poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8777 .



Trei artiști clujeni într-o expoziție de pictură și sculptură și un moment de reculegere pentru sculptorul Doru Stoica
articol [ Arte ]
Invitație la expoziția de la Polul Cultural Clujean

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2006-11-13  |     | 






Anunț, vernisaj și expoziție





Photobucket - Video and Image Hosting

Luni, 23 octombrie la ora 14, data vernisajului expoziției organizate de Asociația Artiștilor Plastici, filiala Cluj-Napoca la Polul Cultural Clujean, eveniment avându-i ca semnatari pe cei trei artiști clujeni, Floarea Bulduș (pictură), Sallai Vera Dan (pictură) și maestrul Doru Stoica (sculptură), cel din urmă artist amintit nu a participat cu prezența fizică la eveniment.

Photobucket - Video and Image Hosting

Și asta pentru că înainte de a ajunge la vernisaj, sculptorul Doru Stoica a plecat pe un drum mult mai lung decât cel ce duce în sala animată astăzi de sculpturi și picturi, deosebite din subsolul Librăriei Universității, Cluj-Napoca, un drum nesfârșit de-acum, ce duce spre eternitate. Însă, avem certitudinea că sculptorul Doru Stoica a privit mulțimea de oameni veniți să admire lucrările celor trei artiști de undeva de pe drumul său, prin lumina inventivului spirit creator și a unui suflet capabil să-și modeleze reprezentările geometriei armonice a propriei interiorități în lemn, bronz și aluminiu, de asemenea, să audă la vernisaj, frumoasa prezentare făcută de scriitorul Al. Florin Þene:

(Foto: artista Floarea Bulduș alături de lucrările ei, la Polul Cultural Clujean)

Photobucket - Video and Image Hosting

Floarea Bulduș este o expansivă interiorizată, lumea artei sale ieșind din adâncurile misterioase ale sufletului anahoret. Șufletul este protejat uneori și expus tăcerii sale, reflectată în liniștea malurilor unui râu, a unui lac în mijlocul pădurii arămii. (Vezi tablourile “Râu”, “Luminiș”, “Lac în pădure”). Lumina caldă ca mierea pe lingurița unui copil din tablourile Floarei Bulduș acoperă metafora de dincolo de rama tabloului. (“Pădure de mesteceni” și “Aurul toamnei”.)

(Foto: artista Sallai Vera Dan alături de lucrările ei, la Polul Cultural Clujean)

Photobucket - Video and Image Hosting

De la Leonardo da Vinci începând, pictorii au încercat să evidențieze textul din spatele culorilor, căutând un cod lingvistic. Acest fapt îl găsim în tablourile pictoriței Sallai Vera Dan. Dacă la Floarea Bulduș predomină pastelul, chiar și în tabloul cu iarna, cu rezonanța luminii vibrând culoare, la Vera Dan intervine o “oglindă retrovizorie” care lasă în suspans unele părți ale imaginii, stimulând , în felul acesta imaginația privitorului să continue aventura construcției tabloului în imaginația sa (Vezi: “Trup de femeie”), inclusive peisajele.

Photobucket - Video and Image Hosting

Prin sculpturile lui Doru Stoica se naște paradoxul identității și al realismului simbolic. Există un plan al sculpturilor, cum ar zice esteticianul N. Hartmann, care generează o deschidere simbolică. Formele se diminuează, chiar se “auto” stilizează și se abstractizează. Materia, cu cât pare a fi dintr-un conținut mai greu și dur, mâna artistului, prin tehnici cunoscute, o îmblânzește, dându-i o mișcare spirituală de înălțare etică a omului. Recuperarea morală a vieții prin iubire.

(Fragmente din discursul scriitorului Al. Florin Þene susținut la vernisajul expoziției celor trei artiști.)



După festivaluri de muzică, teatru experimental, teatru de păpuși și marionete, târguri de carte, lansări de reviste sau multe alte proiecte literare și evenimente petrecute în inima Transilvaniei a venit timpul expozițiilor toamnei 2006. Vă invit cu tot dragul să coborâți în subsolul Librăriei Universității (strada Universității, nr. 1) la Polul Cultural Clujean și să vizitați această deosebită expoziție de autentică artă, cu picturi în care Floarea Bulduș prezintă peisaje sau instantanee din orașul Cluj-Napoca, surprins în culorile calde ale toamnei, momente în care Sallai Vera Dan prezintă povești unice, întrezărite printre lumini și umbre în tablouri realizate după tehnici aparte și sculpturi de o armonie cuprinsă în simboluri și geometrii fluide parcurgând parcă un drum alegoric între lumea materiei telurice care prin atitudinea fluidă a contopirilor armonice și vaporoase în instantul surprins în substanță, exprimă emoții autentice și arhetipale.


Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting


În loc de încheiere nu pot să spun decât că vă invit să vizitați expoziția celor trei artiști clujeni pentru a vă bucura de câteva momente de meditație în fața acestor deosebite lucrări și mai ales pentru a vedea ultimele sculpturi realizate de maestrul Doru Stoica, plecat atât de repede dintre noi.

(Foto: artistul Doru Stoica, în atelierul său)



Photobucket - Video and Image Hosting



Expoziția durează până la data de 23 noiembrie, 2006 și se poate vizita de luni până sâmbătă de la orele 9-17. La Polul Cultural Clujean vă vor întâmpina artistele, picturile și sculpturile artistului Doru Stoica.



Photobucket - Video and Image Hosting



Admirând aceste minunate sculpturi semnate de Doru Stoica am păstrat un moment de reculegere spunându-i în gând artistului clujean: Dumnezeu să te odihnească în pace!




Adina Ungur

(voi reveni cu un articol la acest subiect)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!