poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8958 .



Ștefan-Cornel Rodean – „Dați-mi voie!”
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2012-04-18  |     | 




Membru activ al site-ului literar www.agonia.ro, din 2008, Ștefan-Cornel Rodean se distinge printr-o atitudine de adevărat gentleman. De aceea, când am primit volumul său de epigrame, nu m-am mirat că l-a intitulat „Dați-mi voie!”. Cred că nu se putea găsi un titlu care să reflecte mai bine caracterul unui om pentru care bunele maniere reprezintă o carte de vizită.

Apărut, de curând, la Editura ADALEX din Sibiu, „Dați-mi voie!” este primul volum de epigrame al lui Ștefan-Cornel Rodean. Autorul a mai publicat, până acum, două cărți de umor, mixte din punct de vedere al conținutului, una de enigmistică versificată și un volum omagial, în colaborare cu alți doi autori.
Pentru ca volumul să fie mereu de actualitate și să poată fi savurat și de următoarele generații de cititori, nu au fost incluse epigrame „perisabile”, de conjunctură, politice, cu adresă directă la persoane și personalități, nici dueluri epigramatice sau madrigaluri. Cele 120 de pagini sunt presărate cu desene umoristice realizate de graficianul sibian Coman Crețu care, de altfel, a realizat și desenul de pe prima copertă. Pe ultima copertă, se află o caricatură a autorului, semnată Cătălin.



Photobucket


Deoarece cartea a apărut în 2012 – Anul Literar Caragiale – a fost concepută într-o manieră care amintește, de la început, până la sfârșit, de opera marelui scriitor. Chiar și titlul, dincolo de interpretarea pe care i-am dat-o eu, este „împrumutat” de la celebrul Farfuridi.

„Prefațiunea unui nou op” este semnată de președintele Uniunii Epigramiștilor din România, domnul George Corbu, care ne asigură că „soarta epigramei de azi, și mai ales de mâine, se află pe mâini bune” și ne îndeamnă “să-l urmărim, așadar, pe prietenul nostru, în exercițiul funcțiunii, cu încredere și speranță, prețuindu-i cum se cuvine, atât personalitatea remarcabilă, cât și opera, de pe a cum, revelatoare.”

Urmează cuvântul autorului, care începe cu “Aveți puțintică răbdare!” și se încheie cu “Scuzați, pardon, bonsoar!”, în care face unele precizări.
Epigramele sunt grupate în trei capitole intitulate, inspirat, “Angel radios!”, “Vocea Patriotului Naționale” și “Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri”.
“Așa da, o semnez!” cuprinde o scurtă biografie a epigramistului Ștefan-Cornel Rodean.
Volumul se citește ușor, este plăcut ochiului. Desenele sunt atent alese, ilustrând textele lângă care sunt așezate.

Prieteni de pahar
Când el, în fiecare lună,
La crâșmă face un popas,
E semn că „tună și-i adună”
Soția, banii ce-au rămas.


Photobucket

Epigramele (în jur de două sute), maxim trei pe pagină, se remarcă prin acuratețea construcției, dovadă că autorul știe să pună în practică acele cunoștințe teoretice, pe care le posedă foarte bine.
„Dați-mi voie!” este o carte gândită minuțios de un autor exigent, care nu face nimic la întâmplare.

Acestea fiind spuse, „vă dau voie” să veniți cu șarje de întâmpinare a volumului.
Iar prietenului Ștefan-Cornel Rodean îi spun doar atât: „Ești tare, stimabile!”.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!