poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1551 .



Sub semnul lupului
eseu [ ]
Ethos-ul cvasi-istoric al spațiului românesc

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ROBROY ]

2012-05-08  |     | 



Atunci cand privim locul în care traim suntem tentati sa apelam la clisee de gândire inoculate prin educatie sociala,scolara si prin influenta parentala.
Învatam înca de mici ca apartinem spatiului carpato-danubiano-pontic, Balcanilor, romanitatii, fondului primar dacic si suntem la limita de influenta spatiului slav.
Aparent totul pare simplu si uneori ne aruncam în afirmatii simpliste de genul "suntem o insula de latinitate într-o mare slava" sau "romanizarea spatiului traco-geto-dacic". Este adevarat ca aceste afirmatii contin adevar istoric.
Suntem mai mult decât atât. Influentele asupra ethos-ului românesc ( sau daco-românesc cum este el denumit oficial) sunt multiple si venite din diverse spatii.
Însasi baza daco-romano-slava ( care deja ne face unici in zona si în lume) este la rândul ei o întrepatrundere de filonuri din spatii diferite. Romanitatea este rezultatul amestecurilor latino-sabino-etrusce,cu influente galice. Baza traco-geto-daca nord si sud-dunareana de asemenea este rezultatul amestecarii într-un "creuzet" a influentelor venite din vechea Europa neolitica si eneolitica,influenta popoarelor indo-europene kurganice si ulterior influentele celtice,grecesti si vechi germanice. Adaosul slav ulterior de asemenea a fost influentat la rândul lui de catre vikingi si mai tarziu de catre mongoli si greci(alfabetul chirilic) .
Ethosul actual al zonei în care traim este subtil si scapa oricaror încadrari istorico-etnico-stilistico-sociale. A încadra un întreg spatiu istoric într-un cliseu apartinand doar "romanitatii" sau doar "dacismului" diminueaza prezentarea obiectiva a felului in care a evoluat acest spatiu. Sa nu uitam ca insasi "romanitatea" si insusi "dacismul" si "slavismul" sunt la randul lor sinteze. Practic ethos-ul spatiului în care evoluam este o sinteza a sintezelor.
Afirmatia ca civilizatia in special vest-europeana este un produs doar al "imperiului roman" este iarasi hazardata. Pentru ca nu trebuie uitate nici elenismul,contributia celtilor,a saxonilor si nordicilor vikingi ( care au influentat si Estul Europei) si incontestabila contributie a maurilor si evreilor sefarzi spanioli la salvarea operelor antice greco-romane si în plus patronajul lor cultural benefic ( cu lucrari arabe de certa valoare) asupra unei însemnate parti a spatiului mediteranean si din Orientul apropiat.
De ce "sub semnul lupului"? Pentru ca este animalul totemic intalnit romani(celebra lupoaica a lui Romulus si Remus),la traco-geto-daci (stindardul de lupta "Draco" sau "Dracones" - capul de lup si corpul de sarpe) si la slavi deoarece unul dintre zeii pre-crestini importanti ai slavilor era protector al lupilor,totem dupa cum spuneam al razboinicilor slavi simbolizând curajul.
Iata deci "sub semnul lupului" daco-romano-slavo,în acest spatiu carpato-danubiano-pontic si adaugând o "respiratie" catre spatiile adiacente slavo-balcanice si central europene s-a creat aici o civilizatie unica,sinteza a sintezelor,civilizatie care a pendulat la granita tuturor marilor imperii ale lumii antice,medievale si moderne.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!