poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6677 .



Ne învață școala să colectăm selectiv
articol [ Societate ]
Proiect educațional

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2010-12-10  |     | 



Photobucket

"Așa vă învață la școală?" Nu de puține ori, auzim astfel de reproșuri la adresa copiilor, când aceștia aruncă o hârtie pe stradă. Evident, nu sunt învățați să procedeze așa, nici la școală, nici în familie, dar nici nu sunt învățați să conștientizeze importanța anumitor acțiuni și, nu în ultimul rând, le lipsesc modelele. Cum să caute copilul un coș de gunoi pentru a arunca o hârtiuță, când întreaga stradă e un imens coș de gunoi? Educația nu se realizează prin sfaturi. Copilul va proceda corect atunci când va vedea că acele cunoștințe teoretice însușite la școală au suport practic în viața reală.
Prin obiectivele operaționale ale unor lecții, se urmărește ca elevii să fie sensibilizați în ceea ce privește educația ecologică, să-și dorească să trăiască într-o lume curată. Se vorbește tot mai des despre poluare, despre efectelele ei nocive. Dar, de la vorbe până la fapte, e cale lungă...
Pe măsură ce societatea se dezvoltă, se înmulțesc deșeurile generate de activitățile cotidiene. În toate țările civilizate se urmărește reducerea cantității de deșeuri, prin acțiuni de sortare a acestora pe tip de material și includerea lor în acțiuni de reutilizare, reciclare sau recuperare energetică.
Spre deosebire de orașul Paris, de exemplu, unde municipalitatea a căutat soluții pentru colectarea deșeurilor, încă din secolul al XII-lea, la noi se încearcă, abia acum, educarea populației în acest sens. Și cum cei mai receptivi sunt copiii, se derulează, tot mai des, diferite acțiuni (proiecte educaționale, concursuri literare, artistice) pe această temă.
În urmă cu câteva luni, în municipiul Vulcan, a demarat proiectul educațional "Ne învață școala să colectăm selectiv", parteneri fiind Primăria și Consiliul Local Vulcan, S.C. Pregoterm S.A. Vulcan, S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A. București și cele patru școli generale vulcănene.
S-au ales elevii claselor a III-a, care au învățat, prin descoperire, cât de important este fiecare demers pentru a păstra natura curată. În prima fază, elevilor li s-a vorbit despre colectarea selectivă a deșeurilor, după care au văzut concret ce se întâmplă cu acestea. Ne-am deplasat atunci la o stație de sortare, unde copiii au asistat la prima etapă a reciclării deșeurilor. Au urmărit cu atenție cum s-a desfășurat, sub ochii lor, descărcarea PET-urilor, sortarea pe culori și balotarea. Copiii au înțeles că sortarea este o operațiune costisitoare și că este important ca această sortare să se facă încă din faza în care deșeurile sunt aruncate. A fost precum un film cu "va urma", deoarece, joi, 9 decembrie, a urmat continuarea, la fel de interesantă.
Între timp, elevii au avut de realizat, acasă și la orele de educație tehnologică, jucării din deșeuri, pentru expoziția care s-a organizat. Cu imaginație și migală, au transformat cutiile goale, cofrajele de ouă sau dopurile de plastic în diferite obiecte..

Photobucket

De această dată, ne-am adunat în noua și moderna sală de sport a Școlii Generale Nr. 4, unde elevii au vizionat un material informativ. Au putut vedea, astfel, din filmulețul prezentat, ce se întâmplă mai departe cu baloții de PET-uri realizați la stația de sortare.

Photobucket

Pentru a înțelege mai bine, li s-au prezentat eșantioane de material prelucrat (bucățele tăiate, fulgi de plastic) și finit (fibre sintetice, material de umplutură pentru perne și jucării de pluș, bandă pentru sigilarea cutiilor).

Photobucket

Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai firmelor implicate, domnul primar ing. Gheorghe Ile, un număr însemnat de consilieri locali, precum și reprezentanți mass-media.
Momentul mult așteptat de copii a fost festivitatea de premiere. Autorii celor mai frumoase lucrări au fost răsplătiți cu diplome și cărți.

Photobucket

Cei aproximativ 350 de copii au primit caiete tipărite pe hârtie reciclată 100% și pixuri din hârtie presată, tot reciclată.
În urma acestei acțiuni, elevii au înțeles care sunt efectele pe care le au deșeurile în viața omului, au conștientizat importanța ecologică a reciclării lor și au identificat soluțiile eficiente pentru stoparea acțiunii nefaste a acestora asupra mediului.
Vom trăi într-o lume mai curată abia atunci când fiecare dintre noi va înțelege că o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci, că din 10 PET-uri reciclate se poate confecționa un tricou sau că sticla poate fi reciclată la nesfârșit, fără a-și pierde din calități...
Photobucket

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!