poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3195 .



Cinci remarcări (subiective) la sfârșit de săptămână
articol [ Cultura ]
Din emisfera socio-culturală germană (9)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2006-02-26  |     | 



„DeLia“ înseamnă „Deutschsprachige Liebesromanautoren“ (Autori germani de romane de dragoste). Din anul 2003 există o „Asociație a autorilor germani de romane de dragoste“ care decernează în fiecare an la o întrunire a membrilor ei premiul „Delia“, pentru cel mai bun roman de dragoste. Între 16 și 19 februarie orașul Ingolstadt a găzduit „Zilele romanului de dragoste“. Unsprezece autori feminini (în mare majoritate) & masculini au citit din creațiile lor. Premiul care se compune din 1000 €, finanțat din cotizațiile membrilor asociației, și o statuetă de bronz a fost decernat în sala barocă a Muzeului Orășenesc din Ingolstadt. Fericitul câștigător este, da, un bărbat, Gernot Gricksch din Hamburg. Juriul i-a acordat premiul pentru romanul „Robert Zimmermann wundert sich über die Liebe“ (Robert Zimmermann se miră de dragoste). . . . . . . Statueta este întradevăr încântătoare, a se citi, o figură de act feminin, pentru care chiar că merită să te apuci de scrierea unui roman de dragoste.

Herta Müller, scriitoare germană originară din Banat, a primit „Premiul Würth pentru Literatură Europeană“. Juriul a motivat decernarea premiului cu limba plastică și de o coloratură străină cu care autoarea se mișcă în două lumi imaginare, limbă în care scrie o proză forfecată, când laconic-scurtă, când liric-sureală, de 20 de ani creind o cronică de groază și violență. . . . . . OK! Dacă sunt invidios? Păi cum să nu fiu? Șuroaie de sudoare îmi curg pe spate până câștig și eu 25.000 €, dar atenție, muncind, nu scriind.

Franz Beckenbauer, impăratul... balonului rotund, a fost fotografiat la volanul unui autoturism cu număr münchenez de un aparat radar într-o zonă de 30 km/h cu viteza de 74 km/h. Conform legii în vigoare delincventul trebuia să fie pedepsit cu plata unei sume de bani, confiscarea carnetului de conducere și acordarea unor puncte de pedeapsă în actele personale din registrul central al conducătorilor auto din Flensburg. Ofițerul poliției rutiere, care trebuia să prelucreze cazul, a fost însă microbist al lui Bayern München. Se știe că președintele acestui club este tocmai maiestatea sa împăratul Franz. Polițistul microbist a învârtit treaba în așa fel, încât sărmanul Beckenbauer a scăpat fără pedeapsă. Cum însă nici un fir nu este atât de supțire încât lumina soarelui să nu-l vadă, treaba a fost descoperită și polițistul microbist a fost concediat. În schimb împăratul Franz a rămas și până azi fără pedeapsă, fiindcă computerul poliției rutiere nu a reușit să combine numărul unui autoturism din München cu un cetățean care are domiciliul stabil în Austria. Păi de unde să știe un computer ce știe orice copil în țara asta? Și anume că Franz Beckenbauer locuiește la Kitzbühel în Austria. . . . . . Sunt convins că dacă mă fotografiau pe mine (sau pe tine) băieții de la poliția germană ne-ar fi găsit și în ultimul cătun din Europa.

„Jocul de-a măcelul“ al lui Eugen Ionescu pe o scenă din Frankfurt a fost transpus în realitate unu la unu de actorul Thomas Lawinky. Acesta l-a ofensat chiar în timpul spectacolului pe renumitul critic Gerhard Stadelmaier de la FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, smulgându-i pixul. Incidentul a avut loc acum o săptămână. De atunci se ceartă experții de cultură & conduită civică, umplând paginile gazetelor de specialitate și a foiletoanelor. Actorul a fost concediat și Claus Paymann, intendantul scenei „Berliner Ensemble“, i-a oferit imediat un post în capitală. . . . . .Iată deci, și alții știu să se certe, nu numai poeziștii.

Dr. Hans Gehl se întreabă în BANATER POST, ziarul șvabilor bănățeni, „Cum recepționăm noile monografii românești?“. Într-o recenzie foarte amplă se ocupă cu conținutul publicației „Vladimirescu-Glogovăți – File de monografie“; Editura Viața arădeană, 2004, 180 de pagini, ISBN 973-7972-40-6. Lucrarea a fost scrisă de Melente Nica. Fiind însuși autorul unei monografii a satului „Glogowatz“, Dr. Gehl are o părere destul de reținută despre obiectivitatea istorică a publicației românești. . . . . . Așa e cu aceste monografii. Cine știe cum ar recenza un român monografia germană despre același sat? Unghiul de vedere va rămâne și în viitor esențial, și asta independent de apartenența la Uniunea Europeană sau nu.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!