poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9781 .



Cu Alb-Umorul nu-i de glumit!
comunităţi [ poezie.ro ]
Festivalul Internațional „Alb-Umor” – ediția a II-a, 2011

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2011-05-30  |     | 




Aflat la a doua ediție, Festivalul Internațional „Alb-Umor” își are deja locul bine stabilit pe harta manifestărilor de umor din România. Timp de trei zile, capitala primei Uniri a devenit capitala umorului, reunind, între zidurile vechii cetăți, 52 de umoriști. Au fost invitați de onoare domnul prof. univ. dr. Ștefan Cazimir și domnul Mircea Ionescu-Quintus, președintele de onoare al Uniunii Epigramiștilor din România, care nu a putut participa, dar a fost prezent cu sufletul, trimițând un gând scris organizatorilor și participanților.
Ca și la ediția precedentă, am fost cazați la Hotelul Cetate, unde am primit programul festivalului și revista „Acasă” – periodic cultural trimestrial, editat de Fundația Națională „Satul românesc” și finanțat de Consiliul Județean Alba. Răsfoind-o, mi-a atras atenția un articol semnat de Ion Brad, intitulat „Elogiul mecenatului cultural”, dedicat domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean. În cele trei zile petrecute în Alba, m-am convins că nu sunt vorbe goale, deoarece această instituție se poate mândri cu oameni care au un respect deosebit pentru cultură. Aș aminti, pe lângă domnul președinte Ion Dumitrel, pe domnul Ioan Bodea - director executiv în cadrul C.J. Alba și directorul festivalului și nu în ultimul rând, pe fascinanta doamnă Elena Anghel - consilier superior în cadrul compartimentului „Cultură”. Implicarea Consiliului Județean nu a fost una formală, nu s-a rezumat doar la semnături, acei oameni minunați amintiți mai sus fiind prezenți la acțiunile noaste.
Deschiderea festivă a avut loc vineri, 27 mai, în foaierul Casei de Cultură. Au luat cuvântul reprezentanții Consiliului Județean, dar și reprezentanții conducerii Uniunii Epigramiștilor din România: domnul președinte George Corbu și domnii vicepreședinți Mihai Sălcuțan și Petru Gigea Gorun.

Photobucket

Membrii site-ului Agonia am reușit cu greu să facem o fotografie de grup. La comanda „Agoniștii la poză!”, se aduna toată suflarea, neînțelegând, probabil, semnificația cuvântului „agonist”. După multe încercări, am reușit să facem prima noastră fotografie, în care ne puteți vedea pe noi, cei care – chiar dacă pe site ne mai înțepăm – rămânem prieteni.

Photobucket

S-a desfășurat, apoi, Conferința de presă, în sala de protocol a Casei de Cultură, timp în care noi ne-am așezat cuminți la mesele amenajate în parc, pentru a obține o caricatură realizată de studenții Academiei POPA’S.

Photobucket

După ce am cinat la elegantul restaurant al hotelului, ne-am împărțit în două grupuri: grupul din care am făcut parte s-a deplasat la Sebeș, iar celălalt grup a mers la Casa de Cultură, pentru a citi epigrame și a ne duela. Noi, cei care am mers la „Leul de Aur” din Sebeș, am avut onoarea de a-l avea printre noi pe domnul prof. univ. dr. Ștefan Cazimir, care ne-a încântat și chiar ne-a… cântat. Atmosfera de veselie a fost întreținută și de Grigore Marian Dobreanu, care a dat o mână (de fapt… o gură) de ajutor celor doi soliști, membri ai Cenaclului Literar „Lucian Blaga”.

Photobucket

Pentru că festivalul s-a desfășurat în timp ce au avut loc Zilele Municipiului Alba, seara, a fost o plăcere să ieșim la o terasă. Prietenul nostru, Dorel Lazăr, unul dintre cei care au vegheat la bunul mers al evenimentului, și-a sărbătorit ziua (sau noaptea?) de naștere. În jurul unei mese cu mici și cu bere, un grup de „insomniaci” i-am urat mulți ani, până la o oră destul de târzie.

Photobucket

A doua zi, după micul dejun, ne-am adunat din nou în foaierul Casei de Cultură, pentru a discuta probleme legate de epigramă, de activitatea cenaclurilor de umor din țară. O realizare, datorită întâlnirii de la Alba Iulia este înființarea unui cenaclu umoristic, care-și va desfășura activitatea la Casa de Cultură, sub îndrumarea epigramistului Ion Filimon. După dezbateri, ne-am deplasat la Cetatea Alba Carolina, pentru a admira celebra schimbare a gărzii.

Photobucket

După-amiază, ne-am întors la Casa de Cultură, pentru a participa la vernisajul expozițiilor de desene umoristice, realizate de Ștefan Popa POPA’S și Ștefan Balog și la festivitatea de premiere.

Photobucket

La secțiunile de creație literară, s-au primit 216 plicuri. Juriul a avut următoarea componență:

- Dr. Elis Râpeanu – președinte
- George Corbu – președintele U.E.R
- Cornel Udrea - umorist

În urma jurizării individuale, au fost stabiliți următorii câștigători:

Secțiunea „Epigramă”

Premiul I – Nicolae Bunduri (Brașov)
Premiul al II-lea – Eugen Ilișiu (Deva)
Premiul al III-lea – Nichi Ursei (Râmnicu Vâlcea)
Premiul special al juriului – Ștefan Al. Sașa (Câmpina)

Secțiunea „Fabulă”

Premiul I – Nu s-a acordat
Premiul al II-lea – Gheorghe Șchiop (Porumbacu de Jos)
Premiul al III-lea – Ioan V. Maftei-Buhăiești (București)

Secțiunea „Madrigal”

Premiul I – Petru-Ioan Gârda (Cluj-Napoca)
Premiul al II-lea – Vali Slavu (Aninoasa)
Premiul al III-lea – Vasile Vajoga (Iași)
Premiul special al juriului – Eugen Pop (Cluj-Napoca)
Premiul special al Consiliului Județean Alba – Mihai Sălcuțan (Buzău)

Secțiunea „Proză scurtă”

Premiul I – Vasile Larco (Iași)
Premiul al II-lea – George Petrone (Iași)
Premiul al III-lea – Ioan Jorz (Caransebeș)

Secțiunea „Parodie”

Premiul I ex aequo – Lucian Perța (Vișeu de Sus)
Premiul I ex aequo – Nicolae-Dorel Trifu (Ploiești)
Premiul al III-lea – Ionel Iacob-Bencei (Timișoara)
Premiul special al juriului – Ioan Hodaș (Codăești, Vaslui)
Premiul special al Consiliului Județean Alba – Alexandru Olteanu (Bistrița)

Secțiunea „Volum”

Premiul I – „35 de ani sub semnul maestrului” - Academia Liberă Păstorel Iași
Premiul al II-lea – „Trei Crai de la râsărit” – Efim Tarlapan, Ion Diviza și Gheorghe Bâlici (Chișinău)
Premiul al III-lea – „Submarin pe patru roți” – Ioan Toderașcu (Costești, Vaslui)
Premiul special al juriului – „Umor. O antologie a literaturii gălățene contemporane”
Premiul special al Consiliului Județean Alba – „Adevărul și minciuna” – Culegere realizată de Valerian Lică (București)

Așadar, prestația „Agoniei” la acest festival a fost lăudabilă, urcând pe podium Nicolae Bunduri, Petru-Ioan Gârda, Vali Slavu, Vasile Vajoga, Ioan Jorz, Ion Diviza și Ioan Toderașcu.

Photobucket

Fotografiile și caricaturile au fost apreciate de juriul format din:

- Ștefan Popa Popa’s – președinte
- Gelu Bogdan
- Andrei Bako

Premiile la secțiunea „Fotografie umoristică” au fost următoarele:

Premiul I – Daniela Stănoiu (Aiud)
Premiul al II-lea – Răzvan Chirilă (Botoșani)
Premiul al III-lea – Cristina Haneș (Oradea)

La secțiunea „Caricatură”, s-au acordat premii de excelență următorilor caricaturiști:

- Virgil Tomuleț – Cluj-Napoca
- Costel Pătrășcan – Brăila
- Ștefan Agachi – Chișinău

Atât fotografiile umoristice, cât și caricaturile expuse în holul Casei de Cultură, au stârnit, în rândul nostru, șuvoaie de râsete.

Photobucket

După festivitatea de premiere, am asistat la un recital de romanță, susținut de domnul profesor de informatică Sebastian Onac, câștigătorul premiului I la ediția din 2007 a Festivalului „Crizantema de Aur” de la Târgoviște.

Photobucket

Epigramistul Ștefan Al. Sașa, din Câmpina, ne-a încântat și dumnealui cu câteva melodii ritmate, continuându-și prestația, seara, la cina festivă.

Photobucket

La cină, s-a organizat și un concurs de epigramă, cu rime date (aer – fraier, apocalipsă – lipsă). E drept că epigramiștii erau cu ochii pe ecranul televizorului, pentru a urmări meciul de fotbal, dar au reușit să scrie și epigrame. Doamna Florina Dinescu și Domnul Eugen Albu au câștigat câte o sticlă de vin, iar câștigătorul sticlei de șampanie a fost domnul Emil Ianuș, care a scris următoarea epigramă:

Alb-Umor

La Alba, nu-i apocalipsă,
Că mult umor plutește-n aer,
În sticle, vinul nu e lipsă,
Deci, cine nu e beat e fraier!


Photobucket

Cu o sensibilitate aparte, domna Elena Anghel, a recitat din Blaga, ca un preambul al zilei următoare. Dar despre excursia documentară de pe Valea Sebeșului și despre vizita la Casa Memorială a lui Lucian Blaga, voi povesti altădată.

Photobucket

Va urma!


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!