poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6271 .



2005 în Republica Comunistă România
eseu [ ]
Comunismul din noi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-02-20  |     | 



Nu, comunismul n-a fost adus de ruși, oricît de ciudat ar părea. De fapt, nici n-a prea existat un comunism. A existat numai o pătură de oameni foarte bogată- în perioada interbelică. Și o masă de oameni săraci. Așa de săraci că nu aveau nici măcar după ce bea apă. Așa de săraci că, atunci cînd li s-a oferit ocazia, au sărit cu multă hotărîre de gîtul celor bogați.
Nu, comunismul în varianta sa românească- "să moară și capra vecinului" a existat și există încă în mentalitatea noastră. E acolo după sute de ani de iobăgie. E acolo după mii de ani de mizerie, după toate secolele în care românul de rînd a fost socotit un nimic.
Emanciparea robilor încă n-a început. Și nici n-o să înceapă atît timp cît nu vom avea într-adevăr demnitate. Și coloană vertebrală. Și atîta vreme cît nu vom fi conștienți că nu există masă pe gratis. Și că nu este nimeni obligat să ne dea.
Generații după generații de asistați. Termină o școală, eventual și un liceu. Li se dă drumul în lume ca să ce ? Nu știu să facă nimic ce s-ar putea vinde. De fapt, nu știu nimic decît să se plîngă "Guvernul face prețuri ca în vest. Dar de ce nu ne mărește salariile ?" Foarte simplu, țață Ioană. Pentru că matale nu prea faci nimic și ce faci faci prost. Și atunci de unde salarii mai mari dacă nu putem să-ți vindem făcătura ?
Comunismul a la romaine este și va mai sta multă vreme în noi. Un cod al muncii comunist- ba chiar mai mult- e apărat cu îndîrjire de sindicate. Sindicatele nu vor să muncească. El vor drepturi- de unde ? Lumea aude că "vor slugări pe plantațiile patronilor", acele plantații de șuruburi de 8 și de robineți, probabil.
În afară de soft și eventual de niște confecții unde ei vin cu materialele și noi cu forța de muncă, România nu este în stare să iasă cu nimic pe piața Uniunii Europene.E trist dar e perfect adevărat. Iar democrația nu a îmbunătățit lucrurile- ci dimpotrivă.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!