poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5678 .



Lansare de carte: “Înotătorii din ziduri” de Cristian Ghinea (Noru)
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2006-02-03  |     | 



Dragi prieteni, am avut o primă lansare a volumului “Înotătorii din ziduri” la Lugoj, în 26 ianuarie, la Galeria Pro Arte. Următoarea etapă va fi lansarea de la Timișoara, în cadrul Zilelor Editurii “Hestia”, programate la finele lunii februarie. Promit să anunț din timp data manifestării, iar prezența membrilor agonia.ro din zonă m-ar bucura foarte mult (sincer, mi-ar place să facem cunoștință și în persoană!). Ca să vă faceți o idee despre ce a fost la Lugoj, reproduc aici două articole apărute în presă. A propos, mulțumiri editorilor agonia.ro, pentru gestul elegant de a semnala volumul pe prima pagină.


Triplă lansare de carte, la Lugoj

În prezența unei numeroase asistențe, la Galeria “Pro-Arte” din Lugoj a avut loc un eveniment cultural deosebit și anume o triplă lansare de carte. Astfel, publicistul lugojean Cristian Ghinea și-a lansat volumul de proză “Înotătorii din ziduri” – apărut în luna decembrie a anului trecut, la Editura “Hestia” din Timișoara – dar și-a prezentat încă două cărți, “Anii cinematografului” și “Clipa magică”, volume care au văzut lumina tiparului acum câțiva ani la Editura “Dacia Europa Nova” Lugoj. În deschidere, cunoscutul om de televiziune dl Liviu Tudor Samuilă a ținut să precizeze: “Lugojul este un oraș care își păstrează și își prețuiește cultura. Lansarea aceasta este un lucru pe măsura spiritualității lugojene, iar faptul că dl Ghinea m-a invitat să fiu părtaș la acest eveniment mă onorează.” Referindu-se apoi la autorul cărților, Domnia sa a subliniat: “Aici la Lugoj am întâlnit un scriitor, un publicist, un eseist și un realizator de televiziune foarte elegant, în persoana lui Cristian Ghinea. M-am convins că prin generația tânără, pe care o reprezintă Cristian Ghinea, Lugojul are un ambasador al valorii, dar și garanția continuității în timp a tradiției și a valorii sale spirituale.” Apoi, despre autor și cărțile sale au mai vorbit: Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj, poetul Ioan Ardeleanu și editorul volumului, scriitorul și criticul literar Lucian Alexiu. Frumoasa atmosferă culturală a fost întregită cu un reușit recital de muzică folk, susținut de cantautorul Vasile Gondoci. În finalul manifestării, autorul a oferit cărți cu dedicații și autografe tuturor celor prezenți.

Nicolae Laiețiu ,
“Renașterea bănățeană” – Timișoara, nr. 4874 din 28 ianuarie 2006


Cristian Ghinea – triplă lansare de carte

În ciuda gerului de afară, la Pro Arte numeroasa asistență a creat o ambianță de căldură spirituală

Peste o sută de iubitori ai literaturii au fost prezenți la tripla lansare de carte a colegului nostru, scriitorul și publicistul Cristian Ghinea. Au fost lansate volumele de proză “Înotătorii din ziduri” (Editura Hestia – Timișoara) și “Anii cinematografului” (Editura Dacia Europa Nova – Lugoj), precum și volumul de interviuri culturale “Clipa magică”, apărut la aceeași editură lugojeană. Evenimentul a avut loc la Galeria Pro Arte joi, 26 ianuarie.

În deschidere, jurnalistul și criticul de artă Liviu Tudor Samuilă, a salutat numeroasa asistență. “Chiar și în acest décor hibernal acut, văd că Lugojul își păstrează căldura spirituală”, a remarcat vorbitorul. “Lugojul are, prin generația tânără pe care o reprezintă Cristian Ghinea, un ambasador al valorii. Îndrăznesc să spun că aici la Lugoj am întâlnit un scriitor, un publicist, un eseist, un comentator de televiziune foarte avizat și foarte elegant în spirit”, a continuat dl. Samuilă, care a făcut apoi o paralelă între prozele din “Înotătorii din ziduri” și arta suprarealistă, văzută ca “fuga modernă în oniric și iscarea unei alte lumi decât cea în care trăim”. D-na Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj a vorbit despre Cristian Ghinea ca despre un scriitor care nu se simte apăsat de “povara” provinciei, iar poetul Ioan Ardeleanu, redactor șef al revistei culturale “Banat”, a subliniat că autorul este un povestitor înnăscut, ceea ce este un lucru extrem de rar în ziua de astăzi, la el se vede efectiv “plăcerea de a povesti, într-o tradiție extrem de bine statuată și cunoscută în literatura noastră”. Ioan Ardeleanu l-a numit pe autor “un contemporan cu carnație clasică”, urându-i “bun venit cu această carte în lumea scriitorilor adevărați”.
Interesantă a fost și opinia editorului și criticului literar timișorean Lucian Alexiu, care, dincolo de talentul de narator, remarca: “Înotătorii din ziduri este un reper important în creația lui Cristian Ghinea, o parabolă despre lumea tranziției, dar și o carte a spectacolului literaturii, care înmănunchiază toate modurile narative, de la cele parodice la cele fantastice.”
Ultimul cuvânt l-a avut… muzica de calitate a cantautorului Vasile Gondoci, care a încălzit atmosfera cu un recital de muzică folk.
În final, autorul a oferit celor prezenți autografe pe cele trei volume lansate. Tripla lansare a fost organizată de Biblioteca Municipală, FED și Galeria Pro Arte.

Dumitru Toma,
“Redeșteptarea” nr. 764, 2-8 februarie 2006, an XVI

Post scriptum: un fragment din volum a apărut (pe două pagini) în revista culturală "Orizont" din Timișoara, nr. 1480, an XVIII, din 23 ianuarie 2006

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!