poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4289 .



Targul de carte Bookfest, iunie 2016 - Lansare de carte ,,Justitiarul"
articol [ Evenimente ]
Cronica eveniment lansare de carte ,,Justitiarul", autor Sergiu Somesan si interviu cu Oliviu Craznic Colecţia: texte stiintifico-fantastice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2016-06-12  |     | 








 photo 142_zpsmzo1qxib.jpg

Târgul de carte Bookfest a găzduit și anul acesta, la începutul lunii iunie 2016, volume din toate genurile literare. La standul Editurii Vremea a vut loc lansarea romanului ,,Justițiarul”, autor Sergiu Someșan. Au vorbit despre carte Silvia Colfescu, editor, om de cultură, Oliviu Crâznic, scriitor de literatură fantastică, teoretician al literaturii extraordinarului, Tudor Călin Zarojanu, scriitor, publicist, om de cultură și Sergiu Someșan, autorul romanului ,,Justițiarul”.

 photo justitiarul_1_fullsize_zpsc8lfseph.jpg

Mă voi opri în mod special la prezentarea scriitorului Oliviu Crâznic care a reușit să puncteze succint etapele importante ale romanului ,,Justițiarul”. ,,Nu este de mirare că domnul Sergiu Someșan scrie în mai multe genuri, specii literare...”. În continuare scriitorul Oliviu Crâznic face o paralelă între justițiarul român și justițiarii din literatura universală, personaje care iau ,,dreptatea în propriile mâini”, oameni cu ,,o morală puternică, dar în același timp ambiguă și controversată”. Personajul din ,,Justițiarul" este un român care începe cu propria poveste legată de moartea fiicei prietenului său, ucisă în cartierul Ferentari. Pentru misiune el primește o anumită sumă de bani de la tatăl fetei. Cu această ocazie decoperă că România a juns ,,într-o situație care este cu totul și cu totul inacceptabilă... o țară în care corupția este în floare”. Justițiarul se hotărăște să schimbe situația controversată prin niște metode violente și neortodoxe . ,,Astfel încât avem un justițiar pornit să facă curățenie, avem un autor consacrat și experimentat care știe să mânuiască personajele... vă invit să citiți ,,Justițiarul" și să vă faceți voi o opinie!”, conchide persuasiv în finalul prezentării Oliviu Crâznic.

 photo 082_zpsdlmvab8z.jpg

După ce evenimentul s-a sfârșit am luat un interviu domnului Oliviu Crâznic, un scriitor și un vorbitor de excepție care nu bate câmpii. Optimist el știe să puncteze valoarea literaturii SF care face pași mici, dar siguri în literatura contemporană.

 photo 076_zpsqjkiqabg.jpg

CM – Cum vi se pare Târgul de carte Bookfest anul acesta?
OC – Ca și în anii trecuți mi se pare aglomerat și mi se pare că acest lucru demonstrează încă o dată că este un mit că nu se mai citește în România. Sunt convins că se citește și că se va citi întotdeauna, nu cred că asta e o problemă. După cum vedem în jur, oamenii se înghesuie să cumpere cărți, se stă la coadă ...așa că este o țară în care se citește.
CM – Există un anumit stil de carte preferat de public?
PC – Există mai multe stiluri de carte preferate de public. Există, pe de o parte, acel stil de carte care este promovat de mass-media și care întotdeauna va avea cel mai mare succes, astfel încât ce este astăzi la televizor sau ce este astăzi la radio, va avea mai mare succes decât oricare stil de carte. În același timp există speciile literare care-și au fanii lor, de la fantasy și SF, policier, până la, pur și simplu, roman realist, roman de dragoste și așa mai departe.
CM – Credeți că literatura SF merită atenția cititorilor români?

 photo 102_zpsumhdb8bm.jpg

OC – Sunt convins că merită, având în vedere că peste tot în străinătate se predă în universități. Există în istoria literaturii romane SF și romane fantasy de bază, foarte, foarte citite. La ora actuală cele mai citite cărți, cele mai vândute, sunt cărțile fantasy, astfel încât fantasy și SF-ul trebuie să-și găsească și în România acel loc pe care îl au și în literatura universală.

CM- V-ar plăcea să fiți profesor și să predați un asemenea curs?
OC – Mi-ar plăcea. Uneori mai sunt invitat pe la diverse facultăți sau pe la diverse evenimente să predau. Am fost profesor și la un atelier de scriere creativă, astfel încât da, îmi place, mai ales că provin dintr-o familie de profesori.
CM – Ce recomandați cititorilor?
OC – Îi îndemn să citească, să se uite la filme, în special la ecranizări.
CM- Vă mulțumesc pentru timpul acordat interviului! Vă doresc succes în activitatea literară!

A relatat pentru dv. Claudia Minela, 4 iunie 2016, de la Târgul de carte Bookfest, București



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!