poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5555 .



Festivalul ”Romeo și Julieta la Mizil” – ianuarie 2015
articol [ Evenimente ]
Am fost acolo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Daruan ]

2015-02-17  |     | 



Despre festivalul de la Mizil s-a scris mult, grație, mai ales, neobositului profesor Laurențiu Bădicioiu, directorul Festivalului, directorul Fundației ”Romeo și Julieta la Mizil”, prezent pe facebook, la televiziuni, în ziare și reviste, cu fotografii, filme, cronici, interviuri.
S-ar spune, deci, că lumea e la curent cu ceea ce s-a întâmplat la ediția din acest an, a VIII-a. Tradiția cere, însă, ca și pe agonia să avem o cronică de la fiecare festival de umor. Și după ce unii și alții s-au codit, mi-am luat eu inima în dinți, cu toate că nu stau tocmai bine cu timpul în clipa de față. Dar voi profita din plin de activitatea lui Laurențiu pentru a culege fotografii, iar ceea ce voi spune eu, vor fi impresiile subiective ale unuia dintre participanți.
Așadar, Festivalul s-a desfășurat în perioada 30 ianuare - 1 februarie 2015, la Mizil, la Liceul ”Grigore Tocilescu”.
A fost două secțiuni: una de epigramă și una de poezie. La concursul anunțat cu un an în urmă și îndelung mediatizat, au participat cu texte 126 de epigramiști din toată lumea și 322 de poeți de pe tot globul.
La festival au prezenți, printre alții, criticii literari Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea Enache, academicienii Solomon Marcus și Nicolae Dabija, Al. Popescu Zorica, Ștefan Cazimir, George Corbu, Lucia Olaru-Nenati, Doru Dumitrescu, Alexandru Șonea, Andrei Vernescu, inspectorii școlari generali Petre Năchilă, Nicolae Angelescu, Gheorghe Matei, Gheorghe Borovină, Dragoș Nedelescu. Și, nu neapărat în ultimul rând, participanții la concurs, câștigători sau nu, în număr de vreo 50.
Personal, am ajuns vineri seara, direct la Primărie, adus de prietenul de facebook Valentin Ursu, unde s-a luat cina, s-a citit, recitat, s-au ținut discursuri umoristitice (au strălucit Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea Enache, dar au avut succes toți epigramiștii noștri agonici care au venit de vineri: Bunduri, Abel, Norea, Toderașcu, Gagniuc).

 photo mihailescu_zps14b9b554.jpg

A fost o seară frumoasă, în care ne-am putur manifesta fiecare în voie. Vă asigur că tot ceea ce s-a spus și citit (cântat, chiar) a fost de calitate.
 photo bunduri_zpsfef9ba9c.jpg

A doua zi ne-am prezentat la liceu, unde am fost întâmpinați cu pâine și sare de către două frumoase liceene. Nu știu dacă soția lui Florin Rotaru a văzut poza asta, dar o listez și i-o trimit, să vadă cu ce se ocupă acest domn când copiii mici îi plâng acasă. Dar ce să aștepți de la un epigramist...

 photo rotaru_zps9ad7f155.jpg

S-a făcut tradiționala poză de grup:
 photo grup_zps10058f78.jpg

Pe un hol al școlii a fost o expoziție de carte (de-ale noastre) cu vânzare (mă rog...), bine păzită de un grup de elevi frumoși și frumos îmbrăcați.

 photo expocarte_zps6d8ef288.jpg

O cafea, o vorbă, două vorbe, în sala profesorală, apoi a început festivalul.
S-au ținut discursuri mai scurte sau mai puțin scurte, dar în niciun caz plictisitoare.
M-a impresionat academicianul Solomon Marcus, un om cu mintea brici la 90 de ani, vorbind despre umorul de toate felurile. Un discurs înteresant, despre care mi-a spus (observați cum mă dau important) că va apărea în România literară în una din săptămânile următoare.
Academicianul Nicolae Dabija, din Moldova noastră ”de dincolo” a ținut un savuros discurs despre relațiile transprutene, politice, umoristice etc.
 photo sala_zpsc18303f2.jpg

Au cuvântat directori din ministere, inspectori școlari generali, primarul Emil Proșcan și alții și alții.
Au avurt loc recitaluri de epigramă și poezie, extrem de bine primite de către numerosul public aflat în sala de festivități.
În mare formă au fost ca de obicei, epigramiștii agonici: Florian Abel, Nicolae Bunduri, Laurențiu Ghiță, Florin Rotaru, Ica Ungureanu, Ion Toderașcu. Noni s-a remarcat în mod deosebit cu proza scurtă umoristică, în maniera-i inconfundabilă.

Apoi s-au acordat premiile. Trebuie spus că torți agonicii au fost în prima parte a clasamentului de epigramă.
Primii clasați au fost următorii:

La secțiunea Poezie MARELE PREMIU „GEORGE RANETTI”
HIRSCHPEK ANCA , București
PREMIUL „GRIGORE TOCILESCU” LUCA ȘTEFANIA CARMEN , Bacău
PREMIUL „AGATHA BACOVIA” MUREȘAN MONICA , București

La secțiunea Epigramă: MARELE PREMIU „GEORGE RANETTI” PETRU- IOAN GÂRDA, Cluj-Napoca
(de sunt eu acela, nu îmi pare rău...)

PREMIUL „GRIGORE TOCILESCU” , NICOLAE BUNDURI , Brașov
PREMIUL „AGATHA BACOVIA” VASILE MANOLE , Galați


 photo rosiori_zps13787930.jpg
Laurențiu Bădicioiu ne îmbrăcat pe premianți cu costume de gardiști din vremea lui Ranetti.

Între primii zece clasați la epigramă au fost agonicii Vali Slavu Petronela, Ion Diviza, Ica Ungureanu, Laurențiu Ghiță, Grigore Chitul, Florin Rotaru. Se vede că agonia a dominat copios această ediție a Festivalului de la Mizil! Felicitări!!
Pentru ediția de anul viitor s-a anunțat și o secțiune de fabulă, aviz amatorilor!

 photo agonicii_zpsedc9f646.jpg
Sus: Laurențiu Ghiță, Florin Rotaru, Petru-Ioan Gârda, Ananie Gagniuc, Dan Norea
Jos: Ioan Toderașcu, Ica Ungureanu, Florian Abel
Lipsește Bunduri, avea festival acasă...

După fotografiile de tot felul, după felicitări, mulțumiri etc, ne-am deplasat la masa festivă, unde ne-am simțit excelent în prezența colegilor, a savanților, a whisky–ului și vinului. În aceste condiții, nu mai știu exact cât a ținut buna dispoziție, dar trebuie să fi ținut până sera târziu...

 photo organizatorii_zps50a05966.jpg
Mulțumim d-le profesor Laurențiu Bădicioiu, mulțumim d-le director Ion Minea! Pregătiți-vă, venim și la anul!

PS. N-am dat epigrame. Pe cele din concurs le-au postat colegii (și) pe agonia. Pe cele citite acolo nu le dau, că-s multe. Cine e cu adevărat interesant, fie le are, fie le poate găsi în biblioteci sau în spațiul virtual.

Vă mulțumesc pentru lectură!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!