poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3747 .



Ministerul Culturii și Cultelor refuză participarea gratuită la Târgul de Carte de la Salonic și finanțează din buget pe cel de la Madrid
articol [ Polemica ]
Spirala MISA de cultură, Luceafărul, nr.33, 20 septembrie 2006 Colecţia: Puls Cultural

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marius Marian Solea ]

2006-09-18  |     | 



La sfârșitul anului 2004, emanații evenimentelor insalubre din decembrie 1989 au plecat și din Ministerul Culturii și Cultelor cu aproape întreaga structură. O dată cu venirea mitomanilor nevrotici, de la această încadrare presupus științifică făcând excepție perioada de ministeriat a doamnei Mona Muscă și secretariatul de stat al domnului Ioan Onisei, târgurile internaționale i-au fost încredințate, pe niște considerente rămase oarecum secrete, doamnei consiler Ana Andreescu. Motivele ar fi trebuit să fie experiența, priceperea, fidelitatea politică și altele care s-ar putea deduce. Am să argumentez cu altă ocazie toate aceste criterii, limitându-mă acum a spune că profilul doamnei este unul de oportunistă clasică, „și cu puterea, și cu opoziția, ca tot românul imparțial”, cu efectele dorite, inclusiv cu relaționările corespondente. Toate acestea se întâmplau în condițiile în care bugetul pentru târguri era al Biroului Cultură Scrisă, Lectură Publică, iar doamna Andreescu era angajată a Direcției Relații Internaționale, Reglementări Europene, Armonizare, situație reparată și intrată în legalitate de curând prin transferul postului, mai puțin a persoanei, în schema Biroului de specialitate.
Doamna Andreescu nu a vizitat până acum Madridul, dorindu-și, prin evidența lucrurilor, o relație culturală acolo, motiv pentru care domnia-sa inițiază procedura participării României la acest eveniment.
Realitatea este aceasta: Ministerul Culturii și Cultelor a ignorat o invitație de participare gratuită la Târgul de Carte de la Salonic, suprafața refuzată fiind de 20 metri pătrați, și pornește la cheltuirea banilor publici, închiriere, transport, cazări, diurne, la un alt târg, cel de la Madrid, pentru 10 metri pătrați, suprafața unei gherete, intenție care, psihanalizată, nu poate fi decât o dorință subliminală, rușinoasă, de a fi înghesuit.
Acestui stand al rușinii, pentru a i se da o legitimitate culturală infailibilă și pentru a primi aprobările demnitarilor, în cazul în care aceștia nu cunosc șmecheria, i se atașează, ca invitați, numele lui Horia Roman Patapievici, director al unei instituții, ICR, abilitată să promoveze imaginea României în lumea culturală, bugetată special pentru acest lucru, și a lui Alexandru Ecovoiu, autor, printre altele, al unui roman care nu are nici o legătură cu lumea hispanică, exceptând, hotărâtor pentru managementul vizionar al doamnei Andreescu, a titlului – Saludos. Nici măcar nu este o carte recentă, a mai fost lansata de vreo trei ori la asemenea târguri, inclusiv la Leipzig, acum șase ani, și chiar la același târg de la Madrid, în 2004!... De fapt, acest roman cu care se prezintă MCC la Madrid este apărut în 1995!!!
Și eu nu cred că domnul Patapievici va participa la Madrid, fiind delegat de Ministerul Culturii și Cultelor, atât timp cât dumnealui este director al ICR... Pe site-ul acestei instituții nu există în nici un fel episodul Madrid 2006, deși în nota de fundamentare doamna Andreescu susține că a lucrat cu specialiștii ICR, nici chiar pe cultura.ro, portalul MCC, nu este prezentată nici o informație despre această foarte importantă acțiune, așa cum rezultă din documentația pompoasă, mustind de grija pentru imaginea culturală a țărișoarei noastre. În schimb, pe același portal oficial, deși nu apare Târgul de la Madrid, apare Festivalul de literatura poezie.ro, de la Agigea... Șmecheria, interioară Ministerului Culturii și Cultelor, ține numai pentru a împăuna niște hârțoage cu nume importante, cu scopul de a primi, cum am spus, acele semnături care aduc bănuții, după care se trece la înlocuirea „invitaților”, sau cel puțin a unuia dintre ei, pretextând diverse motive, cu clienții casei sau cu favoriții mai puțin culturali ai onorabilei doamne consilier. Este posibil să fie chiar Victor Bădoiu, șeful de birou, tocmai omul liberal recent, acest nenoroc cu cocoașă al culturii scrise din România, care a sprijinit, cu semnătură, aprobarea proiectului Madrid, cât și perfecționarea sus numitei doamne la Costinești, unde au plecat în aceeași perioadă în această vară, să se amelioreze în managementul proiectelor, cursuri INA, plătite, la fel, din bugetul MCC... Este doar o coincidență impardonabilă că în aceeași perioadă s-a desfășurat la Costinești spirala de vară a MISA și s-a montat și noul Obelisc.
La un moment dat, acum câțiva ani, la aproximativ un deceniu de la căderea comunismului, când doamna Andreescu era în MCC director de direcție generală, a transmis următoarea circulară adresată bibliotecilor județene. Nu ar fi politicos să o comentez, atrag atenția doar asupra acumulărilor datorate locurilor de muncă avute în comunism, favorizante a confuziilor dintre Ministerul Culturii și Cultelor și Consiliul Culturii și Educației Socialiste... Scris olograf, de filolog.

Către Biblioteca Județeană...

Pentru completarea datelor statistice pe care le realizează direcția noastră, vă rugăm alături de cele cerute anterior să ne trimiteți și situația bunurilor bibliofile de patrimoniu existente în bibliotecile publice din sistemul Consiliul Culturii și Educației Socialiste (s.n.) dacă este cazul.
Venind în sprijinul dv. vă trimitem un tip de formular pe care urmează să-l completați, menționând că acest formular se poate completa în formula pe care o trimitem (vezi anexă) sau se poate moderniza și adăuga la el rubrici după necesitatea fiecărei biblioteci publice.

Ana Andreescu
Director

Participarea la Madrid a domnului Victor Bădoiu ar fi obligatorie pentru că, la o coridă, pe lângă prezențele toreadorului, picadorului și matadorului, mai este nevoie de cineva...
Am observat de curând că tot ceea ce scriu eu ajunge la cei interesați de administrarea puținilor bani alocați culturii scrise din bugetul MCC după mai mult de jumătate de an și asta noroc cu domnul Nicolae Breban... În consecință, nu sunt foarte optimist că va interveni cineva în timp util pentru a bloca această cheltuială, în condițiile în care numai din transportul, diurnele și cazările pentru un târg internațional s-ar putea plăti toate premiile care se dau la târgurile naționale, rămase fără nici un fel de sprijin, inclusiv în textul Legii Culturii Scrise, modificate și completate prin Ordonanța 24/2006.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!