna Adunații din Deal institutul cultural Nauru iar în Adunații din Vale centrul lingvistico-istoric din Mauritania sau Fidji. Sătenii ar dobândi o groază de cunoștințe noi, de exemplu cum se prepară delicios unul din consăteni cu tapioca (iată o altă sursă de venituri) sau cum se face un evantai din pasărea paradisului (e bună și Vetuța de la poștă dar trebuie să cam alergi până o prinzi).Comunele românești ar deveni centre ale cosmopolitismului internațional iar popularul apelativ „Băi țărane” ar putea fi înlocuit cu „Dumneata, entitate politico-ideologico-socială!”.
Și cine să muncească atunci ? Păi nu spusei ? Dacă Jojo se pricepe la muls vaca, atunci Jojo să mulgă vaca- ar exista sute de mii de tinere care să dorească să-i urmeze exemplu (evident că și tineri, dar ar fi înclinați întâi să o mulgă pe Jojo). Închipuiți-vă emisiuni televizate după emisiuni televizate cu Jojo mulgând vaca, apoi Andreea comută la Pătârlagele unde altă tânără (evident îmbrăcată tot așa sumar) va aplica experiența lui Jojo, iată-l și pe Emil din Alba cu altă tânără entuziastă...și tot așa. Idem cu Delia și păsările de curte, idem Dana Nălbaru și grădina. Închipuiți-vă câți tineri smulși drogului și altor vicii.Și-apoi, gândiți-vă la turismul internațional. Câți turiști n-ar umple ogoarele țării doar pentru a admira spatele ,șalele și coapsele Danei Nălbaru pe când plantează napi ? Parcă și văd autostrada cu zece benzi construită între Amărești și Vaideei și minipensiuni pe margini cu toate vedetele noastre explicându-le turiștilor germani, englezi și francezi cum se dă prașila scurtă la rapiță sau diferențele între plugul cu două drupițe și trei drupițe.
Apoi s-ar putea folosi experiența existentă deja. Expresia „a da la rațe” vă spune ceva ? Evident, este doar un act manque în absența rațelor- deci populația rațină (sper că e un cuvânt corect-bovină, ovină, cabalină , de ce nu și rațină ?) a țării ar crește imens dacă datul la rațe s-ar produce cu rațele alături.De-aici și ficatul de rață și gâscă (a da la gâște parcă nu sună la fel de bine), exportul în UE, fericire și bogăție.
Idei există. Așteptăm de la viitoarea guvernare, cine va fi ea, să le pună în practică.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!